The Others Sadi Koçaş öldü

Sadi Koçaş öldü

13.01.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

Sadi Koçaş öldü

Sadi Koçaş öldü

12 Mart Muhtırası sonrası kurulan 1. Erim hükümetinde Başbakan Yardımcısı olan Sadi Koçaş 79 yaşında öldü

BAŞBAKAN eski yardımcılarından Sadi Koçaş, İstanbul'da 79 yaşında öldü.
12 Mart 1971 Muhtırası'ndan sonra kurulan Nihat Erim hükümetinde Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı olarak görev alan Koçaş, aynı yıl sonunda hükümetten ayrılmıştı.
Karaman Ermenek'te 1919'da doğan Koçaş, İstanbul Erkek ve Kuleli Askeri liselerinde okuduktan sonra 1940 yılında Kara Harp Okulu'nu, 1950'de de Kara Harp Akademisi'ni bitirdi.
Kurmay subay olarak 1952 - 53'te İngiltere'de Kara - Hava İşbirliği Okulu'nda uzmanlık eğitimi gören Koçaş, 1954 - 56'da Bükreş, 1959 - 61'de de Londra'da askeri ateşelik yaptı. Koçaş, Milli Savunma Bakanlığı Protokol Şube Müdürlüğü ve Milli Savunma Bakanlığı Yüksek İstişare Kurulu üyeliği görevlerinde de bulundu.
Kurmay albay iken 1961'de emekli olan Koçaş, Cumhurbaşkanı tarafından 1962'de kontenjan senatörlüğüne, 1969'da da CHP'den Konya Milletvekilliğine seçildi.
Evli ve iki çocuk babası Koçaş, bugün Levent Camii'nde
kılınacak öğle namazının ardından Zincirlikuyu Mezarlığı'nda toprağa
verilecek.

Çalkantılı Türk siyasi hayatının önemli isimlerinden Sadi Koçaş, Demokrat Parti yönetimine karşı, "askeri müdahale" fikrini ilk ortaya atan subaylardan biriydi. Müdahale için ordunun içinde çekirdek bir kadro oluşturulmasını ve üst düzey bir komutanın ikna edilmesini savunan Koçaş, 1958 yılında Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na getirilen Orgeneral Cemal Gürsel'i hareketin yanına çekmeyi başardı.
1959 yılının mayıs ayı ortalarında askeri müdahale konusunda ilk somut adım atıldı. Sadi Koçaş'ın evinde bir araya gelen Osman Köksal, Sezai Okan ile Suphi Karaman, "ihtilal" konusunu masaya yatırdılar. Koçaş ve arkadaşları, gelişmeleri bir süre daha izleme kararı aldılar ve müdahale tarihini belirlemediler.
1959 yılı sonunda Sadi Koçaş, Londra'ya Askeri Ataşe olarak gönderildi. 28 - 29 Nisan 1960'tan sonra gelişmelerin giderek hızlanması üzerine, 27 Mayıs 1960'ta beklenen müdahale gerçekleşti. Türk Silahlı Kuvvetleri, Adnan Menderes hükümetini devirdi.
27 Mayıs'ın fikir babası Koçaş, İngiltere'den Türkiye'ye çağrıldı. Koçaş, "Gelişmelerden uzak kaldım. Bir fonksiyonum olamaz, İngiltere'de daha yararlı olurum" diyerek, yeniden ataşelik görevine döndü.
Türkiye'ye gelişinden sonra, 1961 yılında Albay rütbesinden emekli olan Koçaş, Cemal Gürsel tarafından kontenjan senatörlüğüne getirildi. 6 - 7 yıl bu görevde kalan Koçaş, daha sonra CHP'den Konya Milletvekili seçildi.

Koçaş, 12 Mart Muhtırası sonrasında ise, 25 Mart 1971'de kurulan 1. Nihat Erim hükümetinde Başbakan Yardımcısı olarak görev aldı.
Çok sayıda aydın ve solcu hakkında takibat başlatılan ve 12 Mart dönemine damgasını vuran "Balyoz Harekatı"nın yaşandığı günlerde, Sadi Koçaş'ın katkılarıyla hazırlanan "makabline şamil" genelgesi oldukça tartışma yarattı. Söz konusu genelgeyle gözaltına alınanların "geçmişte yaptıkları faaliyetler de" suç kapsamına alındı.
Koçaş, 11 arkadaşıyla birlikte 4 Aralık 1971'de 1. Erim hükümetinden ayrıldı.