Siyaset ‘Yunanistan ağlamayı çok iyi başarıyor’

‘Yunanistan ağlamayı çok iyi başarıyor’

08.06.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis’in Türkiye’ye yönelik sözlerine sert tepki gösterdi.

‘Yunanistan ağlamayı çok iyi başarıyor’

Çavuşoğlu, “Bir şeyi çok iyi başarıyorlar. En haksız durumda bile ağlamada çok başarılılar” ifadelerini kullandı. Çavuşoğlu, Kuzey Makedonya Dışişleri Bakanı Bujar Osmani’yi Ankara’da ağırladı. İki bakan ortak basın toplantısında kameraların karşısına geçti. Çavuşoğlu sözlerine Yunanistan’ın Kuzey Makedonya’nın NATO ve AB üyeliğine yönelik çıkarttığı engelleri hatırlatarak başladı. Yunanistan’ın agresif olmasının sebebini soran Çavuşoğlu şöyle devam etti: “Yunanistan’ın 1923 Lozan ve 1947 Paris anlaşmalarında silahlandırmama koşuluyla kendisine verilen adaların statüsünü ihlal etmesi ve bizim de bu ihlali uluslararası hukuk çerçevesinde gündeme getirmemiz. Biz BM’ye iki mektup yazdık. Bu adalar Yunanistan’a bu şartlarla verildi. Anlaşmalar ortada. Yunanistan bu ihlallerden vazgeçmezse, bu adaların egemenliği tartışılacaktır. Bu kadar açık, net. Anlaşmalara uyacaksın.”

Haberin Devamı

Gayri askeri statü vurgusu

Türkiye’nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Feridun Sinirlioğlu geçtiğimiz yıl BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’e gönderdiği mektubunda, Yunanistan’ın Ege Adaları’nı askerden arındırmasını istemişti. Çavuşoğlu’nun bahsettiği ikinci mektupta ise söz konusu adaların ‘gayri askeri’ statüsü vurgulandı. Habertürk’ün haberine göre mektupta 6 madde yer aldı ve “Lozan anlaşmasının 12. maddesine göre, Yunanistan’ın adalar üzerindeki egemenliği mazide ve atide adaların gayri askeri statüsüne bağlıdır” ifadeleri kullanıldı.