The Others İŞTE ‘YENİ KIBRIS’ HARİTALARI

İŞTE ‘YENİ KIBRIS’ HARİTALARI

30.10.2016 - 21:07 | Son Güncellenme:

İsviçre’de toprak konusunda pazarlıklar başlamadan Rum tarafı haritalar ortaya çıkarmaya başladı

İŞTE ‘YENİ KIBRIS’ HARİTALARI

İsviçre’de toprak konusunda pazarlıklar başlamadan Rum tarafı haritalar ortaya çıkarmaya başladı. Güney’de de yayınlanan Yunan Kathimerini gazetesi, 4 harita yayınladı. Biri bildiğimiz Annan planındaki harita, diğeri, iki senaryolu Rumların gönüllerinden geçen harita, biri müzakere masasındaki görüşlerine göre, Türklerin istediği harita ve son olarak da Amerikan Financial Times gazetesinin ‘olası’ haritası. Diğer gazeteler de haritalar üzerinden haberler yapıyor, kaynakları ise, Rum yönetimi.

Haberin Devamı

Haritaların tümü, her ne kadar toprak düzenlemesi adı altında olsa da KKTC’nin ya da Türklerin vereceği yerleri belirliyor.

DAHA FAZLA TOPRAK

  • Annan planı: Rumların 2004’te yüzde 76 oranında reddettiği, Türklerin ise, yüzde 65’le kabul ettiği, ancak taraflardan birinin reddi nedeniyle gerçekleşmeyen Annan planı, Kıbrıslı Türklere yüzde 28 oranında toprak bırakıyor, Güzelyurt kentini doğrudan Rumlara Karpaz’ın bir kısmını ise, özel statülü bölge olarak belirliyordu.

    Financial Times: Gazete, tarafların taleplerini de göz önüne alarak Güzelyurt’un bu defa Türkler’de kalacağını ancak Karpaz yarımadasının tümünün Rumların yönetiminde olacağı tahmininde bulundu.

    Rumların haritası: Rumlar ise, 2 senaryolu bir harita üzerinde duruyor. Buna göre, Güzelyurt ve Kapraz, federal bölge olarak iki tarafın ortak yönetimine bırakılıyor.
    Kıbrıslı Türkler ise, Kapraz ve Güzelyurt verilmeden daha düz bir sınır talep ediyor. Ancak KKTC’nin ortasındaki Mesarya ovasının neredeyse tümü veriliyor.

    Türklerin haritası: Türk tarafının, Rumların kesin talepte bulunduğu Güzelyurt ve Karpaz için, federal yönetimde özel bölge olmalarını kabul edebileceği ancak bu bölgelerde kalacak Türklere daha fazla hak tanınmasını isteyeceği ileri sürülüyor.