The Others Yabancı Yöneticilere Çözüm Danışmanlığı

Yabancı Yöneticilere Çözüm Danışmanlığı

24.06.2001 - 00:00 | Son Güncellenme:

Solutions Consultancy International Ltd., yurtdışından gelen yabancı yönetici ve konukların Türkiye’de en iyi ve sorunsuz şekilde yaşamaları için çaba gösteriyor.

Yabancı Yöneticilere Çözüm Danışmanlığı

Yabancı Yöneticilere Çözüm Danışmanlığı

Solutions Consultancy International Ltd., yurtdışından gelen yabancı yönetici ve konukların Türkiye’de en iyi ve sorunsuz şekilde yaşamaları için çaba gösteriyor.

SİBEL KÖKLÜ

Yabancı Yöneticilere Çözüm Danışmanlığı
Solutions Consultancy International Ltd.’in sahibi Belma Kahveci, Reuters’da geçirdiği 10 yılın sonunda, hem yurtdışını hem de Türkiye’yi iyi tanımanın avantajıyla kendi işini kurmaya karar verdi. Reuters’da çalıştığı yıllarda yurtdışından gelen üst düzey yönetici ve konukların karşılanıp ağırlanması gibi konularda epey deneyim kazanmıştı. Üniversite eğitimi ve sonrasında, uzun yılar Avrupa’da yaşamanın verdiği avantajı da kullanarak bu alanda çalışmaya karar verdi. Amacı, bazı önyargılarla gelen yabancıları hem en iyi şekilde ağırlamak hem de Türkiye’yi gerçekten tanımalarına yardımcı olmaktı. Şirketini açtığı 1999 yılından bu yana, sektörde bu alanda hizmet veren ilk isimlerden biri olma başarısını gösterdi.
Belma Kahveci, relocation management ve business event olmak üzere iki alanda yoğunlaştıklarını söylüyor;
'Relocation Solutions dalında, bir firmanın yurtdışından gelen yabancı yöneticisinin oturma ve çalışma izni almasından tutun, evinin bulunması ve döşenmesine, çocuklarına okul bulunması ve evine telefon bağlanmasına kadar aklınıza gelen her türlü desteği veriyoruz. Yabancıların kafasında buraya gelince kaybolacakları korkusu var. Bizim amacımız onları kendi ülkelerindeki kadar iyi handling etmek.
Business Solutions konusunda ise, konferans, seminer, kongre, takım motivasyonu, hedef belirlemeden tutun, firmaların VIP handling’ine kadar pek çok alanda hizmet veriyoruz. Dilerlerse asistanlık servisi de yapıyoruz ve kaldıkları sürece destek oluyoruz. Örneğin geçen gün bir müşterimiz aradı. Türkiye’ye ilk defa gelecek olan karısı için özel bir karşılama istedi. Bir limuzin kiraladık, kırmızı güller aldık ve güzel bir restoranda masa ayarladık. İnsanların gözündeki mutluluğu görmek çok hoş'.
Türkiye’nin relocation management konusunda doymamış bir pazar olduğunu söyleyen Belma Kahveci; 'Bu alanda yapılacak bir sürü iş var. Yabancılar geldikçe bu tarz işler çoğalacak. Buna göre esneklik ve ataklık göstermek gerekiyor. Bence bu iş çok gelişecek. Başarılı olmak için de yüksek anlayış, iyi iletişim ve esneklik şart' diyor.

Outsourcing yaygınlaşacak
Türkiye’de outsourcing hizmetinin yeni yeni yayıldığını söyleyen Belma Kahveci, her iş için eleman almak yerine bazı işleri dışarıya vermenin daha verimli olduğunu belirtiyor; 'Firmalar hantal olmayı yeğliyorlar ama bu değişmek zorunda. Her iş için eleman alamazsınız. Dışarıda ana konusu bu iş olan insanlar var. Hem böylesi daha verimli. Avrupa’da ve ABD’de bir yabancı gelince hemen relocation firmaları aranır. Ben bu işe başlamadan önce Avrupa’da birkaç tanesi ile görüştüm. Türkiye’de ana konusu bu iş olan birkaç tane firma var. Firmaların kendi handling’lerini yapması, elemanlarının performansı açısından yanlış ve yetersiz oluyor. Çünkü herkesin çok işi var. Ayrıca bunlar geçici yoğunluklar olduğu için içerde birini istihdam etmek çok da verimli değil. Dolayısıyla bu işlerin outsource edilmesi lazım. Ama insanlar işini kaybetme korkusuyla yaklaşıyor bize. Oysa daha verimli çalışmaları mümkün. Yine de Türkiye’nin bu konuda iki yıl öncesine göre epey mesafe katettiğini söylemek mümkün'.