Galatasaray Son dakika - Gözler Galatasaray - Beşiktaş derbisinde! Muhtemel 11'ler

Son dakika - Gözler Galatasaray - Beşiktaş derbisinde! Muhtemel 11'ler

08.05.2021 - 09:09 | Son Güncellenme:

Süper Lig’de zirvenin kaderi Türk Telekom Stadı’ndaki dev derbide belli olacak. Galatasaray ve Beşiktaş arasında oynanan 347 maçta sarı-kırmızılılar 124 kez kazanırken, siyah-beyazlılar 109 kez galip geldi, 114 maç berabere bitti.

Son dakika - Gözler Galatasaray - Beşiktaş derbisinde Muhtemel 11ler

CELAL UMUT EREN

Haberin Devamı

Galatasaray ile Beşiktaş tarihi bir 90 dakikada karşılaşacak. Sergen Yalçın’ın 85 gol atan Kartal’ı Larin gibi sürpriz bir forvetle derbiye gelirken, en skorer oyuncusu hala takımdan ayrılan Diagne olan Fatih Terim’in Aslanlar’ı hücum sorununu çözmeye çalışacak.

Süper Lig’de 2020-21 sezonun en kritik haftası bugün oynanacak, tüm Türkiye Türk Telekom Stadı’nda Galatasaray-Beşiktaş derbisine odaklanacak. Şampiyonun da belli olabileceği gecede gözler iki takımın hocasında olacak. Sergen Yalçın eski hocası Fatih Terim’e karşı kariyerinin en önemli sınavlarından birine çıkacak. Teknik adamlık macerasında en iyi dönemini geçiren Yalçın, maç başına 2.15 puan ortalamasına sahip. Terim ise bu ortalamada rakamı 1.89’a düşürdü.
Sergen Yalçın bu sezon Fenerbahçe (2) ve Galatasaray’a karşı 3 derbide 2 galibiyet 1 beraberlikle 7 puan topladı, ikili averajlarda öne çıktı. Fatih Terim, Fenerbahçe (2) ve Beşiktaş derbilerinden 4 puan çıkardı. Forvetlerinden çok iyi verim alan Yalçın, 85 gol buldu, Larin gibi bir isme 19 gol attırarak herkesi şaşırttı. Terim’in öğrencileri de ligde 70 gol kaydederken, takımın en skorer ismi halen 9 golle ocak ayında West Bromwich’e giden Mbaye Diagne...

Kartal daha skorer
Sergen Yalçın’ın Beşiktaş’ı maç başına 10.9 şuttan maç başına 2.3 gol ortalaması tuttururken, Fatih Terim’in Galatasaray’ı 10.8 şuttan 1.9 gol çıkarabiliyor. Hatta sarı-kırmızılar maç başına isabetli şutta 5.8 ile önde duruyor, siyah-beyazlılarda bu rakam 5.5 oranında. Beşiktaş topa sahip olmada yüzde 60 ortalamayı bulurken, Galatasaray da yine yakın bir rakamda, yüzde 57’de. Ancak Yalçın’ın ekibi 460 pas isabetiyle 417 pas isabeti ortalaması olan Terim’in takımını geçti.

Haberin Devamı

Son dakika - Gözler Galatasaray - Beşiktaş derbisinde Muhtemel 11ler

Tecrübe faktörü
Derbi öncesi Beşiktaş hücumda daha aktif gözükse de Galatasaray’ın kalesinde çok önemli bir tecrübe olacak.
Ciddi bir sakatlık atlatmasına rağmen formunda ve klasından hiçbir şey kaybetmeyen Muslera, 20 lig maçında 17 gol yedi ve 0.85 gibi çok iyi bir gol yeme ortalaması var. Derbilerin her zaman aranan ismi olan 34 yaşındaki Uruguaylı eldiven yine başrolde olmaya aday.
Beşiktaş’ın 20 yaşındaki kalecisi Ersin Destanoğlu da yükselen grafiğiyle alkış alıyor. 32 maçta 29 gol yiyerek benzer bir istatistik toplayan ve 13 maçta hiç gol yemeyen Ersin, oynadıkça deneyim kazanıyor.

Haberin Devamı

OPTA RAKAMLARI
- Beşiktaş ile oynadığı son 11 Süper Lig maçının ikisini kazanabilen Galatasaray, 2 beraberlik 7 yenilgi yaşadı.
- Sezonun ilk yarısında oynanan maçta Galatasaray’ı 2-0 yenen Beşiktaş, en son 2015-16’da rakibine karşı lig dublesi yaptı.
-Galatasaray, Beşiktaş’ı konuk ettiği son 3 Süper Lig maçında (2 galibiyet 1 beraberlik) kalesini gole kapattı ve hiç mağlup olmadı.
- Galatasaray ile oynadığı son 3 Süper Lig maçında gol yemeyen Beşiktaş, lig tarihinde rakibine karşı 4 maçlık gole kapama serisi yakalayamadı.
- Fatih Terim’e rakip olduğu ilk Süper Lig maçını kaybeden Sergen Yalçın, daha sonraki 4 karşılaşmada (1 galibiyet 3 beraberlik) mağlup olmadı.
-Beşiktaş’ı konuk ettiği son 6 Süper Lig maçını kaybetmeyen (4 galibiyet 2 beraberlik) Fatih Terim, son 3 karşılaşmada rakibine gol izni vermedi.

