Futbol TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi: İstanbul'da tüm zamanların rekoru kırıldı

TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi: İstanbul'da tüm zamanların rekoru kırıldı

12.06.2023 - 21:25 | Son Güncellenme:

Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Mehmet Büyükekşi, İstanbul'da düzenlenen Şampiyonlar Ligi Final organizasyonunu değerlendirdi. Türkiye Futbol Federasyonu'ndaki seçim konusunda da konuşan Büyükekşi, VAR kayıtlarının açıklanması yönünde bir projeleri olmadığını ifade etti.

TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi: İstanbulda tüm zamanların rekoru kırıldı

Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Mehmet Büyükekşi, Türkiye Futbol Federasyonu'ndaki seçim öncesi açıklamalarda bulundu. İstanbul'un ev sahipliğindeki UEFA Şampiyonlar Ligi Final organizasyonu hakkında konuşan Mehmet Büyükekşi, A Spor'da canlı yayın konuğu oldu.

Haberin Devamı

TFF'deki seçimlere dair konuşan Mehmet Büyükekşi, "Geçen sene 1 yıllığına aday olduk. Türk futboluna yeni bir bakış açısı, dijitalleşme, akademi, hakemlik akademisi, naklen yayın gibi konular için aday olduk. Başka da bir aday yoktu. Seçimi kazandık. 4 yıllık yeni bir dönem için, şu ana kadar herhangi bir aday çıkmadı ama daha 3 gün var. Başka biri de aday olabilir, hiçbir engel yok. Biz ekibimizle birlikte 1 yıldan beri çalışıyoruz. Birçok yenilik yaptık. Bunları da mutlaka konuşacağız. Bugün Kulüpler Birliği'nde de yaptıklarımızı ve yapacaklarımızı anlattık" dedi.

Süper Lig kulüplerinin yüzde 90'ının kendisini desteklediğini belirten TFF Başkanı, "Süper Lig kulüplerinin yüzde 90'ı bana desteğini açıkladı. Kulüpler Birliği Vakfı Başkanı Ali Koç da açıklamış bunu. Başkanların yüzde 90'ı hayırlı olsun dedi. Ama daha 3 gün var adaylık için. İsteyen bir başkası da aday olabilir" diye konuştu.

Haberin Devamı

TFF'deki başkanlık dönemini değerlendiren Mehmet Büyükekşi, "1 yıllık dönem, çok kısa bir dönemdi. Birçok şeyi hızlı bir şekilde yapmaya çalıştık. Bazılarını yaptık, bazıları yarım kaldık. Bundan sonraki 4 yıllık dönemde daha iyi yapmak için büyük bir çaba içerisinde olacağız. 1 yıllık görevi aldık. Yeniden genel kurula gidiyoruz. Bütün kurumlarımız da 1 yıllıktı. Bizim genel kurulumuzla birlikte hepsinin görev süresi dolacak. Seçimden sonra tabloya göre karar vereceğiz" açıklamasını yaptı.

Türkiye Kupası'nda şampiyon olan Fenerbahçe'yi tebrik eden Mehmet Büyükekşi şu ifadeleri kullandı:

"'Ziraat Türkiye Kupası ,güzel bir final oldu. Problem, olmadı, güzel bir şekilde bitti. Fenerbahçe kazandı. Fenerbahçe'yi tebrik ediyorum. Türkiye'nin önemli bir markası şu anda burada sponsor. Bunların daha da yüksek seviyeye ulaşması için kulüplerimizin bu konuda talepleri var. Dün stadyum hemen hemen doluydu. Güzel geçti. İnşallah bütün maçlarımız da fair-play içerisinde gerçekleşir."

İstanbul'un ev sahipliğinde düzenlenen UEFA Şampiyonlar Ligi Finali organizasyonu hakkında konuşan Mehmet Büyükekşi, "Şampiyonlar Ligi için 3 aydan beri hummalı bir çalışma yapıldı. Herkese teşekkür ediyorum. Sayın Cumhurbaşkanımızın, sayın bakanların desteği oldu. Hepsine ayrı ayrı teşekkür ediyorum. 9 Haziran'da bir rekor kırıldı, İstanbul Hava Limanı'nda 1594 uçak indi kalktı. 24 saatte ulaşılan en yüksek sayı. 11 Haziran'da ise 1729 iniş ve kalkış ile tüm zamanların rekoru kırıldı. İstanbul'da otellerin doluluk oranı yüzde 90'ı aştı. 200'den fazla ülke canlı yayın yaptı. 200 milyon dolara yakın para harcandığı tahmin ediliyor. 1.2 milyar kişinin naklen seyrettiği tahmin ediliyor. Şampiyonlar Ligi'nin sosyal medya hesabı, UEFA'nın sosyal medya hesabı, İstanbul ve Türkiye ile paylaşımları 1 milyar tıklama aldığı konuşuluyor. Şampiyonlar Ligi gibi çok büyük bir futbol organizasyonunu düzenlemiş olmaktan gurur duyuyoruz. Geçtiğimiz yıl Paris'te büyük sıkıntılar yaşandığını herkes gördü. Biz, tüm dünyadan büyük bir takdir kazandık. UEFA Başkanı Ceferin, teşekkürlerini sundu" dedi.

