Dünya Son dakika... 90 dolara suikast!

Son dakika... 90 dolara suikast!

25.02.2017 - 13:58 | Son Güncellenme:

Kuzey Kore lideri Kim'in kardeşini havalimanında zehirleyen timdeki kadın, kendisine 90 dolar ödendiğini söyledi. Bir kamera şakasında oynaması için kendisine teklif geldiğini belirten kadın, gözleri kapatılan erkeklere bebe yağı sürdüklerini savundu. Malezya'nın başkenti Kuala Lumpur'da öldürülen Kim Jong-nam'ın yüzüne en ölümcül zehir VX-Sihir Ajanı sürüldüğü dün resmen açıklanmıştı.

Son dakika... 90 dolara suikast

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'un üvey ağabeyi Kim Jong-nam'ın en ölümcül kimyasal zehirle havalimanında öldürülmesinde yeni gelişmeler var.

Haberin Devamı

Malezya'nın başkenti Kuala Lumpur Havalimanı'nda gerçekleşen suikastin ardından yakalanan iki kadından biri olan Siti Aisyah'ın, cinayet için 90 dolar aldığı ortaya çıktı.

Endonezyalı kadın, bu bilgiyi Endonezya büyükelçilik yetkilileriyle yaptığı görüşmede verdi.

Aisyah, daha önce kendilerine erkeklerin gözlerini kapatıp yüzlerine su sıkılan bir kamera şakasında oynamaları için para ödendiğini söyleyen söylemişti. Bu kez su yerine bebe yağıyla şakanın yapıldığını aktardı.

Dünyanın gözünü diktiği suikastte laboratuvar sonuçları dün belli olmuştu. Suikastte kullanılan zehir, VX-Sinir Ajanı olarak bilinen sinir gazı.

VX Sinir Gazı, kimyasal savaş maddeleri arasında en zehirlisi olarak biliniyor. BBC'ye konuşan silah uzmanı Bruce Bennett, çok az bir miktarın bile ölüm için yeterli olacağını söyledi. Bennett, maddenin hemen sinir sistemine hücum ederek önce titremeye birkaç dakika sonra da ölüme sebebiyet vereceğini belirtti.

Haberin Devamı

Kim'i öldüren kadınlardan biri suikastten sonra hemen ellerini yıkamaya gitmişti. Maddenin Malezya'ya nasıl girdiği araştırılıyor.

UZUN SÜRE KALIYOR

VX Sinir Gazı uzun bir süre boyunca ölümcül kalabiliyor. Forensik toksolji uzmanı John Trestrail AP'ye verdiği röportajda, "VX kalıcı bir motor yağı. Orada uzun bir süre boyunca kalacak... Bu da ona temas eden herhangi birinin zehirlenebileceği anlamına geliyor" dedi.

Gazı kullanan suikast timinin gittiği bölgeler ve havaalanı zararlı maddeden arındırılacak.

KUZEY KORE'DE VX VAR MI?

Kuzey Kore, Kimyasal Silahlar Konvansiyonu'nun (CWC) kimyasal silahların üretimi, bulundurulması ve kullanılmasını yasaklayan anlaşmasına imza atmamış altı ülkeden biri.

2001'de başlayan Nükleer Tehdit Girişim (Nuclear Threat Intiative) projesine göre, Kuzey Kore ABD ve Rusya'dan sonra en büyük nükleer silah stoğuna sahip.

Güney Kore'nin savunma bakanlığı 2014'te Kuzey Kore'nin 2 bin 500 ila 5000 ton stoğa sahip olduğunu tahmin ettiklerini belirtti. Milli Savunma yetkilileri VX'in stoktaki sinir gazlarından biri olduğunu söylüyor.

Son dakika... 90 dolara suikast

ÜST DÜZEY DİPLOMAT ARANIYOR

Haberin Devamı

Kuala Lumpur Havalimanı'ndaki zehirlemeyi araştıran Malezya polisi, suikastin seyrini değiştirebilecek bir bağlantıyı önceki gün bulmuştu. Uluslararası haber ajanslarının izlediği basın toplantısında konuşan Malezya polisi, Kuzey Kore'nin Kuala Lumpur Büyükelçiliği'nde çalışan üst düzey bir diplomatın suikastte parmağı olduğunu açıklamıştı.

