Teknoloji Microsoft, Claw adlı cihazıyla sanal gerçeklik dünyasına dokunmanızı sağlayacak

Microsoft, Claw adlı cihazıyla sanal gerçeklik dünyasına dokunmanızı sağlayacak

13.03.2018 - 11:35 | Son Güncellenme:

Microsoft, sanal gerçekliğin en büyük sorununa süper eğlenceli bir çözümler getiriyor. Microsoft Research, sanal dünyayı hissetmenizi sağlayacak. Şirketin CLAW adlı cihazı sayesinde, sanal gerçeklik dünyasına dokunup, hissedebileceksiniz.

Microsoft, Claw adlı cihazıyla sanal gerçeklik dünyasına dokunmanızı sağlayacak

Onur Binay/milliyet.com.tr

Haberin Devamı

Microsoft Research'in sinematografi becerilerinden yoksun olması, sanal gerçekliğin en büyük sorununa süper eğlenceli çözümler getiriyor: Sanal dünyadan gerçek geri bildirimler. Geçtiğimiz hafta yayınlanan bir blog yayınında Microsoft, sanal ortamda görmeye olanak tanıyan bir baston ve kullanıcıların gerçekte etkileşimde bulunmalarını sağlayan bir pençe (CLAW olarak adlandırılıyor) da dahil olmak üzere, haptik geri bildirimi sağlayan dört farklı deneysel yöntem hazırladı. Amaçları sanal dünyadaki nesneleri hissetmek.

Sanal gerçeklik, insanlara yeni deneyimler yaşatmak için yasal bir yol olabilir. Ancak yine de tüm bunlar dokunma hissi olmayan sanal bir dünya. VR'da bir saat, duyusal bir yoksunluk deposunda yüzmek gibi. Tüm mermileri atlatıp tüm kötü adamları yumruklayabilir ya da araba sürerken yüksek hızlara çıkabilirsiniz ama bunlar yine de gerçek değil. Microsoft'un Claw'ı, gerçek dünyayı sanal ortamda mükemmel bir şekilde kopyalıyor. Bu VR'da büyük bir adım.

Haberin Devamı

Claw, tek bir parmağın, servo motorlar, kuvvet sensörleri ve belki de en havalı ses bobini aktüatörü kombinasyonu kullanılarak VR'da etkileşimde bulunduğunuz şeyleri hissetmesinizi sağlıyor. Ses bobini aktüatörü parmak ucunun altına yerleştirilmiş ve parmağınızı nesne üzerinde gezdirdiğinizde elinizde titreşimler hissediyorsunuz.

Kuvvet sensörleri ve diğer motorlar, parmaklarınızın sıkma ya da nesnelerin şeklini hissetmesine izin vermek için kullanılıyor. Aynı zamanda size kuvvet geri bildirimi vermek ve silahla ateş etmeyi hissettirecek bir mod da var.

Bu gerçekten çok havalı geliyor ama muhtemelen uygulamada harika olmayacak. Hiç bir saat boyunca bir silahı tekrar tekrar kullandınız mı? Kolunuz uyuşabilir. Bir süre sonra dikkatli değilseniz, yaralanabilirseniz de.

Artık, silah çekiyormuş gibi hissetmenizi sağlayan Claw'daki tetikleme modunun yanı sıra, sanal ortamda gerçek dünyadaki şiddet eylemlerini yeniden üretmek, Microsoft'un oldukça dahice Haptic Links'inin de büyük bir odak noktası.

Haptic Links, dokunsal geribildirim sağlamak ve iki kontrolör arasındaki gerçek bir fiziksel bağlantı kullanarak iki kontrol cihazını birbirine bağlamak için tasarlandı. Bu, bir araba, motosikleti veya bir trombonu kontrol etme hissini, iki kontrolörün birbirlerine fiziksel olarak tek bir nesne gibi tepki vermesiyle tekrarlamanızı sağlıyor.

Haberin Devamı

Dokunma teknolojisi sayesinde görme engeli insanlar da sanal gerçeklik dünyayı deneyimleyebilir.

Yazarlar