Siyaset Suriye’nin kuzeyi uçuşa yasaklansın

Suriye’nin kuzeyi uçuşa yasaklansın

06.09.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Cerablus’un DAİŞ’ten temizlen-diğini belirten Erdoğan, güvenli bölge oluşturulmasıyla Suriyeli göçmenlerin kendi topraklarında huzur imkanı bulacaklarını söyledi Erdoğan, Türkiye sınırındaki güvenli bölgenin yanı sıra Suriye’nin kuzeyinin süratle uçuşa yasak bölge ilan edilmesi gerektiğini kaydetti

Suriye’nin kuzeyi uçuşa yasaklansın

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Barack Obama ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e Suriye’nin kuzeyinde uçuşa yasak bölge oluşturulması teklifinde bulunduğu söyledi. Erdoğan, “Orayı süratle uçuşa yasak bölge olarak ilan edilmesi ki, Sayın Obama ve Sayın Putin’e de teklifim budur. Bu şekilde koalisyon güçleriyle bu sağlanabilir. Bu adımı atmanın da gayreti içerisindeyiz. Şu anda mutabakat halindeyiz ve süreci de böylece çalıştırıyoruz” dedi. Erdoğan Halep bölgesinde ateşkes ilan edilmesi için Rusya ile bir işbirliği çalışması geliştirdiklerini kaydetti. Erdoğan, Çin’deki G-20 Zirvesi sonrası Çince nihao (merhaba) diyerek başladığı basın toplantısında şu mesajları verdi:

Haberin Devamı

MÜLTECİ KONUSUNDA İYİ SINAV VERİLEMEDİ: Mülteci sorunu konusunda maalesef iyi bir sınav verilemedi, hala da verilemiyor. Topraklarında 3 milyon Suriyeli ve Iraklıyı şu anda barındıran bir ülke olarak Türkiye bu konunun en önde gelen muhataplarından biridir. 3 milyon mülteciye ev sahipliği yaparken şu ana kadar yaptığımız harcama 12 milyar doların üzerindedir, STK’larımızın yaptığı harcamalar ele aldığımızda 25 milyar dolara ulaşmaktadır.

GÜVENLİ BÖLGE ÖNERDİK: Antalya zirvesinde tüm liderlere Suriye’ye bir güvenli bölge oluşturulması, bu, ‘95 kilometre uzunluğunda, 40 kilometre kuzeyden güneye olmak üzere bir güvenli bölge oluşturmak suretiyle, burada mülteci sorununu çözebiliriz, onları burada iskan edebiliriz’ diye ısrarla söyledik. Bu zirvede de bütün dostlarımıza bu konuyu açtık. Hatta sadece o güvenli bölgede değil, aynı zamanda şu anda Türkiye’de değişik vilayetlere bulunan Suriyeli mültecilerin iskanıyla alakalı çalışmaları yapmak üzere hükümetimiz faaliyetlerine devam ediyor. Prensipte hemen hiç kimsenin karşı çıkmadığı bu teklifin hayata geçirilmesi konusunda üzüntüyle belirtmeliyim ki hiçbir ülke somut bir adım atmamıştır.

Haberin Devamı

BATININ IRKÇI TAVRI UTANÇ VERİCİ: Tam tersine Suriye krizi, yeni ülkelerin sahaya inmesiyle daha da içinden çıkılmaz bir hal almıştır.Batı ülkelerinin bilhassa sığınmacı sorununda takındıkları güvenlikçi ve hatta ırkçı tavır, insanlık adına utanç vericidir.

ESED’İN KALMASINI SAVUNMAK UTANÇ VERİCİ: 600 bin insanın öldürüldüğü bir yerde hâlâ katil Esed’in görevinde kalmasını savunmak insanlık adına utanç vericidir. Mazlumlara kucaklarını açmaları gereken ülkelerin tam tersine sınırlarını kapatma telaşına girmelerini ibretle seyrediyoruz

ATEŞKES ÇALIŞMASI: (Suriye’deki krizle ilgili Çin ve Rusya ile işbirliğinin sorulması üzerine) Suriye ile ilgili tabi ki Çin ile görüşmelerimiz oluyor. Ancak şu anda Çin ile fiili olarak bir işbirliği söz konusu değil. Bölgede koalisyon güçleriyle bir işbirliğimiz var. Bu koalisyon güçleri de da daha çok NATO ülkelerinden oluşuyor. Şimdi Rusya ile de özellikle Halep bölgesinde bir işbirliği çalışmasını geliştiriyoruz. Çünkü bir an önce bölgede bir ateşkesin ilan edilmesi için bir çalışmanın içersindeyiz. Bu konuda gerek Amerika, gerek Rusya, gerekse Türkiye Dışişleri bakanlarımız süreci çalışıyorlar. Temenni ederim ki Kurban Bayramı öncesi bu ateşkesi sağlamak suretiyle Halep halkı bütün bu bombalardan kurtulsun.

