Fenerbahçe Fenerbahçe - Sivasspor maçı sonrası Ercan Güven yazdı: Neredeyse buldozerle girecekler takıma!

Fenerbahçe - Sivasspor maçı sonrası Ercan Güven yazdı: Neredeyse buldozerle girecekler takıma!

05.12.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Süper Lig'de Fenerbahçe, Sivasspor'u 4-1 mağlup ederken karşılaşmayı spor yazarları köşelerinde değerlendirdi. Milliyet yazarı Ercan Güven'in İsmail Kartal ile ilgili sözleri dikkat çekti.

Fenerbahçe - Sivasspor maçı sonrası Ercan Güven yazdı: Neredeyse buldozerle girecekler takıma

Süper Lig'de Fenerbahçe, Sivasspor'u 4-1 mağlup ederek liderliğini sürdürdü. Karşılaşma sonrası spor yazarları maçı köşelerinde değerlendirdi.

Haberin Devamı

ERCAN GÜVEN: GENEL AF!.. / MİLLİYET
Fenerbahçe Avrupa’da yarım düzine gol yiyince, ne gidecekler-gelecekler listesi kaldı, ne kulübeye yardımcı hoca eklenmesi ne İsmail Kartal’ın yabancı bir teknik direktörle değiştirilme ihtimali.
“Tadilat” değil; neredeyse buldozerle girecekler takıma!
İnsaf ve tolerans sıfır bu futbolda.
Yahu tökezlemenin somut gerekçesi, yarısı “olmazsa olmazlardan” takımda on bir sakattı. Futbolu bırakmadılar ki… Dönecekler eninde sonunda.
Hoca derseniz, takıma milletin ağzını sulandıran futbolu oynatan da oydu.
Dereyi geçerken at değiştirmenin manası var mıydı?
İşte yine lider Fenerbahçe. Gol de atıyor, oyunu da yükseliyor yeniden.
Çalışan makinayı tamir etmek nereden çıktı?

Fenerbahçe - Sivasspor maçı sonrası Ercan Güven yazdı: Neredeyse buldozerle girecekler takıma

TARAFTARINDAN ÖZÜR DİLİYORDU
Evet geri dönüşler harikaydı… Henüz dördüncü dakikada Fred’in, altıncı dakikada Osayi’nin, ilk düdükten itibaren Ferdi’nin, maç boyu İrfan Can’ın dönüşü ile Fenerbahçe takımı futbol jargonuna göre taraftarından özür diliyordu aslında.
Djiku ve Becao yoktu ama sakatlık girdabına kapılmadan önce nasıl oynuyorsa aynen öyle başladı Fenerbahçe. Savunmayı öne çıkarıp takım boyunu kısaltarak… Coşkulu, istekli, önde basıp top kaparak… Hatta rakip çıkarken ayağından top almayı o kadar ileri götürdüler ki, kaleci vuruşunu kesip hücuma bile çevirdiler.
İlk yarıyı hazırlanışı şık, vuruşu güzel iki golle kapattı Fenerbahçe doğal olarak. Hele İrfan Can’ın mükemmel çalımı mükemmel vuruşla tamamlayarak attığı ikinci gol… Maç sırasında defalarca faule maruz kalan ve hakem tarafından görmezden gelindiği için çılgına dönen İrfan Can da futbol dilinde protesto etti Sivasspor’u ve hakemi yani.

Haberin Devamı

ZİNCİRİ TAMAMLAYAN HALKA FRED
İyi oyunu bireylere indirgemek pek hoş değil ama Fenerbahçe’deki bu keskin dönüşün nedeni Fred tabi. Zinciri tamamlayan halka oydu. Onunla birlikte ne Tadic’in “formsuzluğu” kaldı ne Dzeko’nun “yavaşlaması”. Oosterwolde bile takımı iki kat sahiplendi.
Maçın ikinci yarısı, Trabzonspor referanslı Sivasspor’un baskısı ve Manaj’ın golüyle başladı. Ligin topla en az oynayan, direk ve hızlı hücuma kilitlenmiş takımı Sivasspor’a baskı yapmadığı ve rakibin savunmasıyla orta alanı arasındaki boşlukları aramadığı süreçte Fenerbahçe’nin cezasıydı bu.
Ardından son yarım saatte Crespo sakatlanıp çıktı yerini İsmail’e bıraktı. Aslında maçtan önceki muhtemel kadroya yazılan bir isimdi İsmail. Sakatlık sonucu yaşanan bu değişimle maça giren İsmail’in orta sahadan başlattığı akın Dzeko-Alaadin-İrfan Can ortaklığında bir gole döndü. Fark etmez, organizasyon yine eski günlerdeki gibiydi.
Asla oyundan kopmayan, gücü yetmese de mücadeleyi bir an bile bırakmayan Sivasspor karşısında, aynı özelliklere sahip ama üstüne bir de yetenekli ayakları olan Fenerbahçe vardı. Sert alan savunmasını delen teknik vardı Fenerbahçe’de… Gerektiğinde orta sahadan top kazanmaktan, istasyon olmaktan hiç erinmeyen usta santrafor Dzeko, 75’de yaşıyla ilgili spekülasyonlara en iyi yanıtı verdi gole dönen volesiyle.

Haberin Devamı

Fenerbahçe - Sivasspor maçı sonrası Ercan Güven yazdı: Neredeyse buldozerle girecekler takıma

Sözün özü; 4-1 galibiyet ve özlenen oyuna kavuşmak, futbolcusundan teknik direktörüne “genel af” getirdi Fenerbahçe futbol takımına.
Haftaya Beşiktaş maçı var Fenerbahçe’nin… Eksiklerinin bir kısmına kavuşmuş, eski futbolunu ucundan yakalamış olarak avantajla çıkacağı derbiyi de kazanırsa şu birkaç haftanın hiç yaşanmamış gibi olmaması için bir sebep yok.

