Diğer Tarihi gurur

Tarihi gurur

03.11.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türk futbol tarihine ışık tutan yüzlerce orjinal eserin ilk kez bir araya getirildiği serginin açılışını yaptı, “Türk futbolu adına ülkemizde ne varsa hepsi burada. Sergimiz, futbol kardeşliktir temasıyla oluşturulmuştur” ifadelerini kullandı

Tarihi gurur

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türk futbol tarihine ışık tutan yüzlerce orjinal eserin ilk kez bir araya getirildiği serginin açılışını yaptı.

Haberin Devamı

KUPALAR, FORMALAR, FOTOĞRAFLAR KRONOLOJİK OLARAK SERGİLENİYOR

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde açılan sergide; tamamı orijinal, ilk defa bir araya getirilen ve tarihe ışık tutan arşiv belgeleri, kazanılmış kupalar, takımlar adına yazılmış ilk marşlar, futbolcuların giydiği formalar, futbol takımlarının ilk tüzükleri, müsabakalar esnasında çekilmiş fotoğraflar ve daha birçok paha biçilmez obje kronolojik şekilde sıralanıyor.

Türk Milli Futbol Takımı’nın tarihi başarılarını gösteren diplomalar ve farklı objelerle birçok futbol kulübüne ait ulusal ve uluslararası kupalar da sergide bulunuyor. Güney Kore ve Japonya’nın ortaklaşa düzenlediği 2002 Dünya Kupası’nda 3. olan A Milli Takım’ın kazandığı kupa ve ay-yıldızlıların 1923-2022 arasında giydiği tüm formalar da serginin en önemli objeleri arasında yer alıyor.

Haberin Devamı

Tarihi gurur

TFF İLE TOPLANTI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan açılışın ardından Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Mehmet Büyükekşi ve yönetim kurulu üyelerini kabul etti. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu da kabulde hazır bulundu. Büyükekşi, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a, ay-yıldızlı futbolcuların imzaladığı formayı hediye etti.

Tarihi gurur

ESERLER TEK TEK TOPLANDI

“Şut ve Gol: Türk Futbol Tarihi Sergisi”, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıldı. Cumhuriyet’in 100. yılı etkinlikleri kapsamında, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi Sergi Salonu’nda gerçekleşen açılışla birlikte ilk kez Türk futbol tarihini gözler önüne seren bir sergi düzenlendi. Cumhurbaşkanı Erdoğan yaptığı konuşmada, “Sergimiz, kulüple-rimizden, futbolcularımızdan veya onların ailelerinden, arşivlerden toplanan eserlerin, objelerin, belgelerin bir araya getirilmesiyle ortaya çıktı” dedi.

Haberin Devamı

‘36 YENİ STAT YAPTIK’

Spor yatırımlarıyla ilgili bilgi aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Evlatlarımız bizim gibi toz, toprak, çamur içinde debelenmek zorunda kalmasın diye mahallelere kadar uzanan bir altyapı seferberliği gerçekleştirdik. Ülkemizde spor tesisi sayısını 1575’ten 5 bin 290’a çıkardık. Her biri ayrı abide hüviyetindeki seyirci kapasiteleri 10 bin ile 70 bin arasında değişen 36 stadyumla da futbolun görsel şölen vasfını tahkim ettik” dedi. Erdoğan her yaştan insanın spor yapabilmesi için yatırımlara devam ettiklerini de bildirdi.

Haberin Devamı

Tarihi gurur

‘TAKDİRLE TAKİP EDİYORUM’

Cumhurbaşkanı Erdoğan, milyonları statlarda tutkuyla bir araya getiren futbolda kardeşlik ve dostluğun önemine vurgu yaptı. Bu konuda son dönemdeki çalışmaları takip ettiğini aktaran Erdoğan, “Kulüplerimizin çeşitli platformlarda bir araya gelerek futbolun özünde zaten var olan centilmenlik ruhunu kurumsallaştırma gayretlerini takdirle takip ediyorum. Pek çoğunuzun muhtemelen ilk kez göreceği eserlerin ve belgelerin zenginliği futboldaki mazinin derinliğine işaret ediyor” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

‘UNUTULMAYACAK HATIRALAR’

Serginin Türk futbol tarihine ışık tuttuğuna vurgu yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan sözlerine şöyle devam etti: “Burada, milli takımımızın dünya üçüncülüğünü, yurt dışında ülkemizi gururla temsil eden kulüplerimizin başarılarını gösteren malzemeler var. Bir asırdır ay-yıldızlı formayı giyen, hafızamızda unutulmayacak hatıralar bırakan futbolcularımızla ilgili eşyalar, resimler var. Türk futbolu adına ülkemizde ne varsa hepsi burada. Sergimiz futbol kardeşliktir temasıyla oluşturulmuştur.”

