The Others DYP'de Çatlı ekibi

DYP'de Çatlı ekibi

02.10.1997 - 00:00 | Son Güncellenme:

DYP'de Çatlı ekibi

DYPde Çatlı ekibi

Çiller'in Susurluk'u sahiplenme tavrında etkili danışmanlarından Türköne Çatlı'ya, Kocabıyık ve Türköne de Ağar'a yakınlığıyla tanınıyor

DYP Lideri Tansu Çiller'e "akıl hocalığı" yapan özel danışmanlardan Mümtazer Türköne'nin Susurluk'taki kazada ölen Abdullah Çatlı'yla birlikte Ülkü Ocakları yönetiminde çalıştığı ortaya çıktı. Çiller'in, "Devlet için kurşun atan da, yiyen de şereflidir" ve "Susurluk'u sahipleniyoruz" söyleminin ardında, Türköne'nin de aralarında bulunduğu danışmanlar grubunun olduğu belirtildi.
Çiller, toplumdaki radikalleşme eğilimlerini oya dönüştürmeyi hedefleyen yeni bir siyasi strateji oluşturmaya ve DYP'yi RP'yle MHP arasında bir çizgiye oturtmaya yöneldi. Bu süreçte, muhalefete düştükten sonra uzun süre toplanmayan DYP Genel İdare Kurulu pasif bir pozisyonda kalırken, özel danışmanlar grubu öne çıktı. Analitik Araştırma Şirketi'nden dolayı DYP çevrelerinde, "Analitik Grubu" diye adlandırılan özel danışmanlar arasında Türköne'nin yanı sıra Hüseyin Kocabıyık ve Şükrü Karaca da yer alıyor.
Danışmanların etkinliği ve Çiller'in Karaca'yı genel başkan danışmanı olarak görevlendirip genel merkezde oda vermesi, Nahit Menteşe, Hasan Ekinci ve Hayri Kozakçıoğlu gibi genel başkan yardımcılarını rahatsız etti.

Çiller'in "beyin takımı" olan danışmanlarla çalışmasında, belirleyici isimlerden biri, Susurluk'taki kazadan sonra İçişleri Bakanlığı'ndan istifa etmek zorunda kalan DYP Elazığ Milletvekili Mehmet Ağar.
Kocabıyık ve Türköne, DYP için araştırmalar yapan ARAŞ araştırma şirketinden ayrıldıktan sonra, yeni bir araştırma şirketi kurdu. Bu iki isim, Emniyet Genel Müdürlüğü döneminde hakkında araştırma yaptıkları Ağar'ın uzun süre yakınında yer aldı.
1995 seçimi öncesinde Çiller için çalışmaya başlayan grubun etkinliği, Refahyol döneminde daha da arttı. Çiller'in "Devlet için kurşun atan da, yiyen de şereflidir" sözleriyle "Fouche Mesut, Taocu Mesut, Boğazlıyan Kaymakamı" ve Hüsamettin Cindoruk için "muharip gazi" benzetmeleri hep bu ekibin eseri.
Siyaset bilimci Türköne'nin 1970'lı yıllarda Ülkü Ocakları Derneği'nde yönetici olarak görev aldığı ve Çatlı'yla birlikte çalıştığı, Hakkı Öznur'un "Ülkücü Hareket" adlı çalışmasında yer alıyor. Ülkü Ocakları Derneği'nin, Muhsin Yazıcıoğlu'nun başkan, Çatlı'nın da yardımcısı seçildiği 2 Nisan 1978'deki kongresinde yönetime giren isimler şöyle:
Haşim Akten, Vejdet Şendil, Yaşar Yıldırım, Şefkat Çetin, Mahir Damatlar, Ali Uzunırmak, Kemal Görmez, Naci Bostancı, Mümtazer Türköne, Lütfi Şehsuvaroğlu, Hasan Bölücek, Ahmet Bilgin, Haldun Taşova, İsmail Tekeli, Şükrü Durgut, Ahmet Durgut, Ali Kaçar.

DYP kulislerindeki bir başka iddia da, Çiller'in başbakanlığı döneminde Diyanet Vakfı'nda, Refahyol döneminde de sözleşmeli olarak Dışişleri Bakanlığı'nda görevlendirilen Karaca'nın, Susurluk davasında çete kurmakla yargılanan Özel Harikat Dairesi eski Başkan Vekili İbrahim Şahin'in yeğeni olduğu yolunda. Karaca, bu iddiayı "Ben de Tokat Reşadiyeliyim. Şahin'i 20 yıldır, daha komiserliği döneminden tanırım, ama akraba değiliz" diye yanıtladı.