Beşiktaş Umudu Sürdürdü

Bu sezon Süper Lig’e erken havlu atan Beşiktaş’ın en büyük hedefi ve umudu olan Türkiye Kupası’ndaki rakibi, önceliği ligde kalmak olan Konyaspor’du. Nitekim yeşil- beyazlılar, Hatayspor maçına göre daha farklı bir on bir ile çıktılar sahaya.

Beşiktaş, bu durumdaki rakibi karşısında belki de Santos geldiğinden beri en iyi oyun başlangıcını yaptı. Fakat rakip sahaya yıkılan bu oyun, pozisyon doğurmadı. Bunun en büyük nedeni, mesafe tanımadan şut çeken ve takım halinde kapanan Konyaspor kilidini açabilecek Muçi’nin Santos tarafından sol kanada hapsedilmesiydi. Nitekim 32’de duran toptan aldığı pasla kendisini ortada bulan Arnavut futbolcunun çektiği sert şutun kaleciden sekmesi sonucunda gole ulaştı Beşiktaş. İkinci yarıda yine Muçi’nin kendi sahasından alıp rakip kaleye kadar sürdüğü topun sonucunda oluşan kornerde Cenk Tosun’un attığı gol de skoru belirledi.

Haberin Devamı

Fernando Santos, 4-1-4-1 oyun düzeninde orta sahada Al-Musrati'nin önünde Salih Uçan ve Gedson Fernandes’i görevlendirmiş ve Muçi’yi de sol kanatta işlevsizleştirmişti. İlk golün ardından savunmaya geçip rakibi oyuna ortak eden Beşiktaş’ta, ikinci yarının başında Salih Uçan’ın yerine Cenk Tosun’un girmesiyle Muçi ortaya çekildi. Fakat ikinci golden sonra yine korumacı özellikleri depreşen Santos, 70’te Rashica’nın yerine savunmacı Amartey’i oyuna alıp orta sahada Gedson Fernandes’in yanına yerleştirdi ve Muçi’yi bu sefer de sağ kanada hapsetti.

Rashica’nın ve sonrasında da Masuaku’nun oyundan alınmalarını Galatasaray derbisine bağlayanlar olabilir. Fakat oyunun gidişatına baktığımızda bu değişikliklerde, özellikle de Rashica- Amartey değişikliğinde korumacı dürtünün ön planda olduğunu görebiliriz.

Özetle, Muçi’nin oyunda bir alev alması Beşiktaş’ı tura götürdü. Muçi, siyah- beyazlılara çok fayda sağlayabilir. Fakat Arnavut futbolcunun kaleye daha yakın oynaması lazım. Santrafor arkasında kullanılsa çok daha verimli olacaktır. Lakin Santos’un oyun anlayışı içerisinde eriyip gidiyor. Nitekim bu maça da damga vurdu Portekizli teknik adamın oyun anlayışı: Skoru aldıktan sonra geri çekilen bir Beşiktaş! 2-0 biten bir karşılaşmada Muçi’den sonra maçın en önemli adamının stoperdeki Necip Uysal olması zaten her şeyi anlatıyor! Fernando Santos’un bu oyun anlayışı siyah- beyazlı taraftarları mutlu etmez. Esasen Santos’un Beşiktaş için doğru tercih olup olmadığı da ciddi şekilde tartışılır.

Haberin Devamı

Sonuç olarak Beşiktaş, kupada adını yarı finale yazdırıp bu sezonki en büyük hedefi konusunda umudunu sürdürdü. Siyah- beyazlılar, kupada mutlu sona ulaşabilirler mi? Bu elbette mümkün. Ama Santos’un oyun anlayışı ve tercihleri, bu konuda çok da güven vermiyor.