The Others Sivas davasında karar: 37 cana 33 idam

Sivas davasında karar: 37 cana 33 idam

17.06.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Sivas davasında karar: 37 cana 33 idam

Sivas davasında karar: 37 cana 33 idam


Madımak Oteli'nde 37 aydının hayatını kaybettiği davanın sanıkları, oybirliğiyle alınan karardan sonra tekbir getirdi


       2 Temmuz 1993'te Madımak Oteli'nin yakılarak 37 aydının hayatını kaybettiği olaylarla ilgili "Sivas Katliamı Davası"nda 33 kişinin "idamına" karar verildi.
       Yargıtay'ın, Ankara 1 Nolu DGM'nin verdiği ilk kararı "esas", ikinci kararı "usül" yönünden bozmasının ardından yeniden yapılan yargılamanın karar duruşmasına, dokuz sanık, avukatlar ve izleyiciler katıldı. Sanık avukatları, müvekkillerinin Türk Ceza Kanunu'nun "idam cezasının iyi halden dolayı müebbete çevrilmesi"ni düzenleyen 59. maddesinden yararlanmalarını talep etti.

'Aleviler ihbar etti'

       Savunmasını yapan sanık Ahmet Turan Kılıç, "alevi" komşusu tarafından ihbar edildiğini öne sürerken; "Sivas Valisi, `sünnileri ihbar' edin diyerek alevilere talimat vermiştir. Ezeli kinlerini almak istediler" dedi. Televizyon tamircisi olduğunu anlatan Kılıç, "Gözaltından çıkartılırken, olay kasetlerini izlemek isteyen ancak videoyu çalıştıramayan polisler beni çağırdı. Ben de tamir ettim. O sırada kasette Aziz Nesin çıktı. Ben de `Aleviyi sünniyi birbirine düşüren şerefsiz' dedim. Bu yüzden beni yargı önüne çıkardılar" diye konuştu.
       Sanıklardan Halil İbrahim Düzbiçer itfaiyeci olduğunu kaydederken, "Sivas'a gelenlerin çoğu Ankara ve İstanbul'a kızıl bayrak dikenlerdi. Ben komünistleri sevmem. Şeriatçıyım, ama zamanı gelinceye kadar tatbikata dökmem bunu. Yangını tasvip etmiyorum. Sivas hareketi, 2. Kuvay - ı Milliye hareketidir. Sivas'tan komünistleri atma hareketidir" iddiasında bulundu.
       Duruşmaya "9 numaralı Galatasaray forması"yla gelen sanık Durmuş Tufan, "Somuncuoğlu Hocam, Meclis'e gittiğinde milletvekilleri silahla karşıladı. Onlar, anayasal düzeni silahla bozmaya çalıştılar, biz değil. Savcılar ona baksın" dedi.

Oybirliğiyle 'idam'

       Son sözleri sorulan sanıklardan Düzbiçer, "Sivas'ı devlet yaktı" derken, tüm sanıklar beraatlerini istedi. Mahkeme Başkanı Orhan Karadeniz, duruşmaya verilen 1.5 saatlik aranın ardından kararı açıkladı.
       Mahkeme, TCK'nın "Anayasal düzeni zorla bozmaya kalkışmak" fiilini düzenleyen 146/1. maddesi uyarınca 38 sanığın idamına karar verdi. Dört sanık hakkındaki "idam" kararını, olay tarihinde yaşlarının küçük olmasından dolayı 20 yıla düşüren mahkeme, bir sanık hakkındaki cezayı da olay tarihinde akli dengesinin yerinde olmadığından 15 yıla indirdi ve 33 sanığı idama mahkum olduğunu açıkladı.
       Mahkeme, 50 sanığın yargılandığı davada dokuz sanığı 7'şer yıl 6 ay, bir sanığı da 5 yıl hapse mahkum ederken, bulunamayan iki sanık hakkındaki dosyayı ayırdı.