Haberin Devamı

Çakır’ın 29. derbisi
Galatasaray ile Beşiktaş arasında oynanacak maçta görev yapacak FIFA kokartlı hakem Cüneyt Çakır, kariyerindeki 29. derbisini yönetecek.
Çakır bu sezon ligde 19. haftada Beşiktaş’ın sahasında Galatasaray’ı 2-0 yendiği ve 24. haftada Galatasaray’ın deplasmanda Fenerbahçe’yi 1-0 mağlup ettiği karşılaşmalarda da görev yapmıştı.
Cüneyt Çakır, 10. kez Galatasaray-Beşiktaş derbisine çıkacak. Tecrübeli hakemin yönettiği 9 maçta Galatasaray 5, Beşiktaş ise 3 kez sahadan galibiyetle ayrıldı, 1 karşılaşma da beraberlikle sonuçlandı.

4 futbolcu ceza sınırında
Beşiktaş’ta 4 futbolcu sarı kart ceza sınırında yer alıyor. Siyah-beyazlı ekipte üçer sarı kartı bulunan Cyle Larin, Atiba Hutchinson, Dorukhan Toköz ve Adem Ljajic bugünkü derbide kart gördükleri takdirde cezalı duruma düşecek ve Fatih Karagümrük maçında forma giyemeyecek.

Mensah kadroda yok
Beşiktaş, Galatasaray derbisinin hazırlıklarını dün yaptığı antrenmanla tamamladı ve kampa girdi. Antrenman, ısınma koşuları, istasyon koşuları ve stretching çalışmasıyla başladı. Pas, 5’e 2 ve dar alanda oyun kontrol pas çalışması yapıldı. İdman, taktik programın yer aldığı uygulamalar, tam sahada oynanan taktik maçı ve şut çalışması ile sona erdi. Bu arada Beşiktaş Kulübü, önceki günkü antrenmanda sakatlanan Mensah’ın arka adalesinde ödem tespit edildiğini duyurdu. Mensah’ın yanısıra sakatlıkları bulunan Oğuzhan, Aboubakar, ve N’Koudou kamp kadrosuna alınmadı.

Haberin Devamı

Bayrak adam Vida
Siyah-beyazlılarda savunma hattı sezon başından beri zaman zaman eleştiriler alsa da Domagoj Vida hep ayakta kaldı. 2018 Dünya Kupası’nın ikincisi Hırvatistan’ın kaptanlarından Vida, 31 maçta yüzde 91’lik pas isabeti, yüzde 57’lik ikili mücadele kazanma başarısı ve 2.8’lik hava topu kapma oranıyla öne çıkıyor. Beşiktaş’ın yakın geçmişteki şampiyonluklarında Ronaldo, Sivok, Marcelo gibi bayrak adamlar defanstaydı. Bu sene de zirve gelirse yeni bayrak adam Vida olacak.

Beşiktaş’ın Mahrez’i
Şampiyonlar Ligi’nde yarı finalde Manchester City, PSG’yi elerken Cezayirli yıldız Riyad Mahrez attığı 3 golle takımını adeta tek başına finale taşıdı. Beşiktaş’ın Cezayirli yıldızı Rachid Ghezzal da bir başka başarı öyküsü yazıyor. Leicester City’den yolu geçen iki yıldızın mevkiileri ve tarzları da birbirine yakın. Guardiola ile gelişen Mahrez ve Sergen Yalçın’la kariyerini kurtaran Ghezzal futbol zekası bakımından da benzeşiyor. 5 gol 17 asistle bu sezon Süper Lig’de coşan Ghezzal, Türk Telekom Stadı’nda herkesin merak edeceği isim olacak. Mahrez ve Ghezzal’in vatandaşı Sofiane Feghouli de 2 gol 5 asistle oynasa da tecrübesiyle fark yaratmaya aday.

Tüm gözler Taylan’da
Sarı-kırmızılılarda sezon başından bu yana yükselişte olan ve milli takıma da seçilen Taylan Antalyalı orta sahada adeta takımının kilit isimlerinden biri. 32 maçta yüzde 89 pas ortalaması ve yüzde 53 ikili mücadele kazanma gibi orta sahada bir 6 numara için önemli rakamlar elde eden Taylan dikkatleri topluyor.

Bir ‘Larin’ etmediler!
Beşiktaş’ta kritik derbi öncesi Aboubakar ve Cenk Tosun yok ancak sezonun sürpriz golcüsü Larin dikkat çekiyor. Hatayspor maçında da yıldızlaşan ve toplam gol sayısını 19’a çıkaran Kanadalı oyuncu, özellikle hava toplarındaki 2.3’lük maç başı ortalaması ve maç başına 1.9’luk şut ortalamasıyla öne çıkıyor. Aboubakar da tek başına 15 golle göze çarpıyor. Ancak bu kritik haftalarda Sergen Yalçın’ın en büyük gol kozu Cyle Larin oldu. Galatasaray’ın mevcut kadrosunda Falcao ve Mustafa Muhammed gibi bir çok tecrübeli, bir de gelecek vaat eden iki üst düzey forvet bulunuyor. Fakat sakatlık ve Covid 19 nedeniyle istenilen istikrar yakalanamadı. Falcao 8, Mustafa Muhammed 7 gol kaydetti ve toplamda 15’i anca buldular. İkilinin toplam gol sayısı Larin’i yakalayamadı bile. Son haftalarda golü ve hırsıyla parlayan Halil Dervişoğlu da derbiyi bekliyor.

Yazarlar