Futbol Mert Aydın yazdı: En iyisi Ancelotti

Mert Aydın yazdı: En iyisi Ancelotti

19.06.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Yıllar boyunca önce Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupası sonra da Şampiyonlar Ligi, Avrupa’nın en büyüğünü belirledi. Dünyanın en iyi teknik adamları da bu kulvarda kalitelerini kanıtlama savaşı verdi.

Mert Aydın yazdı: En iyisi Ancelotti

Küçük bir araştırma yaptım. Taa Avrupa’nın en büyük kupasının başlangıcından gelerek bu turnuvanın en iyi hocalarını bulmaya çalıştım. Şampiyon takımın hocası 20, finalist takımın hocası 12 puan aldı. Yarı finalistler 8, çeyrek finalistler 5 puan yazdırdılar hanelerine. Şampiyonlar Ligi’nde son 16 turunun oynanmaya başlamasıyla birlikte de bu tur için 3 puan geldi.
Şu anda zirvede Carlo Ancelotti var. Bu kupayı Milan ve Real Madrid ile 2’şer kazanan 2005’te finalde kaybeden İtalyan teknik adam, bu turnuvanın en iyisi olma başarısını gösterdi. Ancelotti’nin futbolcu olarak da iki kez Avrupa Şampiyonu olduğunu unutmayalım. Kupa avcısı diyebiliriz kendisine. Don Carlo 134 puan topladı.
Ancelotti’nin 7 puan gerisinde 127 puan ile Sir Alex Ferguson bulunuyor. Manchester United ile 2 kez kupayı kaldıran Ferguson iki kez de finalde kaybetti. United’ı gerçek bir Şampiyonlar Ligi devi haline getirdi ama o ayrıldıktan sonra durum ortada.
118 puanla 3.sırada Pep Guardiola var. Kupayı 2 kez kazanan Katalan, bir kez de finalde kaybetti. Her sezon bu kupada bir noktaya gelen Pep 2011’den bu yana zafere ulaşamıyor.
Jose Mourinho 103 puanla 4.durumda. Porto ve Inter ile kupayı kariyerine yazdıran Portekizli, değişik sezonlarda yarı finale kadar gelmesine rağmen kazandığı sezonlar hariç final oynayamadı. Kısaca final kaybetmedi diyebiliriz.
Kariyerinde Şampiyonlar Ligi yaşamamış eski dönemlerden bir usta 92 puanla 5’inci. Miguel Muñoz, Real Madrid’in Avrupa’yı titrettiği 50’ler ve 60’larda futbolcu olarak 3, teknik direktör olarak 2 kez kupayı kazandı. 14 yıl çalıştırdığı Real Madrid ile kupanın yanına yaklaştığı dönemler de oldu.
6’ncı sırada 86 puanla Alman Ottmar Hitzfeld var. Kurt teknik adam, Borussia Dortmund ve Bayern Münih ile kupayı kazanmayı başardı. Oynattığı futbolla zaman zaman eleştirilse de Şampiyonlar Ligi’nde kalitesini kanıtladı.
7’nci sırada 80 puanla Arsene Wenger var. Fransız teknik adamın bir özelliği de ilk 20 içinde kupa kazanmayan tek isim. 2006 finali dışında finali de yok. Ama Monaco döneminden itibaren istikrarlı biçimde üst turlarda yer aldı takımlarıyla. Arsenal, 2006’da kupanın kıyısından döndü.
Hollandalı Louis Van Gaal 75 puanla 8 numarada. Ajax ile kazandığı Şampiyonlar Ligi’nin yanı sıra kaybettiği finaller de oldu. Disiplinli ve çalışması zor bir hoca olması zaman zaman eleştiri konusu oldu. Ama tüm zamanlar listesinde her zaman yeri var.
9 numarada 72 puanla Jürgen Klopp var. Klopp’un önü açık sıralamada yükselebilmek adına. Liverpool ile kupaya uzanan Klopp ayni takımla 2 kez final kaybetti. Alman teknik adamın bir de Dortmund’un başında sahada olduğu final vardı.
10 numarada ise Zinedine Zidane var. Onun da 3 kupası var. Hem de art arda. 71 puanda. İlerleyen dönemde takım çalıştırmaya devam ederse bu listede daha yükseklere çıkacağını tahmin etmek güç değil.L
istede şimdilik gerilerde olan ama yükselme potansiyeli yüksek isimler de var. Diego Simeone 53, Massimiliano Allegri 52, Thomas Tuchel 45, Mauricio Pochettino 26, Julian Nagelsmann 16 puanda. Sıralamada en yüksek puana sahip Türk teknik adam ise 8 puanla Mustafa Denizli.

Haberin Devamı