The Others Yıldönümü mesajı

Yıldönümü mesajı

11.05.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Yıldönümü mesajı

Yıldönümü mesajı


Hukukçular, "yıldönümü mesajı" geleneğini sürdürüyor. Yargıtay ve Anayasa Mahkemesi'nden sonra Danıştay da kuruluş yıldönümünde hükümeti salladı


       Danıştay'ın 132. kuruluş yıldönümü törenine katılan Başbakan Bülent Ecevit, Danıştay Başkanı Erol Çırakman ve Türkiye Barolar Birliği Başkanı Eralp Özgen'in sert eleştirileriyle karşılaştı. Çırakman, TCK'nın laiklikle ilgili maddelerinin kaldırılmasına yönelik çalışmaların büyük sakınca doğuracağını söylerken, Özgen de, devrim yasalarına aykırı faaliyet gösteren tarikatlara okul izni verilmesinin, şeriatçı diktatörlüğe hizmet anlamına geldiğini belirtti.
       9. ve 10. cumhurbaşkanları Süleyman Demirel ve Ahmet Necdet Sezer'in yanı sıra TBMM Başkanı Yıldırım Akbulut'un da katıldığı törende konuşan Çırakman, laiklik konusunda yöneticilerin üzerlerine düşeni yapmadığını savunarak şöyle konuştu:
       "Ancak, yapılmak istenen mevzuat değişikliklerinin, laik düzenin korunmasına yönelik bir düzenlemenin ya da bu amaçla uygulanan bir yaptırımın ortadan kaldırılması şartına bağlı kılınmasını anlamak mümkün değildir. Bu pazarlıkların zaman zaman mevcut düzen aleyhine ödünle sonuçlanması ve bu sonucun, toplumda demokratik ve hür düşüncenin sağlanmasına yönelik olduğunun ifade edilmesi ayrıca düşündürücüdür.
       Kişinin özgür şekilde yaşaması olanağını tanımayan, ülkeyi din adına yönetenlere sınırsız itaati emreden şeriat düzeninin terk edilip demokratik düzene geçişin, toplumumuzun bugünkü çağdaş ve saygın niteliğini kazanmasındaki rolünü kimse inkar edemez. 80 yıla varan demokratik devlet yaşantısına karşın, ilk çağlardaki dinsel yaşama özlem duyan, bağlı olduğu devleti, şeriat hükümlerinin uygulandığı İslami teokratik devlet haline dönüştürebilmek için ona karşı savaş açtığını açıklamaya kadar varan, görüş, davranış ve hatta eylemlerin toplumumuzda hala mevcut olması, cumhuriyetimizi kuranların emanetinin yeterince korunamadığını göstermektedir."

Kararlara saygı

       İdarenin yargı kararlarını uygulamada "isteksiz" davrandığını da ifade eden Çırakman, şunları söyledi:
       "İdarenin, yargı kararlarını, kendi subjektif değerlendirmelerine dayanarak, iyi veya kötü, olumlu veya olumsuz, işe yarar veya yaramaz biçiminde nitelendirmek, böylece bir kısmını uygulamamak gibi bir hak ve yetkisi yoktur. İdarenin işine gelemeyen yargı kararını uygulamaması, bağımsız yargının varlığına çok ağır bir tehdit anlamını taşır, onun varlığını ve işlevini tartışmalı hale getirir."

Özgen de susmadı!

       Özgen de, Sezer'in, "laiklik olmadan özgürlük ve demokrasiden söz edilemeyeceği" yönündeki görüşüne tamamen katıldığını belirterek, kimsenin, demokrasinin olanaklarını kullanarak, demokrasiyi yıkma hakkı olamayacağını dile getirirken, isim vermeden Fethullah Gülen'e değinde ve şöyle konuştu:
       "Hizbullah, Türkiye'nin gerçeğini göstermektedir. Sivas Madımak Oteli'nde, 'şeriat isteriz' diye 37 kişiyi yakanlar da bir başka gerçektir. Laiklik karşıtı bir belediye başkanı, 'laiklere zorla şeriat enjekte edeceğiz' diyerek, kendi yandaşlarının temel felsefesini açıklarken, şeriat düzenini savunmayı serbest bırakmanın ne derece gerçekçi olduğunu takdirlerinize sunuyorum.
       Devrim yasalarına aykırı faaliyet gösteren tarikatların okul açabilmesini isteyenler, demokrasiye mi şeriatçı bir diktatörlüğe mi hizmet ettiklerini iyi değerlendirmelidir."
       Özgen, bazı kesimlerin tarikat okullarına meşruluk kazandırma çabaları içinde olduğunu ifade ederek, "Sormak istiyorum: Fikri hür, irfanı hür, vicdanı hür kuşakları tarikat okullarında mı yetiştireceğiz?" diye sordu. Özgen'in bu sözlerine salondon büyük alkış gelirken, Ecevit'in alkışlamaması dikkat çekti.

HSYK sistemi değişmeli

       Anayasa değişikliklerinde, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK) yapısına ilişkin bir değişikliğin gündeme alınmamasını üzüntüyle karşıladığını ifade eden Çırakman, HSYK'da Adalet Bakanı ve Bakanlık Müsteşarı'nın bulunmasının yanı sıra, en büyük sakıncanın, yedi üyeden dördünün oyuyla Yargıtay ve Danıştay'a üye seçilmesi olduğunu belirtti. Böyle bir sistemde seçilebilmek için subjektif ilişkiler ve ölçülerin ön plana çıkacağını dile getiren Çırakman, bir diğer olumsuzluğun da, HSYK kararlarının yargı denetimi dışında tutulması olduğunu ifade etti.
       Özgen de, yargıç ve savcıların dost seçiminde dikkatli olması gerektiğini, İstanbul DGM Başsavcısı Oktay Çakır olayının bu açıdan olumsuz kuşkular doğurduğunu kaydetti.

Tahkim yanlış

       Anayasa'da geçen yıl yapılan değişiklikle idareyle yabancı şirketler arasında yapılacak sözleşmelerden doğan uyuşmazlıkların tahkimle çözümüne olanak sağlanmak istendiğini anımsatan Çırakman, bunun, Danıştay'ın denetim alanının sınırlandırıldığını ve Anayasa'nın 125. maddesinin uygulama alanını "yok denecek kadar" daralttığını kaydetti.

Demirel-Sezer yanyana

* Danıştay Başkanı Erol Çırakman, üyeler, savcılar ve tetkik hakimleri, törenden önce Anıtkabir'i ziyaret etti. Çırakman, Anıtkabir Özel Defteri'ni imzalayarak Atatürk'e bağlılıklarını bildirdi.
       * Çırakman, törene katılan Sezer, Demirel, Ecevit ve Akbulut'u karşıladığı kapıdan, törenden sonra da uğurladı. Törene 06 AZS plakalı Toyota marka araçla gelen Sezer, gazetecilerin ısrarıyla, Demirel ile üç kez el sıkıştı.
       * Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan törende, Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Haşim Kılıç, Devlet Bakanı Şuayip Üşenmez, Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk, Yargıtay Birinci Başkan Vekili Mater Kaban, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Vural Savaş, HSYK, Anayasa Mahkemesi ve Danıştay üyeleri hazır bulundu.
       * Özgen'in ardından tören sunucusunun sahneye davet ettiği Demirel, eliyle konuşma yapmayacağını işaret ederek kürsüye gelmedi.