Siyaset Yıldırım 19 Şubat’tan önce istifa edecek iddiası

Yıldırım 19 Şubat’tan önce istifa edecek iddiası

25.01.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

AK Parti’den İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı gösterilen Binali Yıldırım’la ilgili, “TBMM Başkanlığı’ndan istifa edecek mi etmeyecek mi?” tartışmasına nokta konuluyor.

Yıldırım 19 Şubat’tan önce istifa edecek iddiası

Yıldırım’ın, aday listeleri 19 Şubat’ta YSK’ya teslim edilmeden yani adaylığı “resmileşmeden” TBMM Başkanlığı’ndan istifa etmesi ve yine bu tarihten önce yeni Meclis Başkanı’nın seçilmesi bekleniyor. Meclis Başkanlığı’nı üstlenecek yeni isim konusunda ağırlıklı olarak AK Parti Grup Başkanı Naci Bostancı’nın ismi konuşuluyor. Kulislerde TBMM Başkanvekili Mustafa Şentop ile TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Bekir Bozdağ da olası adaylar arasında sıralanıyor.

Haberin Devamı

Yıldırım’ın AK Parti’den İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adaylığının kesinleşmesinin ardından, “seçime kadar Meclis Başkanlığı’nı sürdürüp sürdürmeyeceği” tartışması başlamıştı. Parti kulislerine Yıldırım’ın adaylığı ilan edildikten hemen sonra ya da en geç 19 Şubat’ta görevi bırakacağı bilgisi yansımıştı. AK Parti’nin Meclis ve seçim kampanya takvim taslağını da buna göre hazırladığı belirtilmişti. Ancak bu süreçte MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, sürpriz bir çıkış yaptı ve Yıldırım’ın Meclis Başkanlığı’ndan istifasına gerek olmadığını söyledi. Bahçeli’nin ardından Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan da benzer açıklamalar geldi. Yıldırım da bu yöndeki sorulara, “Benim için konu kapanmıştır” karşılığını verdi.

Haberin Devamı

Vekâlet önerisi

Yıldırım, “Konu kapandı” dese de TBMM Başkanı olarak göreve devam edip edemeyeceği hem yasal mezvuat hem de siyasi etik açısından tartışılmaya devam etti. Bahçeli’nin tartışmalar sürürken, “vekâlet” formülünü gündeme getirmesi ise, başından itibaren “TBMM Başkanlığı’nı bırakmalı” görüşünü savunan çok sayıda parti kurmayı ve hukukçu milletvekillerini harekete geçirdi. Bunların bir kısmı düşüncelerini parti yönetimi ve Erdoğan’a da aktardı.

Bırakma sinyali

AK Parti kulislerine yansıyan iddiaya göre geçen hafta Erdoğan, Yıldırım ile Beştepe’de bir araya geldi. Akşam saatlerinde başlayan ve gece yarısına kadar sürdüğü belirtilen görüşmede, Erdoğan da istifanın daha doğru olacağı mesajını verdi. Görüşmenin ardından da kulislerde Yıldırım’ın TBMM Başkanlığı’nı bırakma kararı aldığı konuşuldu. Yıldırım da “TBMM Başkanlığı’nı bırakacağı” sinyalleri içeren açıklamalar yaptı.

FETÖ’nün bombaladığı bölümleri gezdirdi

TBMM Başkanı Binali Yıldırım, Malta Cumhurbaşkanı Marie-Louise Coleiro Preca ile Meclis’teki makamında bir araya geldi. Yaklaşık bir saat süren görüşme basına kapalı gerçekleşti. Görüşmenin ardından Yıldırım ve Preca, Meclis’in, FETÖ’nün 15 Temmuz 2016’daki darbe girişimi sırasında darbeciler tarafından bombalanan bölümlerini gezdi. Preca, 15 Temmuz gecesi yaşananlar ve yapılan saldırıya ilişkin bilgi aldı.

Haberin Devamı

‘İstifa tartışması adaylığın önüne geçti’

Milliyet’e değerlendirmede bulunan parti kurmaylarına göre bu gelişmede, “İstifa konusundaki tartışmanın Yıldırım’ın adaylığının önüne geçmesi, kamuoyunda farklı algılamalara ve çeşitli spekülasyonlara yol açması” etkili oldu. Sonuçta Yıldırım’ın, “adaylığı garantileyip istifa etti” gibi bir algı yaratmamak adına 19 Şubat’tan önce TBMM Başkanlığı’nı bırakması uygun görüldü.

Kulislerde, Yıldırım’ın çalışmalarına ara veren ve 5 Şubat’ta açılacak olan Meclis’e şubat başında istifasını sunacağı, beş günlük adaylık sürecinin ardından da yeni Meclis Başkanı’nın seçilip enerji torba yasa teklifi yasalaştırıldıktan sonra 14 Şubat’ta Meclis’in seçim tatiline gireceği konuşuluyor.