Haberin Devamı

SURİYE’NİN TOPRAK BÜTÜNÜLĞÜNE MÜDEHALEMİZ YOK: (Suriye’deki askeri operasyonun son durumunun sorulması üzerine): Suriye’nin kuzeyindeki bu operasyonlarımız Suriye’nin toprak bütünlüğüne Türkiye’nin bir müdahalesi değil. İlk etapta Cerablus bizim sınırımızdır. Cerablus’tan maalesef aylardır bizim topraklarımıza havan atışları yapılmaktadır. En son bir düğünde 14 yaşında bir çocuğunu bedenine bombalar bağlanmak suretiyle patlatılmış, 56 kişi ölmüştür, 100’e yakın yaralı vardır. Bu olay bizim için kesin bir başlangıç olmuştur Cerablus’tan DAİŞ’i atmış olduk. Şu anda Cerablus’ta DAİŞ yok. Şimdi oraya Cerablus’un kendi insanı yerleşti. Nüfusu yaklaşık 100 bin olan Cerablus sakinleri artık güle oynaya çocuklarıyla oraya yerleşmiş durumdalar. Yeni bir hamle de Kilis’in karşısında Çobanbey denilen bir bölge var. Oradan da ılımlı muhaliflerle beraber girmek suretiyle bizim 90-95, 40-45 kilometre diye ifade ettiğimiz bölgeye yönelik orası da DAİŞ’ten temizlendi. Fırat’a kadar birleştirmek suretiyle gerek bizdeki Suriyeli vatandaşlar gerekse Suriye’den iltica etmek isteyenler şu anda kendi topraklarında, kendi evlerinde daha huzurlu yaşama imkanını bulacaklar.

Haberin Devamı

UÇUŞA YASAK BÖLGE OLMALI: Orayı süratle uçuşa yasak bölge olarak ilan edilmesi ki, Sayın Obama ve Sayın Putin’e de teklifim budur. Bu şekilde koalisyon güçleriyle bu sağlanabilir. Bu adımı atmanın da gayreti içerisindeyiz. Şu anda mutabakat halindeyiz ve süreci de böylece çalıştırıyoruz.

FETÖ, 170 ülkede faaliyet gösteriyor

FETÖ denilen bu örgütün Türkiye dışında 170 ülkede daha faaliyet gösteren küresel bir şebeke olduğu unutulmamalıdır. Dini inanç, eğitim ve hayırseverlik gibi insani duyguları, ticari ilişikleri istismar ederek kendisine alan açan bu örgüte karşı tüm dünyayı duyarlı olmaya davet ediyorum.

Haberin Devamı

SİZİ DE YAKAR: Terör örgütleri arasında ayrım yapmak suretiyle eğer bir yerlere fatura çıkarılmaya çalışılıyorsa bilesiniz ki bumerang gibi yarın döner, o ülkeleri vurur.

DÜNYAYA EKONOMİ MESAJLARI: Toplantı boyunca her fırsatta gelişmiş ülkelerin, gelişmekte olan ve az gelişmiş ülkeleri de gözeten bir kalkınma anlayışıyla hareket etmeleri gerektiğinin altını çizdik. G20 platformunun küresel sorunların çözümü noktasında daha etkin, daha sonuç alıcı bir mecra haline gelmesini samimiyetle arzu ediyoruz. Bunun yolu, ülkelerin taahhütlerini yerine getirmelerinden, üye ülkelerin insanlığın ortak sorunları karşısında
adil bir duruş sergilemelerinden geçiyor. Dünyanın bir tarafında açlık, sefalet, yoksulluk, terör, baskı, şiddet kol gezerken, diğer tarafın huzur ve refah içinde ilanihaye bir hayat sürmesinin düşünülemez.