The Others Çevik Kuvvet silahsız olur mu?

Çevik Kuvvet silahsız olur mu?

16.12.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

ÇAPRAZ ATEŞ

Çevik Kuvvet silahsız olur mu

Çevik Kuvvet silahsız olur mu?

ÇAPRAZ ATEŞ

ÜMRAN AVCI

Çevik Kuvvet silahsız olur mu
Çevik Kuvvet polisleri arkadaşlarının öldürülmesinin ardından yaptıkları protesto yürüyüşlerinde silahlarının yetersiz olduğunu haykırmışlardı. Bu durum, "yerli mi, yabancı menşeli silah mı" tartışmasına yol açmıştı. Ancak, "Toplumsal olaylara müdahale eden polisin silaha ihtiyacı var mı?" sorusu da soruluyor. Bazı ülkelerde toplumsal olaylara müdahale eden polis kuvvetlerinin silahsız olması görüntüleri acaba Türkiye’de de gerçekleşebilir mi? İşte tarafların değerlendirmeleri...

Terör Uzmanı Dr. Emin Gürses
Silah artık Afrika’da bile kullanılmıyor
Paris’te, Londra’da, Berlin’de öğrenciyken, nükleer silahlara karşı ve harçların düşürülmesi için yürürdük. Gelişmiş ülkelerde toplumsal olaylara bakan polis hiçbir zaman silah, hatta şiddet kullanmaz. Polis, olayları yönlendiren kişileri o grubun içinden çıkarmaya çalışır. Zaten ekiplerin başında profesyonel kişiler olur ve olayları yönlendirenleri bulur. Yoksa silah artık Afrika’da bile kullanılmıyor. Önemli olan daha profesyonelce örgütlenmektir.
Polis sayısını arttırmakla, silahlarla olaylar engellenemez. Polisin kalitesini ve istihbaratı arttırmak lazım. Ülkemizde polisin olaylara müdahale ettiği şekilde bir müdahale için polis olmaya da gerek yoktur. Her hangi bir öğrenci grubu alsanız, kahvehaneden insan toplayıp bir eğitim verseniz, polisin yaptığı gibi olaylara müdahale edebilir. Sorun, yeterince istihbarat yapılmamasından kaynaklanıyor.
Polise saldırı her yerde olur. Aynı dönemde Adana ve İstanbul’da ABD konsolosluğunun iki gün süreyle kapatıldığı söylendi. Bu çok büyük bir mesajdır. İstihbarat bu mesajı almıyor mu? Emniyet bu tür istihbaratları alamıyorsa, polisi ateşe atıyor demektir. Silahlı saldırıya karşı polis zaten kendini koruyamaz. İstihbarat yapamayan bir istihbarat kendini feshetsin. Her üniversitenin içinde polis istihbaratı vardır. Bu birimler kışkırtmaları haber alamıyorlarsa neden okulun içinde bulunurlar? Emniyet istihbaratı alıp, olayların önceden engellenmesi için vardır. Polisin mantıklı görev yapabilmesi için, ya yaşam şartlarına çekidüzen verirsiniz, ya da bu sıkıntılar sürer.

Eski OHAL Valisi Ünal Erkan
Ülkemiz şartlarında silahlı olmak zorunda
Cevik Kuvvet polisi de polistir. Türkiye şartlarını değerlendirerek elbette silahlı bir güç olmaya devam etmesi doğrudur. Bazı ülkelerde sayısı az da olsa silahsız olanlar var. Ancak İngiltere’de aksi eğilim söz konusu. Orada da toplumsal polisin silaha dönmesi söz konusu. Silahsız olan polise yönelik eylemler, cereyan eden olaylar, polisin silahlı olması gerektiği tartışmasına yol açtı.
Türkiye’de şartlar daha normale dönmedi. Daha zamana ihtiyaç var. Türkiye’de terörle mücadele hala sürüyor. Çevik Kuvvet polisi, "Toplumsal olaylara müdahale ederim, gözümün önünde bir vatandaşın canına kastedilirse aldırış etmem" gibi bir tavır içinde olamaz. Silahsız polis olmasına yönelik düşünce tarzına bir itirazım yok ama bugün için Çevik Kuvvet polisi silahlı olmak zorundadır. Zaten, bir iki münferit olay dışında, polis silahını yanlış kullanmamıştır.
Bizim polis teşkilatı içerisinde Çevik Kuvvet’ti, Asayiş’ti, Terörle Mücadele polisiydi gibi bir ayrım yok. Ayrı yerlerde hizmet var ama Çevik Kuvvet polisi de gerekiyorsa genel zabıtanın bütün yetkilerine haizdir.
Ülke şartlarından dolayı, devlet otoritesinin acze düşmemesi için Çevik Kuvvet polisinin de silahı belinde olmalı. Çevik Kuvvet, genel zabıtanın bir parçasıdır. Genel zabıta mevzuata göre silahlı bir kuvvettir. Çevik Kuvvet sadece toplumsal olaylarla ilgilenir diye bir kural yok. Bir polisiye olay olduğunda vazifelidir. Bu terör, kaçakçılık, kadın ve çocuk kaçırma olayı da olabilir. Türkiye şartlarında silahı olmamasını doğru bulmuyorum.
İleride şartlar inşallah öyle gelişir ki, Çevik Kuvvet’in de, diğer polislerin de silah taşımasına gerek kalmaz.

Siyaset bilimci Prof.Dr. Hasan Köni
Yürüyen vurulmaz
Olayın niteliğine göre değişir ama toplantı, gösteri yürüyüşüne giden poliste silah bulunmasına gerek bulunmadığı kanısındayım. Silah için arkada bir birlik bulundurulabilir ama İngiltere’de olduğu gibi yalnızca cop bulunması yeterli. Polisin kendi toplumuna karşı silahlı olmasına gerek yok. Toplumsal olaylara giderken, insanlar birşeyi protesto ederken, top tüfek kullanacak bir durum ortaya çıkmıyor. Çok olağanüstü bir durum olursa başka tedbirler alınabilir. Çıkan olaylarda göstericiler genellikle taş atıp, sağı solu kırarlar. Böyle durumlarda da cop ve kalkan kullanılabilir. Yürüyüş yaptı diye tabanca, tüfeği çıkarıp adam vurmak gerekmiyor. Profesyonel operasyon yapılmalıdır. Ayrıca toplumsal olaylarda silahlı olarak görünmek, kitleyi rahatsız ediyor. Bu yüzden silahlı güçler daha görünmez olmalıdır.

MHP Milletvekili Mehmet Gül
Silahsız polis ütopyadır
Türkiye şartlarında silahsız polis sadece bir ütopyadır. Silahlı polisi bile ciddiye almayan, çatışmaya giren bir gücün varlığı karşısında Çevik Kuvvet polisinin silahsız olması nasıl istenir?
Çevik Kuvvet hangi olayda silah kullanmış ve insanlar ölmüş ki? Silahlı olması caydırıcılığını arttırır.
Çevik Kuvvet toplumsal olayları, kanunsuz eylemleri bastırmakla yükümlüdür. Elindeki imkanlar zaten kısıtlı olan Çevik Kuvvet, teknik üstünlüğü yüksek silahlara kavuşturulması gerekir.



ENTELLEKTÜEL BAKIŞ