The Others Kitap okuyana prim

Kitap okuyana prim

06.07.2003 - 00:00 | Son Güncellenme:

Öneri, ödül getiriyor

Kitap okuyana prim



     

     Türk usulü insan kaynakları modeli geliştiren Banvit’in patronu ve Genel Müdürü Vural Görener, 2 bine yakın çalışanıyla kocaman bir aile kurdu. Bandırma’da kurulu Banvit, yıllık 75 milyon piliç kesim kapasitesine sahip fabrikasıyla beyaz et sektöründe faaliyet gösteriyor ve 3 milyon dolarlık da ihracat yapıyor. Ama fabrikanın sahibi Vural Görener ‘Ben patron değilim’ diyor. Hatta aynı isimle bir de kitap yazdı. Piliç kesimhanesindeki işçiden, üst düzey yöneticilere kadar tüm çalışanlar ve aileleri de onu patron olarak görmüyor. Ona ‘Vural amca’, eşine de ‘Abla’ diyorlar.
     
     Aile ziyaretleri
     Vural Görener, fabrikadaki tüm çalışanların ailelerini tanıyor, onlara ev ziyaretlerine gidiyor. Çocukların sünnetlerini o yaptırıyor. Çalışanlarının liseye başlayacak çocukları için kültürel ve tarihi mekânlara günübirlik geziler düzenliyor. 0 - 5 yaş arasındaki çocuklarla ise özel olarak ilgileniyor. Fabrikanın bahçesinde, 0 - 5 yaş grubundaki çocuklar için kurulan günlük bakımevinde 85 çocuk, profesyonel öğretmenler tarafından okul öncesi eğitim alıyor.
     Bununla da kalmayarak ailelerin çocuklarını yetiştirmede daha akılcı davranabilmeleri için "Aile Toplantıları" düzenleniyor. Velilere, eğitimin bir süreç olduğu anlatılıyor ve onlara da eğitim bilinci aşılanıyor. Çocuklar, sirk, tiyatro, hayvanat bahçesi ve sinemalara götürülüyor.
     Çocukların en güzel zamanları ise Vural Görener’in yazlık evinde geçiyor. Haftanın iki yada üç günü öğretmenleriyle birlikte Görener’in yazlığına gelen çocuklar Vural amcalarıyla denize giriyor, kumlarla oynuyor.
     Çalışanlarıyla kurduğu ilişkiyi ‘Alaturka insan kaynakları yönetimi’ olarak nitelendiren Görener, "Bize bir çok danışmanlık firması ve mail geliyor ama bir bakıyoruz ki onların bize önerdiklerinin neredeyse aynısını biz kendimize uyarlayarak yapmışız zaten" diyor.
     Görener de firmanın İnsan Kaynakları Müdürü Şebnem Öztürk de Türk usulü bir insan kaynakları yönetimi gerçekleştirdiklerini ve 2 bin kişilik bir aile yarattıklarını söylüyor. Görener profesyonel modelleri, "ABD’de ne oluyorsa burada uygulanıyor. Türkiye’ye uyuyormu uymuyor mu, bizim yaşamımıza uyuyor mu, kimsenin baktığı yok." diyerek eleştiriyor.
     
     Banvit’te çalışanlar ve ailelere yönelik olarak şu etkinlikler düzenleniyor:
•  Piknik organizasyonları.
•  Üç yılda bir düzenlenen Banvit sünnet şenlikleri.
•  Ramazan aylarında ramazan erzak çekleri veriliyor.
•  Kütüphaneden en çok kitap okuyana kitap ve prim veriliyor.
•  Liseye başlayacak gençlere kültürel ve tarihi mekânlarına günübirlik geziler düzenleniyor.
•  Stres yönetimi, şirket içi iletişim gibi kişisel gelişim programları uygulanıyor.
•  Outdoor ile çalışanlar arasındaki iletişim güçlendiriliyor.
•  Ücretsiz olarak ahşap boyama, patchwork, resim gibi farklı branşlarda el sanatları kursları düzenleniyor.
     
     Firmada öneri kutusu kurduklarını belirten Görener, birçok fikri uyguladıklarını belirtti. Görener tüm önerileri veya şikayeti değerlendirdiklerini belirtti ve bu iş için bir ‘Değerlendirme Komitesi’ kurduklarını söyledi. Görener iş akışı veya üretim açısından olumlu proje getirenlere de firmaya yaptıkları katkı oranında ödül verdiklerini söyledi. Görener, "O kadar çok öneri geliyor ki. Neler geliyor neler. Kalpleri o kadar zengin o kadar dolu ki. ‘Pazarlama öyle yapılmaz, şöyle yapılır’ diye pazarlama dersi veriyorlar. Bazısı ‘Bizim şirket reklam yapmasını bilmiyor’ diyor.