Ekonomi Tarih yazdılar

Tarih yazdılar

11.10.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Rus gazını Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşıyacak olan Türk Akımı projesinde imza atıldıRus gazında indirim konusu üzerinde anlaşmaya varıldı. Doğalgazda ucuzluk yoldaBaşta narenciye olmak üzere Türkiye’den ihraç edilecek yaş meyve sebzede yasak kalktı

Tarih yazdılar

Rusya doğalgazını Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşıyacak olan “Türk Akımı Doğalgaz Boru Hattı Projesi” için hükümetler arası anlaşma imzaladı. Türk Akımı anlaşması, Türkiye Cumhuriyeti Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak ve Rus Enerji Bakanı Aleksandr Novak, tarafından imzalandı.

Haberin Devamı

Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Mabeyn Köşkü’ndeki görüşmelerinin ardından basın toplantısı düzenledi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Türk Akımı’yla ilgili olarak da sürecin hızlandırılması konusunda da bugün, az önce atılan imzayla noktayı koyduk. Akkuyu Nükleer Enerji Santrali’yle ilgili olarak da yine burada, bundan sonraki sürecin hızla devamında mutabakatımız net. Zaman kaybının önümüzdeki süreçte telafi edileceği inancındayım” dedi.

İlişkiler gelişecek

Tarih yazdılar

Erdoğan, “Türkiye-Rusya arasındaki ilişkiler noktasında, bugün gerçekten sayın Başkanla dolu dolu bir gün geçirdik. Sonunda bu az önce imzalanan anlaşmalar, imzalanacak hale geldi ve burada nokta Başkanlar huzurunda konulmuş oldu” dedi.

Haberin Devamı

Erdoğan, Türkiye ile Rusya arasındaki normalleşme sürecinin hızla devam edeceğine inancının tam olduğunu vurgulayarak, “Birçok alanda, savunma sanayi ile ilgili olsun, siyasi alanda olsun, ekonomik, ticari, turizm, kültür, bütün bu alanları kapsayan bu ilişkilerimizi bundan sonraki süreçte çok daha farklı bir şekilde geliştireceğiz” dedi.

Toplantılar yolda...

Üst Düzey İstişari Konsey toplantısıyla ilgili olarak dışişleri bakanlarına talimatların verildiğini, yıl sonu veya gelecek yıl başı itibarıyla toplantının gerçekleştirileceğini bildiren Erdoğan, Karma Ekonomik Komisyon toplantısının da aciliyet kazandığını, bu konuda da ilgili bakanların çalışmayı yapacağını, Türkiye’de düzenlenecek toplantının önem arzettiğini belirtti.

Rus gazı Türkiye’den geçecek

Tarih yazdılar


Türk Akımı Doğalgaz Boru Hattı Projesi, iki hattan oluşacak ve toplam 31.5 milyar metreküp kapasiteye sahip olacak. Hatlardan biri Türkiye’ye uzanacak ve Türkiye’nin ihtiyaçları için kullanılacak. Diğer hattın ise Rus gazını Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşıması planlanıyor.

Doğalgazda indirim

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Türk Akımı anlaşması imzası sonrası doğalgaz indirimi sağlanması konusundaki mutabakata dikkat çekti. Putin, ikili ilişkilerde tam olarak normalleşme sürecini tamamlamak için ilave çaba göstermek konusunda mutabık kalındığını söyledi.

Putin, özellikle narenciye, diğer yaş meyve, sebze ve tarım ürünlerini Rus piyasasına açmış olduklarını belirterek,
Tarih yazdılar
Türkiye’den Rusya’ya bu ürünlerin ithal edilmesiyle, ülkesindeki fiyatların düşeceğine işaret etti.

Bu ithalatın Türk ortaklar için Rusya piyasasının açılışı anlamına geldiğini vurgulayan Putin, 500 milyon dolar hacme dikkat çekti.

Erdoğan ile görüşmesinde özellikle enerji alanındaki işbirliğini ele aldıklarını vurgulayan Putin, bu noktada Akkuyu Nükleer Santrali’nin büyük projedeki çalışmalara devam edilmesinden bahsettiklerini söyledi. Putin, bu yolla Türkiye’de yeni sanayi branşı ortaya çıkacağını ifade etti.