The Others Kol düğmeli tarih

Kol düğmeli tarih

05.04.2010 - 02:24 | Son Güncellenme:

Surp Pırgiç Ermeni Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanı Bedros Şirinoğlu’nun, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmeye giderken taktığı “kol düğmeleri”nin üzerindeki Osmanlı Padişahı 2. Mahmut resmi haberdeki tarihi bilgilerin tartışılmasına yol açtı. Haberde Ermenilerin en çok sevdiği padişahın Sultan 2. Mahmut olduğu belirtilirken şu bilgilere de yer veriliyor:

Kol düğmeli tarih

“Dönemin Ermeni Patriği Stepanos Ağavni’nin ‘Surp Pırgiç Ermeni Hastanesi kurulması’ ricasını kırmayarak, izin veren 2. Mahmut, din ve mezhep özgürlüğü sağlanarak, azınlıklara okul, kilise ve hastane açma hakkı verilmesini içeren Islahat Fermanı’nı ilan etmişti. Ermeni Cemaati tarafından en çok sevilen padişahlardan olan 2. Mahmut döneminde cemaate yeni imkânlar sağlanmış, devlet yönetiminde Ermenilere daha etkin yer verilmişti. 2. Mahmut hayatı boyunca Osmanlı İmparatorluğu’nu Batı düzenine uydurmaya çalıştı. Nüfus sayımı yaptırttı (1831). Böylece yeni kurduğu ordunun devamını sağlayacak insan ve servet durumunu öğrendi. Sayım sonucunda 4 milyon Hıristiyan ve 8 milyon Müslüman tespit edildi. Avrupa’nın önemli şehirlerinde daimi elçilikler kurdurttu. Bir fermanla ilköğrenimin zorunlu ve parasız olduğunu ilan etti. Tıbbiye ve Harbiye okulları açıldı.”
Aliman İşler adlı okurumuz bir düzeltme notu geçmiş:
27 Mart 2010 tarihli Milliyet gazetesinin 18. sayfasında Murat Pazarbaşı’nın kaleme aldığı “Kol düğmeli mesaj” haberinde bilgi hatası vardır. Buna göre azınlıklara çeşitli haklar içeren ‘Islahat Fermanı’nı Sultan 2. Mahmut ilan etmiş yazıyor. Bilindiği üzere Islahat Fermanı 1856 yılında ilan edilmiştir. Bunu ilan eden dönemin sultanı da 2. Mahmut değil onun oğlu Sultan Abdülmecit’tir.”