Haberin Devamı

F.BAHÇE GERİ DÖNDÜ - UZAY GÖKERMAN

Kabus gibi bir Kasım ayı yaşadı Fenerbahçe...

Bir taraftan kadronun bütün dengesini alt üst eden sakatlıklar; diğer yandan düşen form ve performans değerleri, peş peşe gelen kötü, reaksiyonsuz yenilgiler, puan kayıpları... Avrupa’da neredeyse gruptan çıkamayacak yerin kıyısına kadar gelme... Her şey bir ayda tam terse döner mi? Futbolda bu periyotlar tüm takımların başına gelebilecek türden bir süreçtir. 38 haftalık uzun bir maratona çıkıyorsunuz. Sakatlıklar, hakem kararları, sizin hazırlıklarınız, hava şartları, fikstür avantajı veya tersi, rakip takımların da benzer şekillerde içlerinden geçtikleri dönemlerin kesişimleri...

Bütün bunları doğru yönetebildiğiniz, yeri geldiğinde pragmatist hareket edebildiğiniz zaman hiç değilse yarışın içinde kalıyorsunuz. Önemli olan da bu zaten.

Haberin Devamı

Basketbolda olduğu gibi ne kadar zor olursa olsun maçı son topa ve pozisyona kadar getirebilme becerisi... Fenerbahçe’nin Aralık ayında karşılaşacağı rakipleri sanırım Kasım ayında oynadıklarından çok daha çetin ve stresli olacaktır. Bu nedenle bütün bileşenleriyle ayakta ve sağlam kalmayı başarması gerekiyor. Sivasspor, Rıza Çalımbay sonrasında belli ki yeniden organize olma gayreti içine girmiş.

Kulübün genel özelliği, birlikte çalıştığı teknik ekibe sabır göstermesi; bu nedenle belki de Servet Çetin’in en büyük şansı Sivasspor’un teknik direktörü olmasıdır. Rıza Çalımbay dönemindeki kurgu; kapanan ve savunmaya ağırlık veren bir anlayışa sahipken, Servet Çetin oyunu biraz daha orta alana yakın oynamayı düşünüyor. Bu tarzın kuşkusuz çok daha fazla riskleri var; geniş alanda oynamaya çalışmak demek rakibe daha geniş boşluklar bırakmak ve buralara sızmasına imkan sağlamak anlamına da geliyor. Fenerbahçe’nin attığı tüm gollerde bu boş alanların etkisini gözlemlemek mümkündür.

Hele Szymanski’nin ilk golünde Polonyalı oyuncu orta alandan öyle bir sprint yapıyor ki kendisini Sivasspor ceza sahasının içine bir anda atıveriyor. Tadic de kendisini boşa çıkaran arkadaşına çok güzel bir gol pası veriyor. Bu gol futbol oyun bilgisi ve görüşünün bir sonucu olarak iki oyuncunun kalitesini bize göstermesi açısında değerlidir.

Futbolda bütün goller çok değerlidir; mesela İrfan Can’ın attığı belki Szymanski’ninkinden çok daha klas, güzel ve yüksek beceri göstermesine karşın Polonyalı oyuncunun Tadic’le birlikte yaptıkları organizasyon sonucu atılan golün sınıflandırılması bambaşkadır. Hazır lafı yine İrfan Can’a getirmişken...

Her maç kendinden söz ettirecek gol atmayı, asist yapmayı bir şekilde beceriyor; daha da ötesi takımı sahiplenir şekilde mücadele ederek formayı hissederek oynaması bu sezon Fenerbahçe’ye çok şey katıyor. Mükemmel bir gol attı. Kendisine pozisyonu hazırlaması, boş açıyı arayıp bulması, vuruş rahatlığı; hepsini bir araya getirdiğinizde bir olgunlukla karşı karşıya kalıyorsunuz.

Fenerbahçe - Sivasspor maçı sonrası Ercan Güven yazdı: Neredeyse buldozerle girecekler takıma

'FRED'İN BİR DAHA SAKATLANMAYACAĞINA İNANIYORUM'

Girişte kabus gibi geçen Kasım ayı gerçeğini konuşmuştuk. Buna neden olan 2 temel etken vardı! Biri stoper tandeminin bir anda boşa çıkmasıydı. Fenerbahçe adına bu sıkıntı halen devam ediyor. Samet hem çok ağır kalıyor hem de müdahale edemiyor. Sakar taraflarının her anlamda oyununa üstün geldiğini görüyoruz. Oosterwolde de ceza sahasının içinde toptan uzaklaşarak oynuyor. Henüz bu tarzı anlayabilmiş değilim. Trabzonspor maçında yenilen ilk goldeki hatası neyse Sivasspor’un attığında da benzer bir hata yaptı. Ama kabak Samet’in başına patladı! İkincisi de Fred!

Fenerbahçe adına ne kadar önemli bir oyuncu olduğunu bir kere daha gördük. Belki çok iddialı olacak ama Fenerbahçe bu maçı kazanmışsa Fred’in katkısının en önde olmasındandır! Yine bir başka iddialı bir yorum daha yapayım; ben Fred’in bir daha sakatlanmayacağına inanıyorum!

Fred olmasaydı, Crespo Danimarka’da alınan ağır yenilgide orta alanda nasıl sırıtmışsa Sivasspor karşısında da aynı sıkıntılar tekrar edebilirdi. İsmail Hoca dinlendirmek istemiş olabilir ama İsmail Yüksek öyle ya da böyle bu takımın 6 numarasıdır.

Yazarlar