Altan Altın

Altan Altın

Altan.Altın@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

'Taş top’ derdik çocukluğumuzda biz golf topuna.

Çocukluğumuzun boyu, Bornova Golf Kulübü’nün şaşaalı günlerine yetişemediyse de, o günlerde kaybolan ve yıllar sonra çalı diplerinde bulduğumuz golf toplarıyla çok oyunlar oynadık. Kimisi bozulurdu. Onların da kabuk kısmını çıkarıp içindeki halka lastiğe benzeyen ve yumak şeklinde sıkıca sarılmış, onlarca metre uzunluğundaki incecik lastiklerle “cizop” oynardık. “Cizop” dediğimiz şey de golf topundan çıkardığımız lastikleri baş parmağımızla işaret parmağımıza bağlayarak sapan yapıp mandalina kabuklarını birbirimize atmaktan başka bir şey değildi.

Haberin Devamı

1960’lı yıllardan daha önce doğan Bornovalılar için ise Bornova Golf Kulübü, kurulduğu 1905 yılından faaliyetini sonlandırdığı 1970 yılına kadar sosyal hayatın bir parçası ve bir hatıralar külliyatıdır. Levantenler golf oynarken Bornova’nın gençleri de golf çantalarını taşır, harçlıktan öte, hatırı sayılır paralar kazanırlardı. Doğal olarak iyice ustalaşmışlardı da golf oyununda. O taşıyıcı gençler arasında turnuvalar da düzenlenirmiş o yıllarda. Hatta eğiticilik yaparlarmış o gençler. Bornova Tarlabaşı çocukları Ali Demir, Hüseyin Demir, Savaş Göktay, Bülent Göktay, Suat Biçer, Vedat Biçer, Recep Ağırkol ve Sabri Toğan bunlardan birkaçı. Rahmetli Savaş Göktay en ustalarıymış... Kupalar kazanmış... Artık Golf Kulübü kapandı, o taşıyıcı gençler de 60’lı 70’li yaşlarına geldi, ama “keri (carry-taşımak)” olarak anılan o taşıyıcı gençler, bugün bile golf oyunundan hiç uzaklaşmadı. Bazıları, günümüzde de Söke ve Urla golf kulüplerinde golf oynamaya devam ediyor. Yine onların içinden biri olan Suat Biçer, Almanya’da profesyonel olarak golf oynuyor.

Bornova Golf Kulübü’nün merkez binası, Manisa Kavşağı’nın yukarı kısmında, şu andaki Melih Tunçay İlkokulu’nun bahçesinin yan tarafındaydı.

O bina, sadece golf sporu açısından değil, kurulduğu günden itibaren sosyal hayat anlamında da kentin rengi ve merkez mekânlarından biriydi. Balolar, yılbaşı kutlamaları, Avrupa’dan gelen sosyetenin ağırlanması ve daha birçok cemiyet olayının merkezinde Bornova Golf Kulübü vardı.

Haberin Devamı

İlk kez, babası uzun yıllar Bornova Golf Kulübü’nde çalışan, Bornovalıların ‘Kara Memuş’ namıyla tanıdığı, sevgili dostum, ağabeyim Mehmet Ali Karaçar’dan dinlemiştim... Kulüp, Noel dönemi geldiğinde farklı bir havaya bürünürmüş. Sırtında oyuncak dolu bir torbayla birlikte Noel Baba kılığına giren bir Bornovalı Levanten, günümüzde Aliberti Köşkü’nün önünden bir deveye binerek İngiliz Çeşmesi’nin önünden Bornova Golf Kulübü binasına ulaşır ve orada merakla bekleşen çocuklara şenlik içinde o oyuncakları dağıtırmış.

Yıllar önce anlatmıştı Kara Memuş bu hikâyeyi. Bir de baktım ki, sevgili Hasan Arıcan ustamın geçen aylarda yayımlanan ‘Bornova Albümü 2’ kitabında Kara Memuş’un anlattığı, deve üstünde Noel Baba hikâyesinin fotoğrafı var.

Belki de bir nesil sonra tamamen unutulabilecek olan bu hikâye, gün ışığına çıkarılan bir fotoğraf sayesinde artık Bornova tarihinin bir parçası oldu.

2022, güzellikler getirsin. Ama lütfen getirsin artık...

Haberin Devamı

Deve üstünde Noel Baba

Noel Baba kıyafetli bir Levanten, devesiyle Bornova Golf Kulübü’nün önünde