Haberin Devamı

Türkiye'de uluslararası bir turnuvaya ev sahipliği yapmak istediklerini belirten Mehmet Büyükekşi, "'İnşallah 10 Ekim'de hem 2028'in hem 2032'nin turnuva kararları verilecek. Hedefimiz bu şampiyonaların ikisinden birinin Türkiye'de gerçekleştirmek. Çünkü kırktan fazla saha yapıldı ve bu sahaların hepsi Avrupa Şampiyonası mücadelesinde futbol oynanabilecek kalitede. Yine yollarımız, demiryollarımız, havaalanlarımız, metrolarımız, tünellerimiz, otellerimizin kalitesi hepsi bu işi yapmak için uygun. O yüzden de bu konuda iddialıyız" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Stefan Kuntz ile devam kararı aldıklarını belirten Mehmet Büyükekşi, "Hakan Çalhanoğlu milli takımımızında kaptanı. Milli takımımız şu an Riva'da toplandılar. Son derece önemli Letonya ve Galler maçlarımız var. 2024 Avrupa Şampiyonasına gidebilmek için iki önemli maçımız var. İnşallah hedef ikisinde de galip gelmek. Kuntz hocamızla devam ediyoruz. Bu konuda herhangi yorum yapmıyoruz. İki önemli maçımız var. Hocamız görevinin başında. Bu maçların neticesi de son derece önemli. inşallah beklediğimiz sonuçları alırız ve yolumuz aynı şekilde devam eder" diye konuştu.

Haberin Devamı

Mehmet Büyükekşi şu şekilde devam etti:

"Altyapıyı önemsiyoruz. Kulüplerimizin ekonomik durumu ortada. Her kulüp, kendi oynadığı ligde bir borç sarmalına girmiş durumda. Bütün takımlar bir milyar dolar yabancı transfere para harcamış. Üretmeden maalesef tüketiyoruz. O yüzden bizim kendi öz kaynaklarımıza dönmemiz gerekiyor. Akademik konuda adım atmamız gerektiğini vurguluyoruz. Kulüplere önümüzdeki yıl için zorunlu akademi kurma zorunluluğu getirdik. Bu yıl, gerek Dünya Kupası'ndan dolayı verilen ara, gerekse depremden dolayı verilen ara, seçimden dolayı hafta arasına kayan maçlar, bunların hepsine rağmen şampiyon olan takım bir hafta önce belli oldu. Küme düşen takım son hafta belli oldu. Demek ki biz doğru bir yönetim göstermişiz. Hiçbir takım 10-15 puan fark atıp şampiyon olmamış ya da küme düşmemiş. Rekabet son haftaya kadar devam etmiş."

Yarı otomatik ofsayt sistemini getirmekte kararlı olduklarını dile getiren TFF Başkanı, "'Tabii ki eksikler var. Yaptığımız yenilikler vardı. Hakemlerimizin ücretlerini arttırdık. Algoritma sistemini getirdik. 41 tane kriter getirdik, bunlara göre atamalar yaptık. VAR sistemiyle, sahadaki hakemleri ayırdık. Hakemlerimizin en önemli konusu eğitim eksikliği dedik ve hakem akademisi kurduk. Eğitime çok daha fazla önem verdik. Kısmen halloldu ama daha alacağımız çok yol var. Yarı otomatik ofsayt sisteminin önemli bir yatırım bedeli var. Türk Telekom ile görüşüyoruz sponsorluk için, yüzde 90 anlaştık. İnşallah önümüzdeki yıl bir aksilik olmazsa yarı otomatik ofsayt sistemini hayata geçirmek için teşebbüsümüz olacak. VAR Odasına 3. AVAR'ı koyduk. 1 hakem ve 2 AVAR var Süper Lig maçlarında. Böylelikle oradaki muhakeme ve doğru bir karar için adım atmış olduk. Yarı otomatik ofsayt sistemi de bu konuda bize destek verecek" açıklamasını yaptı.

VAR kayıtlarının açıklanmasıyla ilgili soruya TFF Başkanı, "Böyle bir projemiz yok. Özellikle şunu belirtmek için yaptık; araya bir tatil girdi, o tatilde de konu iki kulüp tarafından gündeme getirildi Sanki arkasında planlı bir şey varmış gibi kamuoyuna yansıdı. Eğitim amaçlı, bir sefere mahsus olmak üzere 2 tane VAR kaydını kamuoyu ile paylaştık. O zaman da bir seferliğine olduğunu söyledik. Hollanda'da da bir seferliğine eğitim amaçlı paylaşıldı. Bu tür hataların bundan sonra olmaması için adım atmış olduk" cevabını verdi.

Yazarlar