Siyaset Türkiye haritasında tablo yine değişmedi

Türkiye haritasında tablo yine değişmedi

11.08.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Halkın ilk kez sandığa giderek seçtiği cumhurbaşkanı, yüzde 51.95’lik oy oranıyla Başbakan Recep Tayyip Erdoğan oldu Demirtaş, yerel seçime kıyasla oyunu yarı oranında artırarak, ‘ikinci büyük çıkışı’ yapan isim oldu Çatı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu’nun aldığı oylar, CHP?ve MHP’nin yerel seçim oy oranının altında kaldı

Türkiye haritasında tablo yine değişmedi

Türkiye’nin halkın oyuyla seçilen ilk Cumhurbaşkanı, yüzde 51.95 ve 20.5 milyon oy ile 2003’ten bu yana Başbakanlık görevini yürüten Recep Tayyip Erdoğan oldu. Erdoğan, 30 Mart yerel seçimlerine kıyasla oy oranını yüzde 6.4 oranında artırdı. 30 Mart seçimlerinde çatı partilerinin aldığı oya kıyasla çatı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu’nun oy oranı ise yüzde 7 civarında azalarak yüzde 38.3’te kaldı. HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ise partisinin yerel seçimde aldığı yüzde 6.4 oy oranını neredeyse yarı yarıya artırdı.
Cumhurbaşkanını seçmek için Türkiye ve yurtdışında yaklaşık 40 milyon seçmen sandığa gitti.
AA’nın verilerine göre, Ak Parti’nin adayı Erdoğan, sandıkların yüzde 98.75’sinin açıldığı saat itibarıyla oyların yüzde 51.95’ini alırken, oy sayısı 20 milyon 519 bin 447 oldu. 30 Mart yerel seçimlerinde 45.5 oy alan Erdoğan’ın oyu yüzde 6.4 oranında artarken oy sayısı aynı kaldı. Katılım oranının az olması Erdoğan’ın yüzdelik payda oy oranını artırdı. Yani oy vermeyen 15 milyona yakın seçmen, seçimin en büyük belirleyeni oldu ve ikinci tura geçilmemesi sonucu doğurdu.

Çatı yüzde 38.3’te kaldı
14 partinin ortak adayı İhsanoğlu, yüzde 38.3 oranında oy alırken, 15 milyonun biraz üzerinde oy aldı. 30 Mart’ta İhsanoğlu’nu destekleyen partilerin sandık sonucu yüzde 45.1 olmuştu; koalisyon yüzde 6.8 oy kaybı yaşadı. İhsanoğlu’nun oy sayısı CHP ve MHP’nin 30 Mart toplamında elde ettiği miktarın 4 milyon altında kaldı. Bu durum MHP seçmeninin Ak Parti’ye kaydığı, CHP seçmeninin bir bölümünün Demirtaş’a destek verdiği yorumuna neden oldu.

Demirtaş baraja yaklaştı
HDP’nin ve tüm bileşenlerinin ortak adayı Demirtaş, seçimden oylarını büyük oranda yükselterek çıkmasına karşın, kendilerine hedef olarak koydukları yüzde 10’luk psikolojik eşiğin 0.3 altında kaldı.
Yüzde 9.7 oy oranında kalan Demirtaş, 3 milyon 800 bini aşkın oy aldı. Demirtaş’ın partisi, 30 Mart seçimlerinde 6.4 oy almıştı. Bu seçimde Demirtaş’ın partisinin oy oranını yüzde 50’ye yakın artırdı.

13 ilde yüzde 70’i geçti
55 ilde ilk sırayı alan Erdoğan, Çankırı, Elazığ, Erzurum, Gümüşhane, Konya, Malatya, Kahramanmaraş, Rize, Sivas, Trabzon, Aksaray, Bayburt ve Düzce dahil 13 ilde yüzde 70’in üzerinde oy aldı. Erdoğan, Rize’de yüzde 80.6, Bayburt’ta ise yüzde 80.3 ile rekor kırdı. Erdoğan’ın memleketi Rize’nin Güneysu ilçesinde ise yüzde 92.2 oranında rekor bir oy aldı.

Haberin Devamı

MHP oyları kaydı mı?
Çatı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu, memleketi Yozgat’ta ise hüsran yaşadı; yüzde 33.1 oy alarak Erdoğan’ın yüzde 32 oy gerisinde kaldı. İhsanoğlu, kendisini destekleyen partilerin 30 Mart oyları dikkate alındığından Aksaray’da yüzde 19, Sivas’ta yüzde 16, Adıyaman’da ve Gümüşhane’de yüzde 15, Kahramanmaraş ve Çankırı’da yüzde 14, Elazığ’da yüzde 13 gerisinde kaldı. Bu durum, MHP seçmeninin oylarının Erdoğan’a kaydığı yorumlarını güçlendirdi. Öte yandan MHP’nin 30 Mart’ta seçim sonuçlarında belediye başkanlığı kazandığı Karabük, Osmaniye, Isparta ve Bartın’da Erdoğan ilk sırayı aldı.

Demirtaş 11 ilde ipi göğüsledi
HDP Eşbaşkanı Demirtaş, seçimlerde Ağrı, Diyarbakır, Hakkâri, Mardin, Muş, Siirt, Tunceli, Van, Batman, Şırnak ve Iğdır’da ipi göğüsledi. Bu kentlerde Türkiye genelinde olduğu gibi oy oranını artıran Demirtaş’ın özellikle CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun memleketi Tunceli’de yüzde 50’nin üzerine çıkması sürpriz oldu. Demirtaş, Alevi nüfusu yoğun olan kentlerde de oyunu yükseltti. Demirtaş, Hakkâri’de yüzde 86.1 Şırnak’ta ise yüzde 83.2 oranında oy aldı.