Siyaset Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Venezuela'ya tarihi ziyaret: Dayanışmamızdan rahatsız oluyorlar

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Venezuela'ya tarihi ziyaret: Dayanışmamızdan rahatsız oluyorlar

04.12.2018 - 08:15 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Venezuela Devlet Başkanı Maduro ile birlikte yaptığı ortak açıklamada tarihi bir ziyaret gerçekleştirdiklerini belirterek “İki ülke olarak bu aşamaya gelene kadar pek çok badireler atlattık. Venezuela ile güçlü dayanışmamız bazı çevreleri rahatsız ediyor” dedi

Cumhurbaşkanı Erdoğandan Venezuelaya tarihi ziyaret: Dayanışmamızdan rahatsız oluyorlar

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün Latin Amerika programının son durağı olan Venezuela’da, Devlet Başkanı Nicolas Maduro tarafından başkent Caracas’ta resmi törenle karşılandı. Törende Venezuelalı askerlerin İstiklal Marşı’nı hep bir ağızdan okuması dikkati çekti.

Haberin Devamı

Kazan kazan anlayışı

İki lider, Teresa Carreno Tiyatro Binası’nda düzenlenen Türkiye Venezuela İş Forumu’na katıldı. Erdoğan, burada yaptığı konuşmasına Latin Amerika’nın özgürlük savaşçısı olan Simon Bolivar’ın memleketinde bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek başladı. Ankara’nın en merkezi caddelerinden birine Simon Bolivar’ın adını vererek hatırasını yaşattıklarını, dile getiren Erdoğan, şöyle devam etti: “Bugün gerçekten ülkelerimiz adına tarihi bir ziyarete şahitlik ediyoruz. Türkiye Cumhurbaşkanı olarak ülkemizden Venezuela’ya ilk defa devlet başkanı düzeyinde ziyaret gerçekleştirmekten büyük onur duyuyorum. Değerli dostum Devlet Başkanı Sayın Maduro nezdinde Venezuela halkına misafirperverlikleri için gönülden teşekkür ediyorum. Ülkelerimiz arasında sağlam dostluk ve dayanışma bağları bulunuyor. Kazan kazan anlayışıyla Venezuela ile iş birliğimizi çeşitlendirmeye ve her alanda derinleştirmeye gayret ediyoruz.” İki ülkenin bu aşamaya gelinceye kadar pek çok badireler atlattığını dile getiren Erdoğan, “Ticaret Bakanlığımız ve Türkiye İhracatçılar Meclisinin 26 Nisan 2017 tarihinde Caracas’ta düzenlediği İş Forumu, iki ülke için çok önemli bir başlangıç oldu. Daha sonra Ankara’da yapılan ortak iş birliği komisyonunun ikinci toplantısında Türkiye-Venezuela İş Forumu’nu gerçekleştirmiştik” dedi.

Haberin Devamı

‘Dünyaya mesaj oldu’

Erdoğan, bugün imzalanacak ekonomik ve ticari iş birliği anlaşmasının yürürlüğe girmesiyle karma ekonomik komisyon mekanizmasını da kurmuş olacaklarını açıkladı. Erdoğan, “Sadece ekonomi alanında değil, bölgemizi ve tüm dünyayı etkileyen sorunlarla da Başkan Maduro ile yakın temas halinde olacağız” dedi.

Maduro’nun, İslam İşbirliği Teşkilatı’nın “Kudüs” konulu olağanüstü zirvesine “Bağlantısızlar Hareketi Dönem Başkanı” sıfatıyla katıldığını hatırlatan Erdoğan, bunun dünyaya verilmiş güçlü bir mesaj olduğunu söyledi. Maduro’nun, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne fiili olarak geçildiği 9 Temmuz’daki yemin törenine katılarak kendisini onurlandırdığını söyleyen Erdoğan, şöyle devam etti: “İslam düşmanlığının arttığı, Batılı ülkeler tarafından yabancı karşıtlığının körüklendiği bir dönemde Sayın Başkan’ın bu örnek tavrının son derece kıymetli olduğunu düşünüyorum. Elbette Venezuela’nın mazlum ve mağdurla sergilediği bu güçlü dayanışmasının bazı çevreleri rahatsız ettiğinin de farkındayım. 5 Ağustos’ta meydana gelen elim hadise, Sayın Maduro ile beraber Venezuela halkının bağımsızlık iradesine yönelik kalleşçe bir saldırıdır. Venezuela halkının iradesini gasbetmeye yönelik bu tür teşebbüsleri asla tasvip etmediğimizin altını çizmek istiyorum.”

Haberin Devamı

Yaptırımlara tepki

Erdoğan, “Latin Amerika ve Karayipler bölgesine dönük projelerimizde bölgesel örgütlerle iş birliği de çok önemli bir yer tutuyor. Tek taraflı yaptırımları ve ticareti kısıtlayıcı önlemleri doğru bulmuyoruz. Son aylarda ağır ekonomik saldırıya maruz kalan bir ülke olarak, küresel ticaret sisteminin parametrelerini yok sayan keyfilikleri tasvip etmiyoruz. Türkiye olarak kural temelli şeffaf bir ticaret sistemi çerçevesinde tüm ülkelerle iş birliğinden yana ön yargısız bir tutum izliyoruz” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Erdoğandan Venezuelaya tarihi ziyaret: Dayanışmamızdan rahatsız oluyorlar

Caracas’a cami

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Venezuela Devlet Başkanı Maduro, heyetler arası ve baş başa görüşmelerin ardından ortak basın toplantısında konuştu. Toplantıda Caracas’a cami yaptırılacağını söyleyen Erdoğan, bu konuda talimatın verildiğini çalışmalara başlanacağını kaydetti. Maduro da Türkiye ile yakın ilişkiler içinde olduklarını vurgulayarak Diriliş Ertuğrul dizisini özellikle severek takip ettiğini söyledi.