The Others Kuzey Kıbrıs’ta 'Vatandaşlık oyunu bozuldu'

Kuzey Kıbrıs’ta 'Vatandaşlık oyunu bozuldu'

27.04.2016 - 16:02 | Son Güncellenme:

Milliyet Kıbrıs yazarımız Hasan Erçakıca, "CTP, UBP ve DP’nin uzlaşması ile yeni bir yurttaşlık yasası yapmak mümkündür.  Bu yasa ile birlikte hak edenlere yurttaşlık vermek, bu konuyu spekülasyon konusu olmaktan çıkarmak mümkündür.” diye yazdı.

Kuzey Kıbrıs’ta Vatandaşlık oyunu bozuldu

Milliyet Kıbrıs yazarımız Hasan Erçakıca, son günlerde tartışma konusu yapılmaya çalışılan vatandaşlıkları ele aldı ve "Oyun bozuldu" diye yazdı. Erçakıca şöyle devam etti; "Kuzey Kıbrıs’ta çalışan, yıllarca süren bu hayatın sonunda ekonomik ve sosyal yaşamımızın bir parçası olabilmek için KKTC yurttaşlığına geçmeyi talep eden insanlar, Kıbrıs sorununun çözümlenmesini engelleyecek bir sorun haline mi geldi? Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Kuzey Kıbrıs’ta yaşayan yurttaşlarına KKTC yurttaşlığı verilmesini talep ettiğine ilişkin haberler bu soruyu gündeme getirmişti. Bu soruya verilen spekülatif yanıtlar Kıbrıs Türk siyasetinde polemik konusu olmuş; bu sorun, Türk tarafının Kıbrıs Rum sözcüleri tarafından suçlanmasına da vesile yapılmıştı. Sonuçta, KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı ile Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuyu görüştüğü ve bu baskının şimdilik ortadan kalktığı ortaya çıktı. Oyun bozuldu! Akıncı, önceki gün, bin kişiyi vatandaş yapalım şeklinde bir durum söz konusu değildir. Böyle bir şey gündemimizde yoktur” dedi ve spekülasyonlara son noktayı koydu. Ne var ki, bu yaklaşım yurttaşlık bekleyen insanların sorunlarını çözmüyor. Başbakan Özgürgün, hükümet programı tartışmaları sırasında, anne-babası KKTC yurttaşı olan 22 yaşındaki bir gencin KKTC yurttaşı yapılmadığını açıkladı. Artık 22 yaşında olsa bile, bu gencin gidecek başka yeri mi var? Bu gencin vatanı Kıbrıs değil mi? Açıkça ortadadır: Bu hakkın nasıl teslim edileceği tartışma konusu olsa bile, bu adaya yıllarını vermiş insanların bu ülkenin vatandaşı olma hakkı vardır. "

Haberin Devamı

Kuzey Kıbrıs’ta Vatandaşlık oyunu bozuldu

Kıbrıs sorununun etkileri

"Ayrıca bu sorun, Kıbrıs sorununun 42 yıllık çözümsüzlüğünün bir sonucudur. Kıbrıs sorununun insani yansımaları olmuşsa bu da onlardan biridir ve Kıbrıs sorununa çözüm ararken, diğer bütün sorunlar gibi, bu sorunu da görmezlikten gelmek mümkün değildir. Zaten, Cumhurbaşkanı Akıncı’nın sorunun bu yönüne ilişkin yaklaşımları ve önerileri olduğu da sır değildir. Çözümden sonraki nüfus politikasının ne olacağı tartışılırken, adada yaşamakta olan herkesin yaşamaya ve çalışmaya devam etmesi için formüller önerildiği bilinmektedir. Akıncı, gemilere koyup gönderecek değiliz” ve “Bu topraklarda hepimize yer var. Kimseyi mağdur etmeden bu soruna da çıkış yolu bulmak mümkündür” darken bunu anlatmaktadır. "

Haberin Devamı

Sorunun geleceği

"Cumhurbaşkanı Akıncı, Kıbrıs sorununun önümüzdeki bir yıl içinde sorunun çözümlenip çözümlenmeyeceğinin netleşeceğini çeşitli şekillerde ifade ediyor. Buna göre vatandaşlık sorunu bir yıl daha ancak bekler. En fazla bir yıl sonra, yıllarını adaya vermiş insanlara yurttaşlık verilmesi, “müzakereler sabote ediliyor” tepkisi ile ilişkilendirilemez. O günler geldiğinde kimse bu tepkiye hak vermez. Kaldı ki, geçmiş iki hükümet döneminde yurttaşlık kurallarını yeniden düzenleme konusunda ciddi çalışmalar yapılmıştı. Meclis’teki üç büyük partinin de bu çalışmalarda emeği vardır. Bu dönemde en azından bu üç büyük partinin; CTP, UBP ve DP’nin uzlaşması ile yeni bir yurttaşlık yasası yapmak mümkündür. Bu yasa ile birlikte hak edenlere yurttaşlık vermek, bu konuyu spekülasyon konusu olmaktan çıkarmak mümkündür. Böylece, hem bu insanlar, hem de bundan etkilenenler huzura kavuşturulabilir. Böyle bir huzura, insani, ekonomik, sosyal veya siyasi her açıdan ihtiyacımız vardır."