The Others Sultanahmet'te gövde gösterisi

Sultanahmet'te gövde gösterisi

12.05.1997 - 00:00 | Son Güncellenme:

Sultanahmet'te gövde gösterisi

Sultanahmette gövde gösterisi

İMAM hatip liselerinin orta kısımlarının kapatılması yolundaki çalışmaları protesto için Türkiye Gönüllü Teşekkülleri'nce Sultanahmet Meydanı'nda düzenlenen "İmam Hatipler ve Kuran Kurslarımıza Dokunmayın" mitingi onbinlerce kişinin katılımıyla gövde gösterisine sahne oldu. Mitingde yalnızca Türk bayrağı ve imam hatip flamasının taşınması istendi.
"İbadete açılsın" sloganlarıyla hedef haline gelen Ayasofya önünde panzer destekli polisler tarafından adeta etten duvar oluşturuldu. Katılımcıların haremlik - selamlık durduğu meydanda, bazı kişilerce yeşil bayraklar açılırken, tertip komitesinin uyarılarına rağmen bazı gruplar da "Millet burada, generaller nerede" sloganı attı.
Sultanahmet dün sabah erken saatlerden itibaren dolmaya başladı. İstanbul Emniyet Müdürü Ramazan Er'in telsiz talimatı üzerine kontrol noktalarındaki polislerden Kılık Kıyafet Kanunu'na aykırı giyinenlerin mitinge alınmaması istendi. Polisler bazı katılımcıların sarıklarını çıkararak alana girmelerine izin verdi. Bu kişilerin kontrolden geçtikten sonra sarıklarını tekrar taktıkları dikkat çekti.
Katılımcıların meydanda haremlik - selamlık durduğu miting İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Bu sırada bazı radikallerin ellerini havaya kaldırarak işaret yaptıkları görüldü. İmam Hatip Liseleri Mezunları ve Mensupları Derneği Genel Başkanı İbrahim Solmaz şöyle konuştu:
"Kuran öğreniminin engellemeye kimsenin gücü yetmez. Bu millet inançlarına sahip çıkacaktır ve Kur'an kursları da kapatılamayacaktır. Bizler imam hatiplerimizin orta kısmının kapatılmasına, üniversiteye girmelerinin engellenmesine, Kuran kurslarımızın kapatılmasına fırsat vermeyiz. Tüm idareciler aklını başına toplasın. Eğitim özgürlüğünü kısıtlamaya ve imam hatipleri kapatmaya çalışmak kimsenin haddine değildir. Alan oyunuyla imam hatiplilerin üniversiteye girişi engellenemez. İmam hatipliler üniversiteye girmeye devam edecektir."
İlim Yayma Cemiyeti Üyesi Mustafa Ergun da imam hatiplilerin bir sancı yaşadığını bunun bir doğum sancısı olduğunu söyleyerek,"Milletimiz kendi eğitim kurumlarının arkasındadır" dedi.
İstanbul'daki 23 imam hatip lisesinin okul aile birlikleri adına kürsüye çıkan Orhan Toz da, Anneler Günü'nde mitinge gelen anneleri selamdı. Toz, "Burası şu anda sath-ı vatandır. Burası Türkiye'dir. Burası dokuzuncu senfoniyi dinlemeye gelenlerin kuru kalabalığı değildir" dedi. Toz, alanı dolduranları şu sözlerine eşlik ettirdi:
"Biz anayız, babayız, veliyiz. Devlet veli olamaz. Veli olan bizleriz. Velayet hakkını ancak biz kullanırız. Çocuklarımızı istediğimiz yerde biz okuturuz. Çocuklarımızı İmam Hatip Liseleri'nde biz okuttuk, okutmaya devam edeceğiz."
Ensar Vakfı Genel Başkanı Ahmet Şişman ise imam hatiplerin siyasi çekişmelere alet edilmek istendiğini öne sürerek "Bu müesseselere el uzatanlar iflah olmaz. Karanlık güçlerin simsiyah oyunuyla karşı karşıyayız. Sanki şerefli ordumuz halkı ile karşı karşıya gelmiş gibi gösteriliyor. Ordumuzla asla karşı karşıya getirilemeyiz. Kim ki imam hatipleri siyasete alet eder, bir daha iktidar olamaz" dedi.
Tertip komitesi, miting öncesinde ve miting sırasında toplululuğu taşınacak bayraklar, parkartlar ve atılacak sloganlar konusunda sık sık uyardı. Ellerinde Arapça kelime - i tevhid yazılı yeşil bayraklar taşıyan bir grup, "Mücadelenin imam hatip liseleriyle ilgili olduğu" belirtilerek uyarıldı.
"Burası Türkiye, İsrail değil" ve "Satılmış Medya" şeklinde slogan atanlar da ikaz edildi.
Mitinge, RP'li TBMM Başkan Vekili Yasin Hatipoğlu, RP milletvekilleri Mustafa Baş, Hüseyin Kansu, Ali Oğuz, Mehmet Ali Şahin, Azmi Ateş, Tevfik Karakaya, Ahmet Doğan, ANAP Milletvekili Adem Yıldız, YDP Genel Başkanı Hasan Celal Güzel, BBP Genel Başkan Yardımcısı Recep Kırış, RP'li ilçe belediye Başkanları Feyzullah Kıyıklık, Nusret Bayraktar, Ahmet Genç, Ali Nabi Koçak, Recep Koral, MÜSİAD Başkanı Erol Yarar da katıldı.
Almanya'da bulunan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Tayyip Erdoğan'ın mesajı okundu. Erdoğan mesajında şöyle dedi:
"İmam hatip liselerini sinsi planlarla kapatma girişimlerini şiddetle protesto ediyorum. Kazanılmış hakların kaybı anlamını taşıyan ve gerçekci hiçbir yanı olmayan bu girişim milletin ruhunu yaralayan bir girişimdir. İmam hatip liselerini kapatmaya çalışmak her alanda tarihi bir hatadır. Milletimiz bu hatayı asla affetmeyecektir. Üzülmeyin, mahsun da olmayın. Zira inanıyorsanız mutlaka üstünsünüz."



