The Others ÖYS için son 24 saat

ÖYS için son 24 saat

21.06.1997 - 00:00 | Son Güncellenme:

ÖYS için son 24 saat

ÖYS için son 24 saat

648 bin aday yarın üniversiteli olmak için yarışacak. 9.30'da başlayacak olan sınav, 107 merkezde gerçekleşecek

YÜZBİNLERCE üniversite adayının gireceği Öğrenci Yerleştirme Sınavı (ÖYS) için artık son 24 saat. Bu saaten sonra telaşa kapılıp defter, kitap açmaya bir son vermenin hiçbir yarar sağlamayacağı, bugünü dinlenerek geçirmenin ise sınava girerken daha yararlı olacağı belirtiliyor.
ÖSS'de 120'nin üzerinde puan alan toplam 647 bin 921 öğrenci, yarını heyecanla bekliyor. 107 merkezde gerçekleştirilecek olan sınav, saat 09.30'da başlayacak.
Kimliğiniz olsun
Kimlik kontrolleri ve salona yerleştirme işlemlerinin zamanında yapılabilmesi için adayların en geç saat 09.00'da sınava girecekleri yerlerde hazır bulunmaları istendi. Sınava girecek öğrencilerin ayrıca, kimlik kontrolleri sırasında herhangi bir sorun yaşanmaması için, yanlarında kendilerini açık bir şekilde tanıtan fotoğraf bulundurmaları da istendi.
Yanınıza ne alacaksınız?
Yetkililer, sınava girecek adayları, ÖYS Sınava Giriş ve Kimlik Belgesi, 1997 ÖSYS Tercih Formu ve nüfus cüzdanlarını mutlaka yanlarında bulundurmaları konusunda uyardılar. Bu belgeleri bulundurmayan adaylar sınava alınmayacaklar. Adayların, yanlarında iki adet koyu siyah ve yumuşak uçlu kurşunkalem, leke bırakmayan silgi ve kalemtraş bulundurmaları da gerekiyor.
Uymanız gerekenler
Sınava girecek adayların, çağrı cihazı, cep telefonu, telsiz gibi haberleşme araçları ile cep bilgisayarı, özel fonksiyonu bulunan saat ve her türlü bilgisayar özelliği bulunan cihazlarla salona gelmeleri yasaklandı. Adaylar ayrıca, sınav esnasında konuşmamaları, görevlilere soru sormamaları, hesap cetveli, hesap makinası, sözlük, pergel, cetvel gibi araçları kullanmamaları ve sigara içmemeleri konusunda uyarıldı.
İllerdeki önlemler
İl valilikleri, ÖYS'nin huzur ve güvenlik içinde geçmesi amacıyla çeşitli önlemler aldı.
Ankara Şehirlerarası Terminal İşletmesi (AŞTİ) ve Devlet Demiryolları Genel Müdürlüğü'nde (Gar) 'Öğrenci Danışma Büroları' oluşturuldu. Danışma büroları, sınav saatine kadar öğrencilere rehberlik hizmeti verecek.
Sınava girecek adayların ulaşımda harhangi bir güçlükle karşılaşmaması amacıyla, EGO Genel Müdürlüğü'nce, sınav günü ODTÜ ve Hacettepe Üniversitesi Beytepe yerleşkelerine servis konulacak.
İstanbul'da, Türkiye Denizcilik İşletmeleri ve İETT, adayların ulaşımlarını kolaylaştırmak için sabah saatlerinde ek vapur ve otobüs seferleri koydular. İETT pazar günü öğrenci ve velilerini ücretsiz taşıyacak.






