The Others Akıncı'dan Rumlara Güzelyurt çıkışı: Aynaya  baksınlar

Akıncı'dan Rumlara Güzelyurt çıkışı: Aynaya  baksınlar

04.03.2016 - 18:08 | Son Güncellenme:

"Güzelyurt verilmeden çözüm olmaz" iddiasındaki Rumlara yanıt Akıncı'dan geldi. Akıncı, "Güzelyurt veya başka bir konuda suçlu arayacaklarsa dönüp aynaya baksınlar. 2004’te yapılan referandumu hatırlasınlar. Kimin yüzde 75 'hayır' dediğine baksınlar" dedi.

Akıncıdan Rumlara Güzelyurt çıkışı: Aynaya  baksınlar

Akıncıdan Rumlara Güzelyurt çıkışı: Aynaya  baksınlar

Haberin Devamı

MİLLİYET LEFKOŞA

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, adaya 3 günlük ziyaret gerçekleştiren AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Valdis Dombrovskis'in KKTC'ye 15 dakika ayırmasının son derece yanlış olduğunu söyledi. Cumhurbaşkanı Akıncı, Kıbrıs Türk Ticaret Odasının düzenlediği Kuzey Kıbrıs Rekabet Edebilirlik Forumunda yaptığı konuşmada, Kıbrıs Türklerinin Avrupa Birliği’nde var olmayı hedefleyen bir toplum olarak, AB ülkeleriyle yarışabilme konumuna gelebilmenin ciddi bir görev olduğunu söyledi. AB Komisyonu Kıbrıs Türk Masası’nın AB Komisyonu Bölgeler Komiserliğinden alınarak doğrudan AB Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker ve Başkan Yardımcısı Valdis Dombrovskis’in sorumluluğu altına alınmasını olumlu karşıladığını kaydeden Akıncı, ancak, Dombrovskis’in adaya gerçekleştirmekte olduğu üç günlük ziyaret çerçevesinde, programında Kıbrıs Türk tarafına 15 dakika ayırmasını kendisini derinden üzdüğünü anlattı.

Haberin Devamı

'Rendice edici'

“Avrupa Birliği ile yakın ilişki istiyoruz, kendimizi orada görüyoruz" diyen Akıncı, "Bu ilişkinin gelişmesini arzu ederken böyle bir tavırla karşılaşmak bizleri yaralamıştır. Çünkü Kıbrıs Türk halkını AB’ye hazırlamaktan bahsediyoruz ve bundan sorumlu olacak olan bir komiserden bahsediyoruz. Dombrovskis’in ziyareti önceden planlanmış olsa dahi, Kıbrıs Türk toplumuna daha çok vakit ayrılması gerekirdi" ifadesini kullandı. Avrupa Birliği’nin sadece hükümetlerin değil halkların birliği anlamına da geldiğini kaydeden Akıncı, "Kıbrıs Türk halkının bu konularda rencide edilmesinin son derece ciddi bir yanlış olduğunu" dile getirdi.

Güzelyurt konusu

Rum yetkililerin “Güzelyurt yoksa çözüm olmaz” yönündeki açıklamalarına da değinen Akıncı, böyle bir demecin henüz daha toprak konusu masada ele alınmadığı bir zamanda verildiğine dikkati çekti. Akıncı, Rum yetkililerin bu açıklamalarının Güzelyurt’ta yapılan veya öngörülen yatırımlar üzerine yaptığına işaret ederek, "Bir yandan Kıbrıs sorununu çözmeye çalışırken, Kıbrıs Türk halkının gelişiminin de ertelenmemesi gerekir. Kıbrıs Türk tarafının gelişimi olası bir çözümde AB’de daha rahat yer alması anlamına gelir" diye konuştu.

Haberin Devamı

'Ortak karar var'

Müzakerelerde, yer adı, yüzdelik ve harita konusunun, güvenlik ve garantiler meselesinin ele alınacağı aşamanın hemen öncesinde görüşülmesinin kararlaştırıldığını kaydeden Akıncı, “Bu ortak karardı. İki tarafın müzakere süreci bağlamında anlaştığı bir husustur. Kimse bizden Kuzey Kıbrıs’ta yaşamı dondurmamızı beklemesin, Güzelyurt veya başka bir konuda suçlu arayacaklarsa dönüp aynaya baksınlar. 2004’te yapılan referandumu hatırlasınlar. Kimin yüzde 75 'hayır' dediğine baksınlar" dedi.

Bilgi notu

Annan Planı kabul edimiş olsaydı, Güzelyurt Rumlara bırakılacaktı.