‘ÇAMUR, BATAK GÜNLERDİ’

Cumhurbaşkanı Erdoğan, futbolun kendisi için çok özel olduğunu dile getirdi. Gençlik yıllarını hatırlatan Erdoğan, “Kağıttan futbol topları yaptığımız ve taşlardan 2 tane kale direği diker gibi direkler oluşturduğumuz yıllardı. Oralardan artık buraya geldik. Aklı ermeye başladığından beri futbolla hem sahada yer alarak hem de seyirci olarak ilgilenmiş bir kardeşinizim. Hele hele çamur, batak o sahalarda oynadığımız günleri unutmak mümkün mü? ‘Mazisi 60 yılı aşan bu futbol aşkımızdan geriye ne kaldı’ derseniz onu söyleyeyim; geriye kalan tek şey çalımlarla, asistlerle, şutlarla, olursa gollerle 90 artı uzatma. Bizim dönemimizde öyle futbolcular vardı ki biz onları sadece yetenekleriyle ve golleriyle hatırlamakla kalmıyoruz, biz onları asıl dürüstlükleriyle, örnek ilişkileriyle velhasıl insanlıklarıyla rahmetle saygıyla hasretle yad ediyoruz” dedi.

Tarihi gurur


‘LEFTER’İ, METİN OKTAY’I İZLERDİK’


“Dolmabahçe’ye ücretsiz açık tribün kartıyla girip Lefter üstadımızı seyrediyorduk. Lefter herkes tarafından, ‘Futbolun Ordinaryusu’ diye anlatılıyordu. Tek başına takım olarak bilenen rahmetli Baba Hakkı, futbolcuların tamamının ağabeyi olarak görülüyordu. Yıllarca hiçbir maddi kazanç gözetmeden top koşturan Sarıyerli Dozer Cemil. Tutkuyla bağlı olduğu takımın renklerine ömrünü vermişti. Efsane futbolcumuz Metin Oktay, sadece gözlerin bile yakalaması mümkün olmayan hızdaki şutlarıyla ve özellikle hava toplarına yükselişteki özellikleriyle ayrı bir unvanı hak etmişti.”

BÜYÜKEKŞİ, DENİZLİ VE GÜNEŞ’LE BULUŞTU

Futbol Federasyonu Başkanı Mehmet Büyükekşi törende A Milli Takım’ın başında birçok başarıya imza atan teknik direktörler Mustafa Denizli ve Şenol Güneş’le bir araya geldi. Büyükekşi, Denizli ve Güneş’le çeşitli konularda fikir alışverişinde bulundu.

Tarihi gurur

DEMİRÖREN KATILDI

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi Sergi Salonu’nda gerçekleşen açılışta, Demirören Holding Yönetim Kurulu Başkanı Yıldırım Demirören de yer aldı. Türkiye Futbol Federasyonu’nda 2012-2019 yılları arasında başkanlık görevinde bulunan Yıldırım Demirören, sergiyi gezerken törende yer alan isimlerle sohbet etti.

Tarihi gurur

ÖZEL EŞYALAR GETİRİLDİ

A Milli Takım’ın başında elde ettikleri başarılarla Türk futbol tarihine isimlerini yazdıran Mustafa Denizli, Fatih Terim ve Şenol Güneş’in şahsi eşyaları sergide görülebilecek. Futbol tarihinde iz bırakan hakemler, yabancı teknik direktörler ve futbolculara ait eşyaların sergilendiği bölümde, kulüpler adına basılmış pullar da bulunuyor. Kadın Milli Takımı’nın kupa ve madalyaları, Ampute Milli Takımı’nın kazandığı kupalar da eserler arasında yer alıyor.

Tarihi gurur

ATATÜRK’ÜN HATIRASI VAR

Mustafa Kemal Atatürk’ün ziyaretleri sırasında imzaladığı Fenerbahçe ve Karşıyaka kulüplerinin anı defterleri, Türk Futbol Tarihi Sergisi’nin en önemli eserleri arasında yer alıyor. Osmanlı Devlet Arşivleri’nden bulunabilen resmi belgelerin orijinalleri de sergide bulunuyor.

Yazarlar