Teknoloji Bill Gates, Jeff Bezos gibi milyarderler, enerji depolama sistemlerine yatırım yapıyor

Bill Gates, Jeff Bezos gibi milyarderler, enerji depolama sistemlerine yatırım yapıyor

13.06.2018 - 17:52 | Son Güncellenme:

Bill Gates, Jeff Bezos, Mark Zuckerberg ve bir grup diğer milyarderler, Breakthrough Energy Ventures (BES) adlı fon aracılığıyla iki enerji depolama girişimi için yatırım yapıyor. Enerji depolama, yenilenebilir enerjinin yaygın olarak benimsenmesinde en büyük darboğazlardan biri.

Bill Gates, Jeff Bezos gibi milyarderler, enerji depolama sistemlerine yatırım yapıyor

Onur Binay/milliyet.com.tr

Haberin Devamı

Bill Gates, Jeff Bezos, Mark Zuckerberg ve bir dizi uber-zengin isim, yenilenebilir enerji ile ilgili en büyük problemlerden birini çözebilecek iki enerji girişimine yatırım yapıyor.

Bu isimler geçtiğimiz yıl enerji depolama alanının ana odak noktalarından biri olacağını açıklayan BEV'e (Breakthrough Energy Ventures) 1 milyar dolarlık para yatırdı.

2016 yılında başlatılan fon, aynı zamanda LinkedIn'nin kurucusu Reid Hoffman, Alibaba'nın CEO'su Jack Ma ve özel sermayeli dev Carlyle Group'un yönetim kurulu başkanı David Rubenstein tarafından da destekleniyor.

BEV'in enerji depolama konusunda Form Energy ve Quidnet Energy olmak üzere iki farklı yatırımı mevcut. İki girişim, yenilenebilir enerji kaynaklarının yaygın olarak benimsenmesinde en büyük darboğazlardan biri olan enerji depolamak için farklı teknikler geliştirdi.

Haberin Devamı

Quidnet Energy'nin teknolojisi, enerjiyi yeni bir şekilde depolamak için su ve basınç kullanıyor. Elektrik üretmek için Quidnet suyu serbest bıraktığında sıkıştırılmış basınç türbinleri elektrik üretmek için kullanılıyor.

Form Energy, uzun süre boyunca büyük miktarlarda enerji depolayabilecek süper verimli bir pil geliştirmeye çalışıyor. Pillerin maliyetleri genellikle kilovat saat enerjisini depolamanın maliyeti ile ölçülür. Form Energy, kWh başına 10 dolar gibi bir maliyete varan pil teknolojisi geliştiriyor. Bugünkü en ucuz piller kWh başına 200 dolar. Sonuçta elektrikli araçların maliyetini düşürme ve yelpazesini genişletme potansiyeli var. Aynı zamanda güneş enerjisiyle evleri daha maliyetli hale getirebilir.