Fenerbahçe kazanmak zorundaydı, ama bunu başaramadı. Galatasaray neticede matematiksel olarak ligi bitirmedi ama

Haberin Devamı

Kocaman ve Terim’in ilk 11’leri size göre doğru muydu?
Malumun ilanı oldu sahaya çıkan ilk 11’ler. Farklı bir arayış, rakibe zorluk yaratacak, farklı bir düşünceye sokacak veya planlarını bozacak, beklenmeyen bir oyuncu yoktu. Tamamen beklenen kadrolar sahaya çıktı.
F.Bahçe 2-0’ı nasıl yakaladı, G.Saray’ın hataları nelerdi?
Fenerbahçe 2-0, kendini aşarak, müthiş bir tribün desteği ve ev sahibi atmosferiyle buldu. En önemlisi derbilerde çok nadir görülen olağanüstü gollerle yakaladı iki farkı. Ancak bu goller bireysel yeteneklerle atılan gollerdi. Takım oyununun getirdiği goller değildi. Bu goller Galatasaray’dan daha fazla Fenerbahçe’yi şoke etti. Fenerbahçe için maçın bitişi değil başlangıcı daha büyük önem taşıyordu. Galatasaray bitirişe, Fenerbahçe ise başlangıca odaklı bir görüntü verdi. İlk 20 dakikalık bölümde Galatasaray’ın hatalarından çok fazla bahsedemeyiz. Fakat Kadıköy’deki olumsuz etkilenmeden maça tutuk ve biraz da panikle başlamasından söz edebiliriz. Sow ve Alex’in gollerinde hata bulmak mümkün değil.
G.Saray, 20. dakikadan sonra oyundaki hakimiyeti nasıl ele geçirdi?
Doksan dakikaya baktığımızda; sahada iyi bir futbol takımını daha fazla temsil eden, bunu daha fazla ön plana çıkaran, özellikle de fizik güç olarak rakibinin çok önünde olan bir Galatasaray vardı. Galatasaray, 2-0’dan ilk yarı bitmeden bulacağı bir golle kurtulurdu. Görüntü tamamen buydu. Elmander’le de bunu sağladı. Buna karşılık Galatasaray’ın, Fenerbahçe kalesinde çok daha etkin pozisyonları vardı. Yani iki bölümlü bir maç oldu. 20 dakikalık Fenerbahçe’ye karşılık, bitiş düdüğüne kadar sahada daha fazla isteyen, hazırlıklarını yapmış bir Galatasaray vardı.
F.Bahçe neden oyunun kontrolünü rakibine kaptırdı?
Galatasaray’ın oyundaki 70-75 dakikalık hakimiyetinde esasında Mehmet Topuz ile Gökhan Gönül’ün fazla ortaya çıkamamaları etkiliydi. Gökhan ve Mehmet etkisizdi, daha sonra onlara Ziegler de eklendi. Bunun neticesinde Galatasaray kanatlardan çok sayıda etkin atak yaptı. Kanatların Galatasaray’a kaptırılması Fenerbahçe’yi oyundan sürekli geriye doğru itti. Özetlersek birincisi Fenerbahçe çok fazla pas hatası yaptı. İkincisi ise fizik güç olarak Galatasaray’ın bir hayli gerisinde kaldılar. Bu durum derbide çok net bir şekilde göze çarptı.
Kocaman ve Terim’in yaptığı değişiklikleri nasıl buluyorsunuz?
Fenerbahçe, Stoch-Selçuk değişikliğinden sonra önde zaten tutamadığı topları hiç tutamamaya başladı. Fenerbahçe, Galatasaray’ı savunarak yenme şansına sahip bir takım değil. Alex ile Stoch’un oyundan alınmaları Fenerbahçe’ye bir artı getirmedi. Eğer Stoch’u kenara alıyorsan oyunu önde tutmak için Dia değişikliği yapmak gerekirdi. Ya da Cristian’da sorun varsa Selçuk değişikliği olabilirdi. Galatasaray’ın değişiklik yapmasına ihtiyaç var mıydı? Belki... Galatasaray, değişim yapsa da yapmasa da oyunu kurtaracak bir görüntü veriyordu. İki takım için de girenler, çıkanlar daha iyi görev yaptı demek çok zor. Bu değişiklikler oyunun gidişatına önemli katkı sağlamadı. Özellikle Fenerbahçe’de...
Bu beraberlik şampiyonu belli etti mi?
Fenerbahçe kazanmak zorundaydı, ama bunu başaramadı. Bu saatten sonra Galatasaray’dan şampiyonluğu yine de kurtarabilirim diye düşünmek Türkiye’de hayal olur. Fenerbahçe bu puan farkıyla play-off’a girerse bence hedefine ulaşır. Bundan sonra 9 puanı koruması bile Fenerbahçe adına başarıdır. Galatasaray neticede matematiksel olarak ligi bitirmedi, ama görünen köy ortada...