Siyaset TBMM’yi fesih yetkisi Atatürk’e verilmedi

TBMM’yi fesih yetkisi Atatürk’e verilmedi

30.12.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, anayasa teklifini eleştirerek, TBMM’yi fesh etme yetkisinin Mustafa Kemal Atatürk’e verilmediğini belirterek “Şimdi Gazi Mustafa Kemal’e verilmeyen bir yetkiyi, bir diktatöre vereceğiz olur mu?” dedi.

TBMM’yi fesih yetkisi Atatürk’e verilmedi

Asgari ücreti de eleştiren Kılıçdaroğlu “Cumhurbaşkanı, başbakan, milletvekilleri, bakanlar, bir ay 1404 lira ile geçinsinler bakalım” dedi.
Kılıçdaroğlu, Muğla’nın Bodrum ilçesinde “Türkiye’deki ormancılık politikalarının toplumsal yansımaları, orman köylüleri ve kentler üzerindeki etkileri” konulu çalıştaya katıldı.
‘Geçinsinler bakalım’
Konuşmacıları dinlerken sık sık not alan Kılıçdaroğlu, Türkiye’de sadece orman değil tüm sektörlerde sorunlar bulunduğunu anlatırken, belirlenen yeni asgari ücreti değerlendirdi. Kılıçdaroğlu, “Asgari ücret belirlenmiş. 1404 lira, 4 lira ilave ettiler. Ben merak ediyorum. Cumhurbaşkanı, başbakan, milletvekilleri, bakanlar, bir ay 1404 lira ile geçinsinler bakalım. Çocukların okul masrafını, kirasını, yeme- içmesini karşılayabiliyorlar mı? Asgari ücretlinin nasıl geçindiğini görsünler. 1404 lirayla onlar geçinsinler bakalım” dedi.
Orman köylüsünün bugüne kadar yok sayıldığını söyleyen Kılıçdaroğlu, “Orman köylüsü de kendi sorunlarını dillendirebilecek bir meydan bulamamıştır. Açlığa ve yoksulluğa mahkum edilmişlerdir. Orman köylülerin sorunlarına kalıcı çözüm üretmek için çalışan tek partide CHP’dir. Orman köylüsü, CHP’ye yeteri kadar oy vermez. Kendisini açlığa mahkum eden partiye oy verir ama artık onlarında uyanmaları gerekiyor” dedi.
Kılıçdaroğlu, daha sonra İskele Meydanı’ndaki mitingde yaklaşık 5 bin kişiye hitap etti. Konuşmasında gözaltına alınan ya da tutuklanan gazetecileri hatırlatan Kılıçdaroğlu, gazetecilerin tutuklandığı bir ülkede demokrasiden bahsedilemeyeceğini belirterek şöyle devam etti: “Gazeteciler düşüncelerini söyleyemiyorsa, yazamıyorsa, kalemini kullanıyorsa o ülkede demokrasiden bahsedilemez. Gazeteciyi beğenir veya beğenmezsiniz. Düşüncelerine katılmayabilirsiniz ama o düşüncelerini yazabileceği imkanı sağlayabilmeliyiz. Ahmet Şık tekrar gözaltına alındı. Sabah annesi ile konuştum gözyaşları içinde ‘Evladım ne olacak’ diyor. Bir anneyi üzmek kimin ne haddine.”
Teklifi eleştirdi
Ak Parti’nin sunduğu anayasa teklifini eleştiren Kılıçdaroğlu şunları söyledi: “Türkiye’de bal gibi rejimi değiştirmek istiyorlar. Parlamentoyu işlemez hale getirmek istiyorlar. Cumhuriyetin kuruluş yıllarında tek parti döneminde, Gazi Mustafa Kemal hayattayken anayasa gündeme gelir. Anayasada bir hüküm vardır. TBMM’yi fesh etme yetkisini Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e vermek isterler. Genç milletvekilleri kürsüye çıkarlar; derler ki bu parlamento milli Kurtuluş Savaşı’nı yöneten meclistir. Bu meclis milletin meclisidir, bu meclis gazi meclistir, Gazi Mustafa Kemal başımızın üstene ama meclis kendi yetkisini devretmez. 127 oyla reddedilmiştir. Şimdi Gazi Mustafa Kemal’e verilmeyen bir yetkiyi, bir diktatöre vereceğiz olur mu?”
‘Geri çekilsin’
Kılıçdaroğlu, Başbakan Binali Yıldırım’a ve Meclis Başkanı İsmail Kahraman’a çağrı yaparak, “Anayasa görüşmelerini sonlandırsınlar ve anayasa teklifini geri çeksinler. Türkiye’yi bu ayıptan kurtarsınlar. Hele hele anayasa metnini dahi görmeden boş kağıda imza atmak gibi bir ayıptan TBMM’yi kurtarsınlar” dedi.

CHP lideri Kılıçdaroğlu, Muğla’da “Türkiye’deki ormancılık politikalarının toplumsal yansımaları, orman köylüleri ve kentler üzerindeki etkileri” konulu çalıştaya katıldı.

CHP strateji belirliyor

Anayasa değişikliği teklifine karşı, “topyekun mücadele” kararı alan CHP’de, eski genel başkanların da kampanyaya katılmasına yönelik ilk temas sağlandı. Milliyet’in aldığı bilgilere göre bu çerçevede bir MYK yöneticisi; eski CHP genel başkanları Hikmet Çetin, Altan Öymen ve Deniz Baykal ile eski SHP Genel Başkanı Murat Karayalçın ile ilk teması kurdu. Eski genel başkanlar, anayasa değişikliğinin kabul edilmemesi için ellerinden gelen desteği verebileceklerini, değişikliğin kabul edilmesi durumunda, Türkiye’de sistemin ağır yaralar alabileceğine dikkati çekti. MERİÇ TAFOLAR Ankara

Yazarlar