The Others Sismik araştırma gemisine start

Sismik araştırma gemisine start

09.08.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Sismik araştırma gemisine start

Sismik araştırma gemisine start


ZÜLFİKAR DOĞAN Ankara


       Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü’nün (MTA) yatırım programında yer almasına karşın “kaynak yokluğu" nedeniyle alınamayan, deprem zemin etüdü, deniz dibi çalışması yapacak geminin ihalesinde son aşamaya gelindi.
       Bürokratik işlemler, IMF ile imzalanan niyet mektubunda yer alan kamu yatırımlarının “kısılacağı" taahhütlerden doğan sıkıntılar nedeniyle alım gündemden çıkan “tam donanımlı sismik araştırma gemisi" projesi, geçen hafta Başbakanlıkça onaylandı.
       Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) Müsteşarlığı’nın şubatta “yatırım onayı" verdiği 25 milyon dolarlık (yaklaşık 16 trilyon lira) gemi alımı için Hazine Müsteşarlığı da “dış kredi onayıönı mayısta çıkardı.
       İki aydır Başbakanlık’ta bekleyen projenin buradan da olur almasının ardından MTA yetkilileri, şunları söyledi:
       “İhale dosyası büyük ölçüde hazır. Geminin teknik özellikleriyle üzerinde bulunacak cihazların karakteristiği de belirlendi. Bu ay içinde ihale duyurusu yapılacak. Geminin yapımı için 15 milyon dolar, sismik cihazlar için de 10 milyon dolar ayrıldı."
       Geminin “iki ve üç boyutlu derin sismik veri toplama sistemiöyle donatılacağını anımsatan MTA yetkilileri şunları söyledi:
       “Sonar cihazları, sualtı kameraları ve daha pek çok en son teknoloji içeren teçhizat, gemi inşasına paralel olarak sipariş edilecek. Gemi, 1 - 1.5 yılda çalışır duruma gelecek. İspanya, Norveç, İsveç, ABD gibi ülkeler gemi projesiyle ilgileniyor."