Siyaset Yargıtay'dan Feyzioğlu'na 'Beştepe' tepkisi

Yargıtay'dan Feyzioğlu'na 'Beştepe' tepkisi

29.08.2016 - 16:29 | Son Güncellenme:

Yargıtay Başkanlığı, 1 Eylül Adli Yıl Açılış Töreni'nin Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde yapılmasını yargı bağımsızlığına aykırı bularak törene katılmayacaklarını açıklayan Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu'na sert tepki gösterdi. Yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığının Yargıtay tarafından büyük bir özenle ve titizlikle korunmakta olduğu belirtilen açıklamada, "Kapasitesi sınırlı ve güvenlik açısından sıkıntılı olabileceği anlaşılan bir otelin toplantı salonu yerine sahibi devlet ve millet olan bir kongre salonunda bu toplantının yapılacak olmasının nasıl yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığını zedeleyeceğini anlamakta zorluk çekmekteyiz" denildi.

Yargıtaydan Feyzioğluna Beştepe tepkisi

Yargıtay Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada, her yıl 1 Eylül'de yapılan adli yıl açılış törenlerinin hazırlık çalışmaları ve törenin gerçekleştirilmesinin Yargıtay tarafından düzenlendiği belirtildi. Bu yıl da tören hazırlıklarına nisan ayında başlanıldığı, yapılan hazırlık çalışmaları sonucunda törenin yapılacağı salon olarak Ankara'da bir otelin salonu tercih edildiği ve tüm davetiyelerin davetlilere gönderildiği belirtilen açıklamada, "Hazırlık çalışmaları bu doğrultuda devam ederken 15 Temmuz 2016 günü milletimize ve devletimize karşı gerçekleştirilen darbe girişiminden sonra ülke ve milletçe sergilediğimiz birlik, beraberlik ve birlikte yaşama arzusu özlenen bir tablo olarak ortaya çıkmıştır" denildi.

Haberin Devamı

ARZUSUNU DİLE GETİRDİ

Açıklamada, 15 Temmuz 2016 tarihinde FETÖ/PDY terör örgütü mensuplarınca gerçekleştirilen menfur darbe girişimi sonucunda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı beraberinde yetmişten fazla baro başkanıyla birlikte 16 Ağustos 2016 tarihinde ziyaret eden Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu'nun "müjdeli bir haberinin olduğunu" ifade ettiği, alternatif yargı yılı açılış töreni yapmak yerine Yargıtay Başkanı'yla görüşerek, "Yeni Kapı Ruhu"nun bir gereği olarak birlikte açılış töreni yapmak istediğini ve adli yılın daha görkemli açılması için Türkiye Barolar Birliğinin de açılış törenine katılma arzusunu dile getirdiği kaydedildi.

KÜLLİYE'DE ORTAYA ÇIKTI

Açıklamada, şöyle devam edildi:

Haberin Devamı

"Yine bu görüşmede bu yılki Adli Yıl Açılış Töreni'nin 'Millet Kongre ve Kültür Merkezinde' yapılması düşüncesi ortaya çıkmış olup, bu düşüncede kurumumuza iletilince, kurumumuz tarafından yapılan değerlendirme sonucunda eksi ikinci katta ve sınırlı sayıda kapasitesi bulunan otel salonunun yetersizliği, ülkenin içinden geçtiği mevcut durum ve katılımcı sayısının artacağı göz önüne alınarak açılış töreninin 2030 kişi kapasiteli ve güvenliğin daha rahat bir şekilde sağlanabileceği milletin kendisine ait bir kamu tesisi niteliği taşıyan Millet Kongre ve Kültür Merkezinde yapılması uygun görülmüştür. Bu doğrultuda davetiyeler yenilenerek davetlilere gönderilmiştir.

TÖRENE KATILACAĞINI UMUYORUZ

Ancak daha sonra Türkiye Barolar Birliği Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığı ile Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi içtihatları da gerekçe gösterilerek törene katılım sağlanamayacağı dile getirilmiştir. Bilinmelidir ki yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığı kurumumuz tarafından büyük bir özenle ve titizlikle korunmakta olup; kapasitesi sınırlı ve güvenlik açısından sıkıntılı olabileceği anlaşılan bir otelin toplantı salonu yerine sahibi devlet ve millet olan bir kongre salonunda bu toplantının yapılacak olmasının nasıl yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığını zedeleyeceğini anlamakta zorluk çekmekteyiz. Bu gerekçelerle 2016-2017 adli yılı açılış töreni yukarıda açıkladığım mutabakata dayanılarak Millet Kongre ve Kültür Merkezinde yapılacaktır. Türkiye Barolar Birliği Başkanlığının Adli Yıl Açılış Törenine katılmama kararını yeniden gözden geçirerek yargılama faaliyetinin vazgeçilmez bir unsuru olan avukatlık mesleğini temsilen törene katılacağını umuyoruz.

Haberin Devamı

MECLİS'TE KOKTEYL İPTAL

Açıklamada ayrıca son zamanlarda milli birlik ve beraberliğimize yönelik olarak meydana gelen terör saldırıları nedeniyle şahadet mertebesine ulaşan şehitlerin anısına, gazi ve tüm şehit ve gazi ailelerinin acılarına duyulan saygı ve derin üzüntü nedeniyle 1 Eylül 2016 tarihinde saat 20.00'de TBMM bahçesinde yapılacağı duyurulan "Adli Yıl Açılış Kokteyli"nin de iptal edildiği duyuruldu.