Sorularınıza yanıtlar
ÖSYM Başkanı Fethi Toker, adayların kafasını karıştıran ve en çok yöneltilen soruları şöyle cevaplandırdı:
* ÖYS Ne zaman açıklanacak?
- 1997 ÖYS sonuçları, Ağustos'un ilk yarısı içinde açıklanacak.
* ÖSS Puanlarımız düşük geldi. ÖSS taban puanları düşecek mi? ÖYS taban puanlarında ya da kendi puanlarımızda düşme olacak mı?
- Yükseköğretim programlarının minimum puanlarını, bu programları hangi puan düzeyinde adaylar tercih ederlerse o adayların puanları belirlemektedir. Bu nedenle, minimum puanlarda düşme veya yükselme olacağını önceden kestirmek mümkün değildir.
* 1995'te üniversiteyi kazandım, kaydoldum ama gitmedim. Şimdi sınava gireceğim. Puanımda düşme olur mu?
- olmaz.
* Meslek lisesi çıkışlılar, kendi bölümleriyle ilgili tercih yaparsa, ÖYS puanlarına kaç puan eklenecek?
- Meslek lisesi çıkışlı adaylar, kendi mezuniyet alanlarıyla ilgili bir yükseköğretim programına yerleştirilirken orta öğretim başarı puanları ÖSS'de 0.25, ÖYS'de 0,4 ile çarpılarak sınav sonuçlarına göre hesaplanan puanlarına, yerleştirme yapılırken eklenmektedir.
* İkinci öğretim diplomalarına, 'İkinci Öğretim' ibaresi yazılıyor mu?
- Yazılmamaktadır.
* Bu yıl da dahil olmak üzere 3 yıldır ÖSS'yi kazanamadım. Önümüzdeki yıl ÖSS'ye girebilecek miyim?
- 1997 ÖSS'de her üç puan türünden de 105'in altında puan alanlar, önceki yıllardaki herhengi iki ÖSS'de de başarılı olmamışlarsa bundan sonraki ÖSYS'lere başvuramayacaklardır.
* 2 yıllık bölümleri okuyup, 4 yıllık fakültelere geçiş nasıl olur?
- Meslek yüksekokullarından mezun olan öğrencilerin lisans programlarına geçişlerinden yararlanabilmek için bir öğrencinin, okuduğu programdan mezun olan öğrencilerin diploma notlarına göre ilk yüzde 10'unun içine girmesi gerekir.
* Yatay geçiş ne demektir?
- Yükseköğretimde bir programdan eşdeğer eğitim veren diğer bir programa geçiş yapmak, yatay geçiş olarak adlandırılmaktadır.
* Bir programın 2'nci sınıfındayım. Tekrar sınava girip başka bir üniversitenin aynı programına girmek istiyorum. 1'inci sınıftan mı başlarım, yoksa derslerden muaf tutulup 3. sınıftan mı başlarım?
- Bu durum gireceğiniz üniversite tarafından belirlenir.
* 2 yıldır Yıldız Üniversitesi'nin Hazırlık sınıfını sağlık nedenlerinden dolayı geçemedim. Bu yıl üniversiteden atacaklar. Kazandığım bölümün bir altındaki yerine yerleşme olanağım var mı?
- Bir üniversiteden kaydı silinen öğrencilerin, daha önceki yıllarda yapmış olduğu ÖSYS tercihlerine göre başka bir yükseköğretim programına yerleştirilmeleri mümkün değildir.
* Özel şartlar bölümünün 40. maddesinde 'Vakıf Üniversitelerinin hazırlık sınıfında başarısızlık nedeniyle kaydı silinen öğrenciler, öğretmin dili Türkçe olan programlara YÖK'ün belirlediği şarlarla başka yere yerleştirilirler' deniliyor. Bu şartlar nelerdir?
- Geçiş yapılacak programın ÖSYS minimum puanına eşit veya yüksek olmak koşuluyla yükseköğretim programlarının geçiş kontenjanları göz önünde tutularak yapılır.
* Lise 1 ve 2'yi bir anadolu lisesinde okudum, lise 3'te bir özel okula geçtim ve buradan mezun oldum. OÖBP'ım hangi okulun ortalaması esas alınarak yapılacak?
- Mezun olduğunuz ortaöğretim kurumunun diploma notu ortalamaları, standart sapmaları esas alınarak hesaplanır.
* Önümüzdeki yıl OÖBP'nın hesaplanmasında kesin olarak katsayılar düşecek mi? Uygulama nasıl olacak?
- Kesin olarak uygulanacaktır. Ayrıca bu durum klavuzda da belirtilmiştir.
* Okul birincileri, sınavı kazanamazsa kontenjandan nasıl giriyor?
- Okul birincileri birinci basamak sınavını kazanamazsa, kontenjandan yararlanamamaktadır.
* Tercih kutuları tükenmezle mi, kurşun kalemle mi kodlanacak?
- Tercih Formu, kurşunkalemle doldurulmalı ve kodlanmalı, tükenmez kalemle imzalanmalıdır.
* Geçen yıl yerleştirildim. Bu yıl tekrar giriyorum. Puanım düşer mi?
- Yarı yarıya düşer.
* Geçen yıl yerleştirilmedim. Puanımda düşme olur mu?
- İlk kez sınava giren adaylar için kullanılacak katsayılarla aynı olacak, yani düşmez.