Teknoloji Apple, patent davası kapsamında Nokia'ya 2 milyar dolar ödedi

Apple, patent davası kapsamında Nokia'ya 2 milyar dolar ödedi

31.07.2017 - 14:20 | Son Güncellenme:

Daha öncesinde Nokia açtığı davada Apple'ın bazı patentlerini ihlal ettiğini öne sürmüştü. Yaşanan gelişmelerin ardından Apple, Nokia'ya patent ihlali gerekçesiyle 2 milyar dolar ödeme yaptı.

Apple, patent davası kapsamında Nokiaya 2 milyar dolar ödedi

milliyet.com.tr

Haberin Devamı

Nokia, geçtiğimiz yılın sonlarında Apple aleyhine patent davası açmıştı. Nokia, Apple'ın ABD ve Avrupa Birliği’nde 32 adet patenti ihlal ettiğini iddia ederek mahkemeye gitmişti. Nokia, Apple'ın iPhone'larda kendisine ait teknolojileri kullandığını ama telif ödeme tekliflerini reddettiklerini vurgulamış. Apple ise Nokia patentlerinin ödemesini her zaman yaptığını ama Nokia'nın artık fahiş fiyatlar istediğini söylemişti. İki şirket aralarındaki patent anlaşmazlığını yeni bir lisanslama anlaşmasıyla çözdüklerini duyurmuştu. Şimdiyse Apple, Nokia'ya patent ihlali sebebiyle 2 milyar dolar ödeme yaptı. Nokia ise bu parayla ne yapacağına henüz açıklamadı.

Nokia’nın iddiasına göre Apple iPhone 3GS’nin çıkışından bu yana Nokia’nın patent haklarının bir kısmını kullanmakta ısrar ediyor. Bu patentler yazılım, video kodlama, yonga setleri, ekran, UI ve anten ile ilgili.

Haberin Devamı

Apple ve Nokia sıradan bir lisans anlaşması imzalamak yerine bir adım daha öteye giderek teknolojiler, araştırma ve geliştirme konularında iş birliğine gitmek istiyorlar. Başka bir deyişle Apple, dijital sağlık, optik ağ ve IP yönlendirme konusunda Nokia'ya onlara yardımcı olmak için para ödüyor.

Apple'ın bu anlaşma dahilinde ne kadar para ödediğini öğrenmek için Nokia'nın yakında açıklanacak üç aylık kazanç açıklamasına bakmak ilginç olacak.