Teknoloji Haberleri Yapay zeka da prensiplerine bağlı!

Yapay zeka da prensiplerine bağlı!

20.01.2020 - 16:33 | Son Güncellenme:

Hemen her insanın ödün vermemek için kendine söz verdiği prensipleri vardır. İnsan ile kıyaslanan robotların kaynağındaki yapay zekanın da prensipleri bulunuyor. Üstelik42 ülke “Yapay zeka ilkeleri” konusunda anlaştı ve yapay zekanın prensiplerini benimsedi.

Yapay zeka da prensiplerine bağlı

Erdal KAPLANSEREN

Haberin Devamı

erdal@layka.com.tr

Twitter: @Kaplanseren 

Yapay zekanın, çıkarlar uğruna kullanılmasının yarattığı tartışma ortamında hükümetler üstü kuruluşlar devreye girdi. Yapay zekanın ilkeleri, insani ve ekolojik çıkarları savunacak şekilde tasarlanma ve yürütülmeye dayanıyor.

OECD ve ortağı 42 ülke yapay zekanın ilkeleri  için imza attı. Türkiye’de dahil olmak üzere OECD’nin 36 üye ülkesi ve Arjantin, Brezilya, Kolombiya, Kosta Rika, Peru ve Romanya hükümetler arası politika ilkelerini resmi olarak kabul etti. Prensipler,  G20 Liderleri Zirvesi’ndeki tartışmanın da parçası olacak. OCD’nin hükümlere önerisi veri ile bilgiyi paylaşma mekanizmalarını desteklemeleri,  güvenilir yapay zeka sistemlerinin yayılmasına yol açacak bir politika ortamı oluşturmaları, sektörler arasında iş birliği yapılması, bu alanda yenilikleri teşvik etmek için kamu ve özel yatırımları kolaylaştırma yönünde oldu.

Haberin Devamı

OECD’nin belirlediği Yapay Zeka (YZ) Prensipleri 

Hükümet temsilcileri, akademi, iş dünyası, sivil toplum, uluslararası kuruluşlar, teknoloji toplulukları ve sendikalardan oluşan 50’den fazla uzman grubun rehberliğinde hazırlanan ilkeler beş değer temelli ilkeden oluşuyor. İşte, yapay zekanın ilkeleri.

Yapay zeka, kapsayıcı büyüme, sürdürülebilir kalkınma ve refahı teşvik ederek fayda sağlamalı,

Yapay zekaya dayalı sistemler; hukukun üstünlüğüne, insan haklarına, demokratik değerlere ve çeşitliliğe saygı gösterecek şekilde tasarlanmalı,

İnsanlar yapay zekanın kendilerini hangi noktada ilgilendirdiğini anlaması için şeffaf ve açıklayıcı olunmalı,

Yapay zekaya dayalı sistemler; sağlam, güvenli ve güvenilir bir şekilde çalışmalı ve risk yönetimi doğru şekilde yapılabilmeli,

Yapay zekaya dayalı sistemleri geliştiren, dağıtan veya işleten kuruluş ve bireyler, ilkelere bağlı çalıştıklarından sorumlu tutulmalıdır.