Abdullah Karakuş

Abdullah Karakuş

akarakus@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Türkiye-İran yakınlaşması


Kuzey Irak’taki referandum Türkiye ile İran’ı birbirine yakınlaştırdı.
Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın gitmesi başta olmak üzere Suriye ile ilgili bazı konularda farklı düşünen iki ülke Irak konusunda ise tam mutabakata vardı. Kuzey Irak’a yönelik ortak adımlar atma kararı alan iki ülkenin yakınlaşması başta ticari olmak üzere ikili ilişkileri ve terörle mücadelede ortak adımları da artıracak.
İran gezisine katılan bir yetkili isim, “Kuzey Irak konusunda aynı şeyleri düşünmemiz İran ile ilişkilerimizi artıracak. İran ile yeni bir dönem başlıyor” dedi.
Tahran’daki sıcak geçen görüşmelerde Türkiye, özellikle PKK ile mücadele konusunda İran’dan daha çok destek istedi. İran’ın bu konuda bazı görünen adımlar atabileceği belirtiliyor.
Erdoğan’ın Tahran ziyareti İran medyasında büyük ilgi gördü. Erdoğan’ın İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ve Dini Lider Ayetullah Ali Hamaney görüşmesi İran medyasında manşetlere taşındı. Ayrıca İran medyası Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar’ın temaslarına da büyük yer verdi.

Ülkelerindeki darbe girişimini konuştular

Türkiye-İran yakınlaşması


Türkiye’ye resmi ziyarette bulunan Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro ile Cumhurbaşkanı Erdoğan 25 gün önce Kazakistan’da da görüştü. Bu görüşmede iki ülkede yaşanan darbe girişimi ayrıntılı ele alınmış. Maduro da Venezuela’da bazı askerlerin ayaklanmasıyla darbe girişimi yaşamıştı.
Erdoğan, Maduro’ya darbe girişimine yönelik neler yaptığını sordu. Maduro da bir çok askeri tutukladığını ve mücadelesinin sürdüğünü söyledi. Erdoğan da Türkiye’ye yapılan darbe girişimine yönelik yapılanları Maduro’ya anlattı.

Türk tatlılarına bayıldı

Türkiye-İran yakınlaşması


Geçen hafta Türkiye’ye gelerek Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşen Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in baklava başta olmak üzere Türk tatlılarını çok sevdiği ortaya çıktı. Görüşmeler sırasında Putin’e ve ekibine baklava başta olmak üzere karışık Türk tatlıları ikram edildi. Putin’in de Türk tatlılarını överek büyük iştahla yediği öğrenildi. Rus heyetinin de tatlıları beğendiği ve bol bol yediği belirtildi. Bu yıl beş kez bir araya gelen Putin ile Erdoğan’ın önümüzdeki günlerde yine buluşacağı dile getirildi.

S-400’ün ikinci partisinde ortak üretim yapılacak

Türkiye-İran yakınlaşması


S - 400’lerin alımı ile ilgili Rusya’ya kapora veren Türkiye, teknoloji transferi olan ortak üretim konusunda da olumlu yanıt aldı.
Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre alınacak S - 400’ün ilk partisi direk Rusya üretimi olarak alınacak. S - 400’lerin üretiminin 27-28 ay sürdüğü belirtiliyor.
İkinci alınacak S - 400 partisinde ise Rusya ile ortak üretim yapılacak. Türk mühendisler ve uzmanlar Rusya’ya giderek bu konuda eğitim alacak ve arkasından ortak üretim gerçekleştirilecek.