Ege Tireli sütçü öyle mutlu ki

Tireli sütçü öyle mutlu ki

13.12.2017 - 05:55 | Son Güncellenme:

Süt üretiminin talepten daha fazla artmasıyla birçok bölgede üreticiler sütünü pazarlayamıyor. Bu durumdan Küçük Menderes Havzası en az etkilenen bölge oldu

Tireli sütçü öyle mutlu ki

İzmir Büyükşehir Belediyesi ile işbirliği yapan Tireli süt üreticileri, sütte arz fazlası nedeniyle yaşanan kriz sürecini sıkıntısız aşmayı başardı. Türkiye’de son üç yılda yeme yapılan zam oranı yüzde 57 iken, süt fiyatları sadece yüzde 13 arttı ve bu durum da süt üreticilerinin sıkıntılı bir durumdan geçmelerine sebep oldu. Ülke genelinde süt üretiminin talepten daha fazla artması ve arz fazlası oluşmasına nedeniyle, son dönemde birçok bölgede üreticiler sütünü pazarlayamaz duruma düştü.

Haberin Devamı

209 liralık destek

Kooperatif kanalıyla süt alımları sayesinde İzmir’de Küçük Menderes Havzası, bu durumdan en az etkilenen bölge oldu. Örgütlenmenin olmadığı bölgelerde sütün alım fiyatı 1 liraya kadar düştü, Tire’de çiğ süte litre başına 1.30-1.40 lira arasında ödeme yapılıyor. İzmir’de Tire Süt Kooperatifi’nin 2 bini aşkın ortağı, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin desteğiyle sağlanan güçlü örgütlenme modeli ve oluşturulan marka değeri sayesinde, krize rağmen güçlü bir şekilde ayakta kalmayı sürdürüyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi, ‘Okul Sütü’ projesi olarak başlayan ve 2012 Eylül ayından itibaren ‘Süt Kuzusu’ projesi olarak devam eden alımlar kapsamında, 2006 yılından bu yana Tire Süt Kooperatifi aracılığıyla süt üreticilerine 209 milyon liralık destek sağladı. 2009 - 2017 yılları arasında sadece Tire Süt Kooperatifi ile yapılan sözleşmelerin bedeli 195 milyonu aştı.

Haberin Devamı

Proje kapsamında 2006-2012 yılları arasında 220 bin çocuğa düzenli olarak süt dağıtıldı. Projenin Milli Eğitim Bakanlığı tarafından uygulanmasının ardından Büyükşehir Belediyesi, çalışmalarını 1-5 yaş grubu çocuklar için Süt Kuzusu adı altında sürdürüyor. 1-5 yaş arasındaki çocuklara ayda 8 litre sağlıklı süt dağıtılıyor. Bu yıl Suriyeli mülteci çocukların da dahil edimesiyle projeden yararlanan çocuk sayısı 128 bin 769’a çıktı.