Teknoloji New Shepard ile uzaydaki en yaşlı insan rekoru kırıldı!

New Shepard ile uzaydaki en yaşlı insan rekoru kırıldı!

13.10.2021 - 17:33 | Son Güncellenme:

Dünyanın en zengin insanı olan Jeff Bezos’un Blue Origin şirketine bağlı olan New Shepard uzay aracıyla yeni bir rekor kırdı. Bu rekor yine Bezos’un geçen aylarda gerçekleşen uçuşuyla kırılmıştı. Yaklaşık 11 dakika sürecek olan görevin yalnızca 4 dakikası yer çekimsiz ortamda gerçekleşecek. Uçuş canlı yayına yaklaşık saatler önce başladı.

New Shepard ile uzaydaki en yaşlı insan rekoru kırıldı

Jeff Bezos’un Blue Origin’i, New Shepard roketi bu yıl beşinci kez fırlatmaya hazırlanıyor. Star Trek’te Kaptan Kirk’ü canlandıran Kanadalı aktör William Shatner şirket için ikinci mürettebatlı uzay uçuşuna katılacak. Uzaydaki en yaşlı insan unvanına da bu şekilde kavuşacak.

Haberin Devamı

Bu uçuşta yer alacak kişiler ise Blue Origin görev ve uçuş operasyonlarından sorumlu Başkan Yardımcısı Audrey Powers, Planet Labs kurucu ortağı Chris Boshuizen ve Medidata kurucu ortağı Glen de Vries ek olarak William Shatner olacak.

Jeff Bezos'un hayranı olduğu 90 yaşındaki oyuncu, Mission NS-18 isimli  seferle, uzay yolculuğu yapan en yaşlı insan ve sinema oyuncusu oldu. Teksas'ın Van Horn bölgesinden gerçekleştirilen fırlatmayla 10 dakika  süren seyahatte 106 kilometre yüksekliğe çıkan uzay aracı aynı bölgenin yakınındaki çöle paraşütle başarılı iniş gerçekleştirdi.

New Shepard ile uzaydaki en yaşlı insan rekoru kırıldı

New Shepard roketi, Teksas'ın Van Horn bölgesinden fırlatıldı. Uçuşta mürettebat, dünyanın 100 kilometre üzerinde bulunan ve en yaygın uzay sınırı olan Karman Hattı'nın hemen ötesine ulaşmayı sağlayacak.

Haberin Devamı

Normalde 12 Ekim’de yapılması beklenen bu uçuşun, hava şartları sebebiyle 13 Ekim’e ertelendiği duyurulmuştu.

Öte yandan New Shepard için ikinci mürettebatlı seyahati olacak, bunlardan ilki ise 20 Temmuz tarihinde Jeff Bezos, onun erkek kardeşi Mark Bezos, mürettebatın genç üyesi Oliver Daemen ve Wally Funk ile gerçekleşmişti.

 

Blue Origin'in fırlatma öncesi paylaştığı videoda Shatner, "Daha yolun  başındayız ama bu başlangıç ne kadar mucizevi. Bu başlangıcın bir parçası olmak  ne kadar olağanüstü." sözleriyle duygularını ifade etmişti.

ABD merkezli uzay turizmi ilk defa Virgin Galactic'in sahibi İngiliz  İşadamı Richard Branson ve beraberindeki 5 kişi tarafından 11 Temmuz'da  gerçekleştirilmiş, 9 gün sonra Jeff Bezos da kendi şirketine ait kapsülle kısa  bir uzay gezintisi yapmıştı.

Elon Musk'ın sahibi olduğu SpaceX de geçen ay gerçekleştirdiği özel  seferle uzay turizmine katılan 3'üncü kuruluş olmuştu.