Basınla görüntüsü ve kimliği de paylaşılan diplomatın adı, Hyon Kwang Song. 44 yaşındaki Song'un 20 Eylül 2016'da Malezya'ya giriş yaptığı görülüyor.

Bir diğer şüpheli ise, Kuzey Kore havayollarında çalışıyor.

Bu bilgiyle birlikte suikastin ardında Pyongyang yönetiminin bulunduğu tezi daha da güçlendi.

Eski liderin evlilik dışı ilişkisinden doğdu
- Kim Jong-nam, Kuzey Kore'nin eski lideri Kim Jong-il ile Güney Koreli oyuncu Sung Hae-rim'in evlilik dışı ilişkilerinden dünyaya gelmişti.
- Eniştesi öldürüldükten sonra yurt dışına kaçan Kim Jong-nam, Pyongyang yönetimine muhalif isimlerden biriydi. Kuzey Kore'deki rejimi 'şaka gibi' sözleriyle tanımlayan Kim, yönetimin dış dünyaya fıkra gibi geldiğini söylemişti.
- Bir zamanlar ülkenin en önemli ikinci ismi olarak görülen Kim Jong-un'un eniştesi, önce Komünist Parti'den atılmış ardından da idam edilmişti.
- Malezya, Kuzey Kore ile doğrudan ilişkisi olan birkaç ülkeden biri. İki ülkenin vatandaşları, vizesiz seyahat edebiliyor.

PYONGYANG MALEZYA'YI SUÇLADI

Buna karşın, Kore Merkezi Haber Ajansı (KCNA) ise Kim Jong-nam'ın ismini vermeden Malezya'nın bir Kuzey Koreliyi öldürdüğünü yazdı. KCNA'daki haber, Kuzey Kore vatandaşının ölümüyle ilgili Malezya'yı suçluyor.

İki ülke arasında ilişkileri geren suikast sonucu Kuala Lumpur yönetimi Kuzey Kore'deki büyükelçisini geri çağırmıştı. Malezya'nın soruşturmasına güvenmediğini resmen açıklayan Pyongyang yönetimi ise, Kim'e yapılan otopsiyi tanımayacağını ilan etmişti.Kuzey Kore'nin Kuala Lumpur Büyükelçisi Kang Chol'ün "Cinayetin üzerinden bir hafta geçti. Fakat hala net bir açıklama yapılmadı. Soruşturmaya güvenmiyoruz. Bu olayın arkasında başkalarının elinin olduğunu düşünüyoruz" demesi krizi derinleştirmişti.

Haberin Devamı

AJANLAR KAÇTI

Şimdiye kadar suikastle ilgili tutuklanan dört kişi bulunuyor. Bunlardan Vietnamlı Doan Thi Huong ilk ulaşılan şüpheli olmuştu. Havalimanı güvenlik kameralarına yakalanan ve üstünde LOL yazan bir kıyafet giyen Huong, kısa süre sonra yakalanmıştı. Huong'un yeni fotoğrafları da gazetelere yansıdı.

Gözaltına alınan Endonezyalı Siti Aisyah ise, kendilerine erkeklerin gözlerini kapatıp yüzlerine su sıkılan bir kamera şakasında oynamaları için para ödendiğini söylemişti. Aisyah'ın verdiği bilgiye göre, Kim Jong-nam'dan önce üç dört kişiye aynı şaka uygulandı.

Haberin Devamı

Yakalanan bir diğer şüpheli Kuzey Koreli kimya uzmanı Ri Jong-chol'un, cinayetin arkasındaki isim olduğu tahmin ediliyor. Malezyalı Muhammed Farid Bin Celaluddin de an itibariyle polisin elindeki son şüpheli.

Suikast günü Malezya'dan ayrılan dört Kuzey Koreli ajan ise aranıyor. Polisin paylaştığı bu isimler Hong Song Hac, Ri Jae Nam, O Jong Gil ve Ri Ji U. Fotoğrafları paylaşılan söz konusu şüphelilerin, hususi pasaportla Malezya'ya giriş yaptığı belirlendi.

Dört ajan, suikastin ardından Endonezya üzerinden Dubai, Birleşik Arap Emirlikleri, Rusya güzergahını kullanarak Kuzey Kore’ye kaçmış durumda.