Tatil Göbeklitepe, UNESCO listesinde

Göbeklitepe, UNESCO listesinde

02.07.2018 - 08:39 | Son Güncellenme:

Göbeklitepe UNESCO'nun kalıcı Dünya Mirası Listesi'ne dahil edildi. Şanlıurfa'daki kazı alanında devam eden çalışmalar sayesinde dünya tarihi yeniden yazılmıştı. Turistlerin de ilgi gösterdiği bölgeye, gelen ziyaretçi sayısı her geçen gün artıyor.

Göbeklitepe, UNESCO listesinde

Göbeklitepe, UNESCO’nun kalıcı Dünya Mirası listesine dahil edildi. Göbeklitepe’yi global bir ikon haline getirmek vizyonuyla, Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı ile 20 yıllık bir iş birliğine imza atan Doğuş Grubu, bu benzersiz merkezin iletişim, kazı, araştırma ve koruma çalışmalarını destekliyor.

Haberin Devamı

Türkiye’den UNESCO Dünya Mirası listesine giren 18’inci kültür varlığı olan Göbeklitepe, benzersiz tarihi ve kültürel mirasıyla arkeoloji dünyasının en büyük keşfi olarak kabul ediliyor.

En büyük arkeolojik keşif

İlk kez 1983'te fark edilen Göbeklitepe, 1995 yılından bu yana Şanlıurfa Müzesi ve Alman Arkeoloji Enstitüsü tarafından ortaklaşa yürütülen kazılarla gün yüzüne çıktı. İnsanlığın doğduğu yer olarak gösterilen Göbeklitepe, 2011 yılında UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne de alınmıştı. Yerleşim ve tarım kavramlarından çok uzak olan avcı ve toplayıcı insan toplulukları zamanında, şehir hayatına henüz geçmeden inşa edilen ilk tapınak olan Göbeklitepe, son yılların "en büyük arkeolojik keşfi" olarak gösteriliyor. Yaklaşık 12 bin yıl öncesinde nasıl tasarlandığı hala cevap bulamayan tapınak, Mısır Piramitleri'nden ve İngiltere'deki Stonehenge'den yaklaşık 7 bin 500 yıl önce inşa edilmiş olmasıyla da tüm dikkatleri üzerine çekiyor.