The Others İmam hatip velileri: dayatmaya direneceğiz

İmam hatip velileri: dayatmaya direneceğiz

05.05.1997 - 00:00 | Son Güncellenme:

İmam hatip velileri: dayatmaya direneceğiz

İmam hatip velileri: dayatmaya direneceğiz

İmam hatip velileri, Kuran kursları ve imam hatipleri kapatma dayatmasına boyun eğenleri asla affetmeyeceklerini belirtti.

İSTANBUL'daki 23 imam hatip lisesinde okuyan 100 bine yakın öğrencinin veli temsilcileri dün Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda bir araya geldi. Tıklım tıklım dolan salondan dışarı taşan veliler, gövde gösterisine dönüşen toplantıda, Kuran kursları ve imam hatipleri kapatmak amacı taşıyan tasarıdaki dayatmaya boyun eğenleri asla affetmeyeceklerini belirtti.
Okul Aile Birlikleri ve Okul Koruma Dernekleri Komitesi adına konuşan Avukat Orhan Töz şunları söyledi:
"Buraya Bethoven'ın dokuzuncu senfonisini dinlemeye gelmedik. İnsanlar ateist olabilir. Laik olmak isteyen laik olabilir. Ama biz elhamdürillah Müslümanız. Birileri ellerindeki silaha güvenerek, bizim adımıza yukarılarda konuşup karar veriyorsa, orada hukuk devleti yok demektir."
Haremlik ve selamlık şeklinde oturan velilerin slogan atılmaması, basına açıklama yapılmaması konusunda uyarıldığı toplantıya, çocuklarını imam hatipte okutan Sultanbeyli Belediye Başkanı Ali Nabi Koçak, Bağcılar Belediye Başkanı Feyzullah Kıyıklık'yla MÜSİAD adına Abdurrahman Esmerer, İlim Yayma Cemiyeti Başkanı Fatih Saraç, Ensar Vakfı Başkanı Ahmet Şişman, İmam Hatip Lisesi Mezunları Derneği Başkanı İbrahim Solmaz da katıldı.
Politika yapmak için değil, çocuklarının istikbali için toplandıklarını belirten Töz, hiçbir partinin payandası ve yan kuruluşu olmadıklarını söyledi. Devletin veli olamayacağı, hem din hem de Medeni Kanun gereği veliler adına velayet hakkını kullanamayacağını ifade eden Töz, "Çocuklarımıza nasıl terbiye vereceğimizi, nerelerde okutucağımızı ancak biz tayin ederiz. Devlet, evlatlarımıza manevi değerlerimizi koruyacak eğitim vermek istiyorsak, bunu temin etmekle mükelleftir" dedi.
Atın köpek, köpeğin at gibi terbiye edilemeyeceğini vurgulayan Töz, sözlerini şöyle sürdürdü:
"İnsan için aslolan dindir. Milletin bölünmez bütünlüğü için gerekli eğitim, kimsenin tekelinde değildir. Sekiz yıllık eğitim Türkiye'nin eğitim faciasını daha da büyütecektir. Sekiz yıllık kesintisiz eğitimle, arıları, kuzuları, tavukları, sebze ve meyveleri ahlaksızlıktan mı kurtaracaksınız? Süte su, karabibere kurum, tereyağına patates, benzine su katmayı mı önleyeceksiniz? Mektebi okul, muallimi öğretmen yapan bir zihniyetle, eğitimi değil sekiz yıl, 80 yıl da yapsanız netice alamazsınız."
Şimdiye kadar, yeterince iç ve dış düşmanı olan ülkede huzursuzluğa yol açmamak için sesiz kaldıklarını ifade eden Töz, haklarını sonuna dek korumaya ant içtiklerini belirterek, hazır olarak bekleyen imam hatip liselerinin de açılmasını istediklerini söyledi.

Velilerden, Allah'ın yarattığı her varlıkta güzellik görmelerini isteyen Töz sözlerini şöyle sürdürdü:
"Sen bana laik olmadığım için kızmamalısın, ben de sana Müslümanlığı yaşamadığın için kızmamalıyım. Sen laik olman için beni ikna etmeye çalışmalısın, ben de seni Müslüman olarak yaşaman için iknaya çalışmalıyım. Sizleri ve `Allah' diyen herkesi sevgi, şefkat, merhamet ve insan haklarında birleşmeye davet ediyorum. Bunu bir hoşgörü olarak telakki etmeyin. Çünkü ben hoşgörü taraftarı değilim."
Bir gazetecinin "Siz laik değil misiniz? Sonuna kadar direnme sözüyle meydan mı okuyorsunuz?" sorusunu tüm salon "Evet meydan okuyoruz" diye yanıtlarken, Töz, "İnsanlar ateist olabilir. Biz, elhamdürillah Müslümanız. Laik olmak isteyen laik olabilir" karşılığı verdi.