Siyaset Yabancı gelin ve damat sayısında büyük artış

Yabancı gelin ve damat sayısında büyük artış

21.03.2022 - 07:01 | Son Güncellenme:

CHP'nin hazırladığı raporda, yabancı gelin ve damatların sayısında büyük artış olduğu, Kilis, Şanlıurfa gibi kentlerde küçük yaşta evliliklerin ve kumalığın yaygınlaştığı uyarısı yapıldı.

Yabancı gelin ve damat sayısında büyük artış

 

Mehtap Gökdemir / ANKARA - CHP Medya ve Kurumsal İletişimden Sorumlu Genel Başkan Başdanışmanlığı tarafından hazırlanan Haftalık Bilgilendirme Raporu’nda şu değerlendirmeler yer aldı:

Haberin Devamı

KUMALIK YAYGINLAŞIYOR: İktidarın politikalarının ortaya çıkarttığı bir başka gelişme yabancı gelin ve damatların sayısındaki artış. Suriyeli damat ve gelinlerdeki yükseliş dikkat çekiyor. Özellikle Kilis, Şanlıurfa gibi kentlerde Suriyeli damat ve gelin sayısı artıyor. Küçük yaşta evlilikler ve kumalık yaygınlaşıyor.

EN FAZLA SURİYELİ GELİN: TÜİK verilerine göre yabancı damatların sayısı 2021 yılında 4 bin 976 oldu. Yabancı gelinlerin sayısı ise 23 bin 687’ye yükselerek toplam gelinlerin yüzde 4.2'sini oluşturdu. Uyruklarına göre yüzde 25.2 ile Alman damatlar ilk sırada yer alırken Suriyeli damatların oranı yüzde 20.7’ye yükseldi. Üçüncü sırada ise yüzde 5.5 ile Avusturyalı damatlar yer aldı. Yabancı gelinlerin uyruklarına bakıldığında yüzde 14.6 ile Suriyeli gelinler birinci sırada. Suriyeli gelinleri yüzde 10.1 ile Azerbaycanlı, yüzde 9.8 ile Özbek gelinler izliyor.

Haberin Devamı

UZUN VADELİ POLİTİKA: İktidar, 2011’den bu yana izlediği göçmen ve mülteci politikasıyla Suriyeli damatlar ve gelinlerin artmasına, Türk aile yapısının yabancılaşmasına zemin yarattı. Önümüzdeki süreçte; bu tablonun çok daha farklı bir noktaya ilerlemesi, milyonlarca mültecinin ülkemizde kalıcı hale gelmesi, kaçınılmaz görünmektedir. Türkiye’nin uzun vadeli Mülteci ve Göçmen Politikasının olması hayatidir.