Gündem Yargıtay, dosya, sabıka ve GBT sorgulama işlemi internette

Yargıtay, dosya, sabıka ve GBT sorgulama işlemi internette

25.03.2015 - 14:00 | Son Güncellenme:

GBT, yargıtay dosya ve sabıka kaydı sorgulama işlemlerinizi artık internet üzerinden kolayca yapabilirsiniz. GBT-sabıka kaydı sorgulama işlemlerinin nasıl yapıldığını ve GBT-sabıka kaydı sorgulama işlemleri hakkında tüm merak ettiklerinizi haberimizde bulabilirsiniz.

Yargıtay, dosya, sabıka ve GBT sorgulama işlemi internette

Yapacağınız pek çok resmi işlemde ihtiyaç duyabileceğiniz başlıca belgelerin başında kimliğini ve sabıka kaydı belgesi geliyor. Kişinin sabıka kaydı ile ilgili olarak ayrıntılı bilgilerin yer almakta olduğu bu belge pek çok resmi kurumda ve özel kurumda gerekli olan belgelerin başında geliyor. Bu neden ile de günümüzde sabıka kaydı belgesi konusunda oldukça yoğun bir şekilde talep bulunuyor. Özellikle Adalet Bakanlığı’ nın ilgili kurumlarına tüm Türkiye genelinde yapılan sabıka kaydı belgesi başvurusu yaklaşık olarak 45 bini buluyor. Bu denli yoğun talebin bulunduğu bir belge olması özellikle de Adalet Bakanlığı’ nın ilgili kurumlarında işleyişin ağırlaşmasına ve fazlaca iş yükünün oluşmasına yol açıyor.

Haberin Devamı

GBT – SABIKA SORGULAMA

YARGITAY DOSYA SORGULAMA

Ayrıca Adalet Bakanlığı’nın ilgili kurumlarında oluşan yoğunlukta sabıka kaydı belgesinin alımlarının çok daha uzun süreli olmasına yol açtığından vatandaşların sabıka kaydı belgesi alımları oldukça uzun sürüyor ve işlerinden geri kalmasına yol açıyordu. Bu neden ile de Adalet Bakanlığı gelişen internet teknolojisinin sunmakta olduğu fırsatlardan yararlanarak vatandaşlara online GBT sabıka kaydı sorgulama hizmetine başladı. Vatandaşlarda Adalet Bakanlığı’ nın bu yeni hizmeti ile birlikte sabıka kaydı belgelerini çok daha pratik bir şekilde alabilme fırsatına sahip olabiliyor.

GBT Sabıka Kaydı Sorgulama İşleminin Yapılışı

Dijital ortamda vatandaşların hizmetine sunulan tüm devlet kurumu online hizmetlerini tek bir portal üzerinde toplayabilmesi amacı ile 2008 yılında hizmete açılan e-Devlet sistemi aracılığı ile Adalet Bakanlığı’nın bu online uygulamasına ulaşabiliyorsunuz. E-Devlet sistemi üzerinde yapacağını diğer işlemlerde olduğu gibi Adalet Bakanlığı GBT sabıka kaydı sorgulama işlemi için sisteme giriş yöntemleri olan’ e-Devlet şifresi ile giriş’, ‘mobil imza ile giriş’, ‘elektronik imza ile giriş’ ve ‘T.C. kimlik kartı ile giriş yöntemlerinden birisini kullanarak GBT sabıka kaydı sorgulama sistemine giriş yapmanız gerekmektedir.

Haberin Devamı

Sisteme girişten sonra ise e-hizmetler kategorisinde yer alan Adalet Bakanlığı’nın Adli Sicil Kaydı Sorgulama’ ekranına ulaşabilir ve buradaki uyarıları dikkatlice okumanız gerekiyor. Uyarılara onay verdikten sonra ise ‘kurum türü’, ‘belgenin neden verileceği’ ve ‘belgenin nereye verileceği bilgilerini girerek, sabıka kaydı belgenizi alabilirsiniz. Bu sabıka kaydı belgesini tüm resmi işlemlerde kullanabiliyorsunuz. Vatandaşların sıklıkla Adli Sicil Belgesi ile karıştırmakta oldukları Genel Bilgi Tarama (GBT) birimi İçişlere Bakanlığı’na bağlı olarak hizmet veren ve Jandarma, Sahil Güvenlik, Gümrük Müsteşarlığı ve Emniyet Teşkilatı tarafından ortaklaşa kullanılan bir birimdir.

GBT sabıka kaydı sorgulama işlemleri bu kurumlar tarafından gerçekleştiriliyor. GBT sabıka kaydı sorgulama işlemleri ile birim üzerinde anayasadan alınan hak ile toplanan tüm resmi bilgilere ulaşılabilirken, suçlu olsun ya da olmasın her vatandaşın GBT birimi üzerinde kaydı bulunuyor. Bu işlem ile de GBT sabıka kaydı sorgulaması yapılmış olunuyor.

Haberin Devamı

Dijital ortam üzerinden Yargıtay dosya sorgulama işlemlerinizi de yapabiliyorsunuz.

İnternette bulunan Yargıtay internet sayfasından Yargıtay Dosya ekranına ulaşarak Yargıtay dosya sorgulama işlemlerinizi pratik şekilde yapabilirsiniz. Yargıtay dosya sorgulama işlemi için bu ekranda ‘Yargıtay dairesi’, ‘esas no’, ‘karar no’, ‘T.C. kimlik no’ ve ‘cüzdan seri-no’ bilgilerini girmeniz gerekiyor.