The Others HABERDE ‘TIRNAK’ OLMAZSA!

HABERDE ‘TIRNAK’ OLMAZSA!

11.11.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

CHP’ye yeniden üyelik hakkını kazanan Mustafa Sarıgül’ün ‘Parti Meclisi bu kararla iktidara gelmenin yolunu açmıştır” sözlerine Milliyet “CHP’ye iktidar yolu açıldı” başlığıyla yer verdi.

HABERDE ‘TIRNAK’ OLMAZSA

Bir okurumuz Sarıgül’ün sözlerini tırnak içine almadan sayfa manşetine çekmeyi, yani kanıtlanmış bir gerçek gibi vermeyi, gazetenin bir niyet belirtisi olarak yorumlamış.

Ombudsman görüşü:
Milliyet birinci sayfa manşet veya haber başlıklarında özellikle siyasilerin söylemlerini çoğu kez tırnak içerisine almadan veriyor. Örneğin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘Türkiye’de El Kaide barındırmayız” sözleri, ya da öğrenci evleriyle ilgili “Düzenleme yapacağız. Bize düşen görevler var” yönündeki ifadeleri birinci sayfadan tırnaksız kullanıldı. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’un “Namus bekçiliği siyaset işi mi?” Devlet Bahçeli’nin “Şam’dan önce İmralı’daki Yezid’i gör” şeklindeki sözleri de tırnak içine alınmadı.
Milliyet’in birbirinden farklı bu kadar çok niyeti olamayacağına göre; habere konu olan kişilerin ya da kurumların sözlerinin tırnak içerisine almadan verilmesi editöryal bir tercih olarak karşımıza çıkıyor. Tırnak kullanmamak çoğu kez gazetenin yayın politikasının bu açıklamalara itibar ettiğini ya da niyetini ortaya koymaz. Üst başlıkta iki nokta kullanılması halinde tırnak kullanılmayabilir.