Siyaset Son dakika: CHP'nin Meclis Başkan adayı Zekeriya Temizel oldu

Son dakika: CHP'nin Meclis Başkan adayı Zekeriya Temizel oldu

08.11.2017 - 09:48 | Son Güncellenme:

CHP'nin TBMM Başkan adayı İzmir Milletvekili Zekeriya Temizel oldu.

Son dakika: CHPnin Meclis Başkan adayı Zekeriya Temizel oldu

Meclis Başkanlığı için gelecek hafta seçim yapılacak. AK Parti'nin adayının yarın belli olması bekleniyor. CHP'nin adayı ise İzmir Milletvekili Zekeriya Temizel olacak. CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, yaptığı açıklamada, adaylık sürecinin başlamasının ardından gelecek hafta TBMM Başkanlığı adaylığı için başvuruda bulunacaklarını bildirdi. Özel, CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, Engin Özkoç ve kendi imzasıyla TBMM Başkanlığı için CHP İzmir Milletvekili Zekeriya Temizel adına adaylık başvurusunda bulunacaklarını açıkladı.

Haberin Devamı

Özel, geçmişte yaptığı görevler, Meclis'te tüm partiler tarafından takdir edilen devlet adamı kimliği, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'ndaki katkıları dikkate alındığında Meclis'i en iyi yönetecek adayın Zekeriya Temizel olacağını belirtti.Tüm milletvekillerinden Temizel için destek isteyen Özel, Meclis'in yapacağı her seçimin, tutuklu milletvekilleri sorunu nedeniyle buruk olacağını vurgulayarak, "Tutuklu milletvekilleri olan bir Meclisin yapacağı her seçim eksiktir, aksaktır ve sakattır." değerlendirmesinde bulundu.

MECLİS BAŞKANLIĞI SEÇİMİ NE ZAMAN?

Meclis Başkanlığı seçiminin 17-21 Kasım tarihleri arasında yapılması bekleniyor.

TBMM BAŞKANI NASIL SEÇİLECEK?

1. TUR: 367 oy (3’te 2 çoğunluk aranır)
2. TUR: 367 oy (3’te 2 çoğunluk aranır)
3. TUR: 276 oy (Salt çoğunluk aranır)
4. TUR: 3. turda en çok oyu alan 2 aday yarışır.

Haberin Devamı

ZEKERİYA TEMİZEL KİMDİR?

1948'de Tokat Çırdak'ta doğdu. Sivas Lisesi (1966) ve AÜ Siyasal Bilgiler Fakültesini bitirdi. Lisans üstü eğitimini Fransa'da Strasbourg Louis Pasteur Üniversitesinde yaptı (1982).Avrupa Para Sistemi ve Avrupa Ortak Tarım Politikaları konularında araştırmalarda bulundu. OECD Mali İşler Bölümünde çalıştı (1985). Maliye Bakanlığında Maliye Müfettişi, Maliye Başmüfettişi, Gelirler Genel Müdürlüğü Daire Başkanı, Genel Müdür Yardımcısı, İstanbul Defterdarı, Gelirler Genel Müdürü olarak görev aldı (1970-1995). BDDK Başkanı olarak, kurumun kuruluşunu gerçekleştirdi. Basın İlan Kurumunda Yönetim Kurulu Üyeliği, çeşitli basın-yayın kuruluşlarında köşe yazarlığı, Ülke Politikaları Vakfında Başkanlık yaptı. 2005-2015 yıllarında ileri teknoloji ile üretim yapan 2 şirketin yönetim kurulu başkanlıklarını üstlendi. Ombudsman adlı araştırma kitabı ile Çekerek Kıyılarında adlı anı-romanı bulunmaktadır. 20. Dönemde İstanbul Milletvekili seçildi. 55 ve 56. Hükümetlerde Maliye Bakanlığı yaptı. 2014'te CHP Olağanüstü Kurultayında Parti Meclisi Üyeliğine seçildi. Fransızca ve Almanca bilen Temizel, evli ve 2 çocuk babasıdır.