TBMM Başkan Vekili Yasin Hatipoğlu, takdim edilirken yakasındaki imam hatip lisesi rozetini çıkarak topluluğa gösterip konuşmasında şiire de yer veren Hatipoğlu, şöyle konuştu:
"Aklı başında olan harakiri yapmaz. Kılıcı kendine saplayamaz. İmam hatipler kapatılırsa sine -i millete döner, derdimize ağlarız. 1953'ten bu yana imam hatip rozetini taşıyorum. Bu rozete sahip çıkamayacaksam, bırakın kafam kurusun. Romanya, Bulgaristan, Yugoslavya değil burası. İmam hatipler kapatılırsa, benim için milletvekilliğinin hiçbir anlamı kalmaz. Bu yolda ben kolumu, bacağımı vermezsem, oğlumdan başını isterler. Meclis'teki 548 insan, dayatmalara karşı çıkamıyorsa o zaman demokrasinin son kuralı uygulanır, yani sine -i millete dönülür. Milletvekilleri bu kalabalığa rağmen, sana ters düşerse, seninle milletvekili arasındaki vekalet akdi düşmüş olur.
İmam hatip mezunuyum. Meclis yönetiyorum. Kime ne zarar vermişim?"
Yeniden Doğuş Partisi Lideri Hasan Celal Güzel, Türkiye'de fikirler, inançlar ve demokrasinin susturulmak istendiğini öne sürdü. Güzel şöyle konuştu:
"MGK, İçişleri Bakanı, Milli Savunma Bakanı eğitimden ne anlar? MGK'nın hiçbir bağlayıcılığı yoktur. Bu ülkeyi MGK mı, hükümet mi, yoksa Meclis mi idare edecek? Hiçbir tank imanın önüne geçemez."
Kesintisiz eğitimi savunan politikacıların rüyalarında tank gördüklerini iddia eden Güzel sözlerini şöyle sürdürdü:
"Siz sahtekarsınız, dürüst değilsiniz, niyetiniz yalnız bunları kapatmak. Bu sistem ancak, faşist, komünist sistemlerde vardır. Türkiye, 50 yıl öncesinin zulüm dönemine, şeflik dönemine götürülmeyecektir. İnkılapları yapanlar şimdi yaşasa, bunları kaldırırlardı. Tıpkı evleriniz yıkılırken olduğu gibi, imam hatipler için de kapatılma sözkonusu olursa, önünde yatın, içinde oturun."
ANAP Yozgat Milletvekili İsmail Durak Ünlü, konuşması sırasında yuhalandı. Eğitimin iç politika malzemesi yapılmaması gerektiğini savunan Ünlü, "İlahi aşka engel olmak haddinize mi?" diye konuştu. Ancak yine de kalabalıktan tepki gördü. Konuşmanın sonunda "Vur vur inlesin, Mesut Yılmaz dinlesin" diye slogan atıldı. Mitingi düzenleyenler, taşkınlık yapanları uyardı. Sık sık tekbir getirilen miting sırasında, İSKİ'ye ait su tankerleri meydandakilere su dağıttı. Divanyolu güzergahını izleyen tramvay ise, güvenlik nedeniyle çalıştırılmadı.




Mitingde, "8 yıl değil, 80 yıl eğitime evet, imam hatiplerin kapanmasına hayır", "Siyaset için değil, eğitim özgürlüğü için buradayız", "Kuran kurslarına dokunmayın", "5'ten sonra üç olsun, sandıklar sizin olsun", "Okullar açılsın kapatılmasın", "Türkiyemi seviyorum 5+3 istiyorum", "5+3'ü destekliyorum", "5 + 3 bu kadar mı güç", "Halkın dediği olur", "İmam hatiplerin hesabını sandıkta sorarız", "Çocukları deliler değil, veliler yönlendirsin", "MGK cunta, hükümet kukla", "İmam hatipleri kapatmak sandıkta boğulmaktır" pankartları dikkat çekti.
"Dont close my school - Okulumu kapatma" yazılı İngilizce pankart da meydanda yer aldı. Bu arada "İmam hatipler kapatılamaz", "Kuran kursları kapatılamaz", "Öğrenim hakkımız engellenemez", "Eğitim hakkımız engellenemez", "İslama uzanan eller kırılır", "İslami hareket engellenemez", "Ayasofya ibadete açılsın" şeklinde sloganlar atıldı.