The Others Sınıra takviye

Sınıra takviye

02.10.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

Sınıra takviye

Sınıra takviye

Sınıra takviye
       MİLLİ Güvenlik Kurulu'nun (MGK), PKK'ya desteği açık hale gelen Şam ile "anladığı dilden konuşmayı" ve Suriye'nin "düşmanlık politikasından" vazgeçmemesi durumunda "Gereken yanıtın verilmesini" kararlaştırmasının ardından gözler Türkiye - Suriye sınırına çevrildi.
       Diplomatik uyarıların bir sonuç vereceğine inanmayan askeri kaynaklar, Suriye'ye karşı "kartlarını açma" kararı aldı. Askeri kaynaklar, "Diplomatik yolların tükenmesi durumunda ortaya konacak kart neyse, onun gereği yapılır" mesajı verdiler. Suriye'nin, İskenderun'da başlayan NATO tatbikatı için bölgeye kaydırılan askeri birlikleri, arap dünyasına yönelik "Türkiye sınıra yığınak yapıyor" propagandası için kullandığı ortaya çıktı.
       Tankların Suriye sınırındaki kentlerimizden Kilis'te görülmesi ile dikkatler bu noktada toplanırken, Kilis - Reyhanlı arasındaki Suriye sınırı boyunca da sınır birliklerinin takviye edildiği gözleniyor. Yetkililer, "Reyhanlı ve Hassa bölgeleri de tatbikat bölgesi içinde. Sınırdaki hareketlilik, bu bölgelerdeki birliklerdeki tatbikat hazırlığından kaynaklanmaktadır" dedi. Yetkililer, tatbikat yapılması nedeniyle sınırın Suriye tarafında da hareketlilik yaşanmasının normal olacağını kaydetti.
       Kilis - Reyhanlı arasındaki 180 kilometrelik sınır boyunu gözlemleyen Mil - Ha ekibi, birkaç gün önce gerçekleşen asker ve tank sevki dışında olağanüstü bir hareketlilikle karşılaşmadı. Tel örgünün Suriye tarafında kalan bölümde bulunan karakolların çoğunun boş olduğu, bazılarında da en çok iki askerin nöbet beklediği görüldü. Ancak Suriye'den geçen transit araçların sürücüleri, askeri birliklerin hareketliliğinden söz ediyor. Türkiye tarafında ise mayın tarlaları, tel örgüler ve termal kameralı nöbetçi kulübelerinde yoğun güvenlik önlemleri sürüyor.

       "DYNAMİC MİX 98" Tatbikatı'nın Türkiye bölümünün başladığı İskenderun Limanı'ndaki disiplin dikkat çekerken, tatbikatın Türkiye ile Suriye ilişkilerinin gerginleştiği bir döneme rastlaması da çeşitli yorumlara yol açıyor. Suriye'ye yaklaşık 100 kilometre uzaklıkta bir noktada gerçekleştirilen tatbikat, NATO'nun bu ülkeye "gözdağı" vermesi olarak da yorumlanıyor. Tatbikat senaryosunda, sarı ülke olarak adlandırılan ve "tecavüzkar" tavırlar içinde bulunduğu ifade edilen ülkenin Suriye olup olmadığı yolundaki sorular, tatbikat basın bürosunda görevli Türk ve Amerikan subaylar tarafından, "politik olduğu" gerekçesiyle yanıtlanmadı. Aynı görevliler, bu konuda "NATO'nun her tatbikatı siyaset üstüdür" dedi.

Sınıra takviye
       MİLLİ Güvenlik Kurulu'nun (MGK) Suriye ile "anlayacağı dilden konuşma" ve "ayağını denk al" mesajı vermeyi kararlaştırmasının ardından gözler, Suriye sınırına çevrildi. Başbakan Yardımcısı ve Milli Savunma Bakanı İsmet Sezgin, Türkiye'nin, Suriye sınırına askeri yığınak yapmadığını belirterek "diplomatik çözümün bittiği yerde ne başlarsa, onun yapılacağını" söyledi.
       Almanya'nın Ankara Büyükelçiliği'nde iki Almanya'nın birleşmesinin 8. yılı nedeniyle verilen resepsiyona katılan Sezgin, bir soru üzerine Suriye sınırına sevkiyat yapılmadığını kaydederek "Bu sanal bir gerginliktir" dedi.
       Suriye'nin teröre destek vermeyi devlet politikası haline getirdiğini vurgulayan Sezgin "Bu, Türkiye'ye zarar veriyor. Birleşmiş Milletler kararlarına, dostluk ve iyi komşuluk ilişkilerine de sığmıyor" diye konuştu. Suriye'nin diplomatik yollarla teröre destek vermekten vazgeçirilmeye çalışıldığını belirten Sezgin, "Elbette sabrın da tahammülün de bir sınırı var. Ben, diplomatik yolların çözüm getireceğine inanıyorum. Ama diplomatik yolların bittiği yerde ne başlarsa o olur" dedi.