Siyaset Türkiye’nin yanındayız!

Türkiye’nin yanındayız!

14.05.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Pekin’de bir dizi görüşme yapan Erdoğan, Yunanistan Başbakanı Çipras’tan darbeci askerlerin iadesi için gerekli adımların atılmasını istedi. Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ise Erdoğan’la yaptığı görüşmede “Türkiye’ye tehdit oluşturan hiçbir yapılanmaya izin vermeyeceğiz” dedi...

Türkiye’nin yanındayız

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Uluslararası İşbirliği İçin Kuşak ve Yol Forumu’na katılmak üzere geldiği Çin’in başkenti Pekin’de dün bir dizi ikili görüşme yaptı.

Haberin Devamı

Zirvenin ev sahibi Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile de görüşen Erdoğan, Büyük Halk Meclisi’ne gelişinde Çin Devlet Başkanı Şi Cinping tarafından resmi törenle karşılandı. Karşılama töreninin ardından Erdoğan ve Şi başkanlığında heyetlerarası görüşmeye geçildi. Görüşme yaklaşık 45 dakika sürdü. Basına kapalı gerçekleşen görüşme sonrasında, Erdoğan ve Şi huzurunda iki ülke arasında bazı anlaşmalar imzalandı. Bu kapsamda, heyetler arasında, “suçluların karşılıklı iade anlaşması”, “uluslararası karayolları üzerinde taşımacılık anlaşması” ve, “Çin Halk Cumhuriyeti ile karşılıklı kültür merkezlerinin kurulmasına ilişkin anlaşma” imza altına alındı. Görüşmede Şi’den Erdoğan’a FETÖ ile mücadele desteği geldi.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre görüşmede, başta Suriye olmak üzere terörle mücadele konusu da ele alındı. İki lider, Suriye meselesinin siyasi geçiş süreciyle çözülebileceğini bildirdi. Bu kapsamda Astana ve Cenevre süreçlerinin desteklenmesi ve hızlandırılması gerektiği belirtildi.

Çin Devlet Başkanı Şi, FETÖ ile mücadele konusunda da Erdoğan’a destek verdi. Şi, mücadele konusunda çeşitli adım attıklarını belirterek, “Türkiye’ye tehdit oluşturan hiçbir yapılanmaya izin vermeyeceğiz. Bu konuda Türkiye ile işbirliği içinde olacağız. Türkiye’nin hassasiyetini biliyoruz ve bu mücadele Türkiye’nin yanındayız” dedi.

Erdoğan, dün ayrıca Pakistan Başbakanı Navaz Şerif, Macaristan Başbakanı Viktor Orban ve Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres ile de bir araya geldi. Bu görüşmelerde de ikili ilişkiler ve Suriye başta olmak üzere bölgesel konularda masaya yatırıldı.

Türkiye’nin yanındayız
Çipras’a darbeci askerler sitemi!

Erdoğan dün ilk olarak Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras’ı kaldığı otelde kabul etti. Erdoğan ve Çipras, özellikle ikili ilişkiler ve üst düzey ziyaretlerin artırılması konusunda fikir alışverişinde bulundu. Bu çerçevede, Yunanistan ile yapılan İş Birliği Konseyi’nin bir sonraki toplantısının sonbaharda Selanik’te yapılmak üzere mutabık kalındı.

‘Gerekli adımları atın’

Haberin Devamı

Görüşmede, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından Yunanistan’a kaçan darbeci askerlerin durumu da gündeme geldi. Darbecilerin iade edilmemesi nedeniyle Çipras’a sitem eden Erdoğan, darbeye karışmış bu kişilerin Yunanistan’da durmasının doğru olmadığını vurguladı. Erdoğan, darbeci askerlerin iadesiyle ilgili gerekli adımları atılmasını da istedi. Çipras’ın ise konuyla ilgili yargı sürecini işaret ettiği öğrenildi.

Ege Denizi’ndeki gerginliklerin azaltılması konusunu da görüşen Erdoğan ve Çipras, muhtemel sorunların diyalog yoluyla çözülmesi gerektiğini vurguladı. Erdoğan ve Çipras’ın görüşmesindeki diğer bir gündem maddesi ise Kıbrıs meselesi oldu. İki lider, pozitif bir gündemle Kıbrıs meselesinin çözüme kavuşturulması için çalışma yapılması konusunda mutabık kaldı.

Yazarlar