Galatasaray 'Çok baş ağrıtır!'

'Çok baş ağrıtır!'

17.12.2020 - 07:00 | Son Güncellenme:

Galatasaray'ın Mali İşlerden Sorumlu eski yöneticisi Mete İkiz, bankalarla yeniden yapılacak anlaşmanın detaylarını yorumladı.

Çok baş ağrıtır

Mete İkiz, “Kulübün, Sportif AŞ’ye borcu yapılandırıldı mı? Toplam finansal borç miktarı ne kadar? Temlikler, teminatlar neler? Üç yönetimi bağlayan bir anlaşma... Hisse rehinleri ve kişisel taahhütler var mı? Faiz oranı nedir? Yüzde 50 gelirle nasıl yaşatacaksın kulübü?” sorularına cevap gerektiğini söyledi

Haberin Devamı

Galatasaray için hazırladığı savunma ve yaptığı sunum ile UEFA’dan olası bir men cezasını engelleyen eski yönetici ve sarı-kırmızılılarda mali konular denildiğinde akla gelen ilk isim olan Mete İkiz, bankaların konsorsiyumu ile yapılacak yeni anlaşmayı Milliyet’e değerlendirdi.

MİLLİYET tarafından yayımlanan ‘yeni yapılanma’nın detaylarına değinen İkiz’in bu konuda gördüğü belirsizlikler ve akla takılan sorular şöyle:

Galatasaray Kulübü’nün Sportif AŞ’ya 1 milyar borcu var. Mustafa Cengiz döneminde artmış bir borç... Kulübü Sportif AŞ’ye borçlandırarak faiz geliri yaratıldı. Sportif’in kâra geçmesinde bunun önemli bir katkısı olmuştu. Bu borç yapılandırıldı mı?

Toplam finansal borç miktarı ne kadar? Hiçbir şekilde rakam verilmemiş. 31 Ağustos 2020 itibarıyla Sportif’in borcu 1 milyar 437 milyon lira. Bu rakam mı yapılandırıldı, yoksa kulüp yönetiminin aldığı yeni bir kredi oldu mu?

Haberin Devamı

Bunun karşılığında verilen temlik ve teminatlar neler? Bunların hiçbiri görünmüyor.

Üç yönetimi bağlayan bir anlaşma... Hisse rehinleri, kişisel taahhütler var mı?

İki yıl ön ödemesiz deniliyor. Faiz oranı nedir? Değişken faiz mi yoksa sabit mi? Hiçbir detay yok. En azından eskiden belliydi.
İki yıl ana para ödemesi yok ama ondan sonraki 7 yıl nasıl ödenecek ve hangi aralıklarla bu da net değil.

Konsorsiyumdan bahsediliyor. Bunlara verilen haklar var mı? Yönetim kurulu üyeliği vb. gibi şeyler olacak mı?

Gelirlerin artırılma imkanı görünmüyor.

Bu şartlarda rekabetçi takım kuramazsın. Şampiyonlar Ligi’ne katılım da zora giriyor. Şampiyon olsan bile direkt katılım söz konusu değil. Yüzde 50 ile nasıl yaşatacaksın kulübü?

Bunun yanında yönetimin böyle bir anlaşma için yetkisi var mıydı?

Sorgulanması gerekiyor. Daha önce aldıkları yetki üç sene ile sınırlı ve Mayıs 2021’te bitiyor. 5 ay sonra senin görev süren doluyor. Senin uhdende olmayan yönetimleri bağlıyorsun. Genel kurula da getirmiyorsun. Çok baş ağrıtır.

‘Yetkisiz bir temsil’

Galatasaray Sportif AŞ Genel Kurulu’nda görüşülen “yeniden yapılandırma” maddesinin onaylanmasına hissedarlardan itiraz geldi. Yönetimi temsil eden kişilerin oylarıyla bunun onay aldığını dile getiren eski başkan adayı Ahmet Özdoğan ile birlikte Hayri Gürkan Eliçin, Çetin Öztürk, Av. Kıraç Aras ve Hasan Altuğ Özaslan, ayrık görüşlerini toplantı başkanına teslim etti.

Karara itiraz eden bu hissedarlar, yönetimin finansal yeniden yapılandırma olarak sunduğunu bu durumun gayrimenkul yatırımı için borçlanma olduğunu ve tüzüğe göre derneğin genel kurulundan geçmesi gerektiğini ifade etti. Farklı görüş olarak verilen dilekçede, Mustafa Cengiz ve dernek yönetiminin yetkisiz bir temsilde bulunduğunu, bu nedenle “Yeniden yapılanma” sözleşmesinin imzalanmasına onay vermediklerini not düşüldü.

Haberin Devamı

Öztürk’ten tepki

Galatasaray’da başkan adaylığını açıklayan Metin Öztürk, konsorsiyum ile yapılacak yeni anlaşmaya tepki gösterdi.
Öztürk, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Enkaz edebiyatı yapıp, tepki oylarıyla seçilen, 3 senede Galatasarayımızı ileri taşıyacak tek bir projeyi dahi hayata geçiremeyen bu yönetim, görev süresinin bitmesine 5 ay kala, dikte edilen şartları kabul ediyorsa attıkları imzadan sonsuza kadar sorumlu olacaklardır” ifadelerine yer verdi.

Haberin Devamı

Yazarlar