The Others 13 bin 895 ölü

13 bin 895 ölü

30.08.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

13 bin 895 ölü

13 bin 895 ölü


       Başbakanlık Kriz Yönetim Merkezi tarafından yapılan açıklamaya göre, dün saat 08.00 itibariyle depremde ölenlerin sayısı 13 bin 895, yaralananların sayısı ise 27 bin 233 oldu. Deprem bölgelerinde hayatını kaybeden ve yaralananların sayısındaki son durum şöyle:




       Depremin çalışkan bakanları
       Deprem, hükümetin ve kamu yönetiminin bu tür felaketlere karşı ciddi bir örgütlenmesinin olmadığını gözler önüne sererken, bazı bakanlar, kişisel çabalarıyla ön plana çıktı.
       Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Yaşar Okuyan, depremin acısını en çok hisseden illerden Yalova'daki çalışmaları yerinde yürüttü. Yalova milletvekili de olan Okuyan, yakınlarının depremden etkilenmesinin acısını da hissetti.
       Devlet Bakanı Hasan Gemici, felaketin ilk günlerinde depremin en fazla zarara neden olduğu Kocaeli'ndeki çalışmaları koordine etti. Milli Eğitim Bakanı Metin Bostancıoğlu ise Adapazarı'na giderek, burada görev yaptı.
       Felaketten sonra en çok çaba gösteren hükümet üyelerinden biri de, DSP'li Devlet Bakanı Mustafa Yılmaz oldu. Yılmaz, deprem bölgesinde çalışmalara katıldı. Bu arada İçişleri Bakanı Sadettin Tantan'da dün depremden en çok etkilenen yerlerin başında gelen Kocaeli ve Gölcük'te incelemelerde bulundu.

       Binalar yıkılıyor
       Yalova'da ekipler bir taraftan enkaz kaldırma çalışmalarını sürdürürken, bazıları da depremden ağır hasar gören ve tehlike yaratacak yapıları yıkmaya hazırlanıyor.
       Ağır hasarlı olan yapılar, oluşturulan ekipler tarafından yıkılacak. Ekiplerin yıkıma başlayabilmesi ve yıkımda sağlam binaların zarar görmemesi için çevre güvenliği oluşturuluyor. Yalova'da depremden zarar gören vatandaşların, bulundukları bölgelerdeki muhtarlardan getirdikleri belgelerle Kriz Yönetim
       Merkezi'nden yardım talepleri sürüyor. Bu arada, Yalova 19. Piyade Tugay Komutanlığı da Kriz Yönetim Merkezi önünde karargah kurdu.

       Köyün altı göl oldu
       Bolu'nun Gölyaka ilçesine bağlı olan ve fay hattının başlangıcı olarak bildirilen Değirmentepe köyünde yaklaşık 500 tonluk bir kaya kütlesinin de yerinden oynayarak ikiye bölünmesi, yanında da 1 metrelik boşlukların meydana gelmesi, köy halkına korkulu anlar yaşatıyor. Köylüler, ''Tepelerde derin yarıklar oluştu. Deprem sonrası Aksu çayından 10 saat su akmadı. Aksu çayı, bu yarıkları doldurdu. Köyümüzün altında büyük bir gölet meydana geldiğini sanıyoruz ve köyün çökmesinden korkuyoruz'' dediler.
       Bu arada Bolu'nun Cumayeri, Çilimli, Düzce, Gölyaka ve Gümüşova ilçelerinde hasar tespit çalışmalarının son aşamaya geldiği bildirildi.

       Yaşama dönme çabası
       Deprem felaketinin yaralarını sarmaya çalışan Gölcüklü afetzedeler, çadırkentlerde günlük yaşama dönme çabası veriyor. Depremzedeler, çadırkentlerde en çok suya ihtiyaçlarının bulunduğunu dile getirerek, felaketin ilk günlerinde verilen su miktarında son günlerde azalma olduğunu kaydediyor. Afetzedeler, devletin elinin kendilerine biraz daha fazla uzatılmasını isterken, çadırkentlerde kurulan telefon hatlarıyla depremzedeler, uzaklarda bulunan yakınlarıyla görüşerek bir ölçüde acılarını hafifletme fırsatına kavuşuyor. Bu arada, çeşitli kuruluşlara üye gönüllü psikologlar da depremzedelerin barındığı çadırkentlere gelerek Gölcüklülerin deprem şokunu atlatmaları için yardımcı olmaya çalışıyor.