Siyaset Yargı, yürütmenin emrine girdi

Yargı, yürütmenin emrine girdi

02.09.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

CHP lideri, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde yapıldığı için katılmadığı adli yıl açılış töreninde, Cumhurbaşkanı salona girdiğinde yargıçların ayağa kalkmasını, Cumhurbaşkanı’nın törende konuşmasını sert ifadelerle eleştirdi

Yargı, yürütmenin  emrine girdi

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde düzenlenen adli yıl açılış törenine ilişkin olarak, “Cumhurbaşkanı salona girdiği zaman herkes ayağa kalkmaz. Ben ayağa kalkarım, bürokratlar da kalkar ama hâkimler bürokrat değildir. Adli yılı açtı, güzel. Bir de kalkıp siyasi bir konuşma yapıyorsunuz. Tam bir yüz karası toplantıdır bu” dedi.

Haberin Devamı

CHP Genel Merkezi’nde sorularını yanıtlayan Kılıçdaroğlu, Efkan Ala’nın istifasına ilişkin soru üzerine, “Ayrıntıları bilmiyoruz ama bir partinin iç işi gibi gözüküyor” dedi. Kılıçdaroğlu, adli yıl açılışında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın konuşmasını nasıl değerlendirdiğine ilişkin bir soru üzerine şunları kaydetti:

YENİKAPI RUHU: Cumhurbaşkanı’nın şu sözüne yürekten katılıyorum. Yenikapı ruhu yaşatılmalı. Yenikapı’da 12 maddelik bir konuşma yaptım. Konuşmanın birinci maddesi şuydu: Camiye, kışlaya, adliyeye siyaseti sokmayın. Eğer siz buralara siyaseti sokarsanız, bu Türkiye’nin başı beladan kurtulmaz. Bugün, açıkça adliyeye siyasetin sokulduğuna hep beraber tanıklık ettik. Cumhurbaşkanı diyor ki, ‘Burası milletin mekanıdır. Milletin mekanında yargının adli yıl açılışı yapması doğaldır’. Türkiye’nin tamamı milletin mekanıdır. Cumhurbaşkanlığı Sarayı da TBMM de millete aittir. ama devletlerin gelenekleri vardır. Adli yıl açılışını TBMM’de yapamazsınız.

Haberin Devamı

KAÇA MAL OLDU BİLMİYOR: Milletin mekanı diye Cumhurbaşkanı gidip adliyede konuşma yapabilir mi? Bakanlar Kurulu gelip TBMM’de toplanabilir mi? Her yerin kendine ait özelliği vardır. Yargı bağımsızlığı dediğimiz bir kural vardır. ABD’de devlet başkanı bir salona girdiği zaman hakimler varsa ayağa kalkmaz, alkışlamaz. Bizde hep beraber ayağa kalkıp alkışlıyorlar. Ne demektir bu? Yargı, yürütmenin emrine girdi demektir. Yargı, siyasete bulaştı demektir.

TAM BİR YÜZ KARASI: Cumhurbaşkanı salona girdiği zaman herkes ayağa kalkmaz. Herkesin bir yeri, ağırlığı vardır. Ben ayağa kalkarım. Bürokratlar da kalkar ama hakimler bürokrat değildir. Adli yılı açtı, güzel. Bir de kalkıp siyasi bir konuşma yapıyorsunuz. Tam bir yüz karası toplantıdır bu. Bu, anayasanın ve hukukun açıkça ayaklar altına alınmasıdır.

DARBE FIRSATÇILIĞI: Bu ülkenin birliği ve bütünlüğü için ne gerekiyorsa yapıyoruz. Ama, biz bunu yaparken birileri darbe fırsatçılığı yapıp, bütün yargıyı toplayacak... Bu, yargıyı aşağılamak demektir. Adli yılın açılışında savunma makamı konuşur, yani TBB Başkanı, Yargıtay Başkanı konuşur. Devletin geleneği budur. İlk kez bütün gelenekleri bir tarafa...