Gündem Sorunlar çözülsün çağrısı

Sorunlar çözülsün çağrısı

13.09.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Tüketici Hakları Derneği (THD), yayınladığı bir basın duyurusuyla 2017-2018 eğitim-öğretim dönemine başlarken okullarda yaşanan sorunlara dikkat çekti.

Sorunlar çözülsün çağrısı

Genel Başkan Turhan Çakar imzasıyla hazırlanan duyuruda, hükümete, Milli Eğitim Bakanlığı’na ve diğer ilgili bakanlıklara, kurum ve kuruluşlara sorunların çözümüne yönelik çağrıda bulunuldu. THD’nin verdiği bilgilere göre devlet okullarında kılık kıyafet uygulaması bu alanda tekelleşmeye ve kıyafetlerin pahalılaşmasına sebep olurken, denetimi iyi yapılmayan kıyafetlerin yanı sıra kırtasiye malzemelerinde sağlığa aykırı kimyasal maddeler izin verilen sınırın üzerinde ve bu kimyasal maddeler kanserojen etkiye sahip. MEB’in okul kantinlerinde sağlıklı ürünlerin satışına yönelik çalışmaları olumlu bulan THD, bir takım enerji kriterlerini sağlaması koşuluyla ambalajlı hazır yiyeceklere yer verilmesini uygun bulmuyor.

Dernek, son günlerin tartışma konusu olan servis araçlarının güvenlik sorununa da dikkat çekerek, ücretlerinin yüksek olduğunun altını çiziyor. Belirli kılık-kıyafet, okul kantini, servis araçları nedeniyle okulların bir ticari rant aracı durumuna düştüğüne değinen THD, derslik sorunu, öğretmen açığı, kayıt ücreti, karanlıkta okula giden öğrenciler gibi bir dizi soruna da vurgu yapıyor.

‘Bilimsel temele dayansın’

THD’nin tüm bu sorunlar çerçevesinde ilgili makamlara çağrısı şöyle:

- Okullar ticari rant aracı olmaktan çıkarılsın. Devlet okulları desteklensin. Dar gelirli ve yoksul aileleri sıkıntıya sokan kayıt ücreti alınmasın.

- Servislerde, kılık kıyafet, çanta ve kırtasiye malzemelerinde denetimler artırılsın. Kantinlerdeki gıdaların sağlıklı olması sağlansın ve denetimler artırılsın.

- Açlık ve yoksulluk sınırının altında yaşayan ailelerin çocuklarının ücretsiz belediye otobüsüyle okula gidip gelmeleri sağlansın.

- Mantık ve sosyoloji dersleri yeniden müfredata eklensin.

- Eğitim sistemi ve müfredatın bilimsel temele dayalı olması sağlansın.